Vis grįžtate namo, nes pamirštate savo telefoną? Jus gali kankinti nomofobija  (1)

Išėjote iš namų ir sugrįžote, nes pamiršote mobilųjį telefoną? Italų mokslininkai iš Genujos universiteto laiko tai psichinio sutrikimo požymiu. Šį XXI a. sutrikimą jie pavadino nomofobija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Baimė pamesti ar pamiršti mobilųjį telefoną, nervinimasis dėl to, kad jis išsikrovė ar pradingo signalas, – visa tai nomofobijos požymiai. Šiam sutrikimui būdingi aiškiai išreikšti medicininiai simptomai: panika, pykinimas, prakaitavimas.

Remiantis mokslinių tyrimų, kurie atliekami nuo 2008 m., rezultatais, 53 proc. europiečių niekada neišjungia mobiliojo telefono. Kas dešimtas žmogus ima smarkiai nervintis, kai lieka be ryšio. Daugiau kaip pusė europiečių bijo, kad artimieji prireikus negalės su jais susisiekti.

Italų mokslininkų nuomone, kenčiančių dėl nomofobijos yra tiek pat, kiek žmonių, bijančių dantų gydymo.

Kas kaltas dėl mūsų nenormalaus prisirišimo prie mobiliojo telefono?

Mokslininkai iš Europos molekulinės biologijos laboratorijos pateikia netikėtą atsakymą į šį klausimą. Pasirodo, fobijos, tarp jų ir nomofobija, – ne tiek psichologinės, kiek medicininės problemos. Už kiekvieną fobiją „atsakinga“ kokia nors atskira smegenų zona. Tai patvirtina eksperimentai, kuriuos mokslininkai atliko su pelėmis. Paaiškėjo, kad graužikams susidūrus su agresyviais savo rūšies atstovais suaktyvėja apatinė hipotalamo dalis, o susidūrus su plėšrūnais – centrinė ir viršutinė dalys.

Žmogaus smegenų sandara panaši į pelių. Išmokę blokuoti vieną ar kitą smegenų zoną, mokslininkai sugebės išvaduoti mus nuo fobijų. Tai – ateities uždavinys. Kol kas mums reikia suprasti, kuo pavojingos fobijos.

Amerikiečių mokslininkų iš Brighamo Youngo universiteto tvirtinimu, kiekviena fobija sukelia sutrikimų ląstelių lygmeniu. Tai ypač pavojinga moterims. Fobijų sukelti ląstelių pokyčiai pagreitina moters organizmo senėjimo procesą. Tokios moterys išgyvena vidutiniškai šešeriais metais mažiau už jų bendraamžes su sveika psichika.

Tai gal neverta grįžti namo dėl palikto mobiliojo telefono?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(2)
(2)
(0)

Komentarai (1)