Londone jau testuojamas masinis minios skenavimas: kas tai yra ir kaip vyksta? (video)  (10)

Londonas ne vienerius metus garsėjo kaip labiausiai kamerų stebimas miestas. Vieni nerimavo dėl fakto, kad visi ir visur stebimi. Kiti kaip tik palaikė saugesnio miesto idėją. Šįkart valdžia sumanė oro uostų praktiką perkelti į metro. Kaip visuomenė reaguos į naujausią valdžios žingsnį?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu britus jaudina didėjantis smurtas sostinėje. Jau kuris laikas Londonas nenumaldomai veržiasi į priekį pačiuose nemaloniausiuose nusikalstamumo grafikuose. Vienas iš būdų užkardyti didėjantį nusikalstamumą – atimti potencialiai pavojingus ginklus, kuriuos žmonės slepia. Pavyzdžiui peilius užančiuose.

Kūno radarai oro uostuose senai nebe naujovė. Toks tikrinimas leidžia greičiau parinkti kuriuos žmones kviestis detalesnei apžiūrai. Tačiau oro uostai viena, o metro visai kas kita. Skiriasi ne tik praeinančių žmonių srautai, bet ir veikimo pobūdis. Oro uostas yra uždara teritorija, kurioje visi žino taisykles. Ko kur negali būti. Tuo tarpu metro yra vieša erdvė per kurią keliaujame kasdieniais keliais, kad ir su pirkiniais į savo namus. Kas jei įsigijome naują peilį ar žirkles?

Panašūs klausimai išties gali tapti labai rimtomis pokalbių temomis jei prasidės masinis minios skenavimas. Šiuo metu Londone pradedamas vykdyti tik bandomasis srauto skenavimas mobiliais „Thruvision“ sukurtais aparatais.

Technologija neskleidžia radiacijos ar kokių kitokių spindulių. Sistema itin jautriomis kameromis fiksuoja pačio žmogaus skleidžiamą šilumą. Skirtingai nuo termovizorių ji neišskirs labiau šiltų zonų. Jo pagalba galima matyti tam tikrus objektus, kurie blokuoja žmogaus šilumos sklaidą. Ekrane matomas to objekto vaizdinis šešėlis. Be jokių intymesnių vaizdų.

Įmonės teigimu, taip galima aptikti ginklus, neteisėtai gabenamus paketus. Vis tik įmonės demonstraciniame klipe matome labai neryškų vaizdą. Jo gali pakakti oro uoste, bet sparčiai judantis žmonių srautas visai kas kita.

Bandymai vyksta Stantfordo metro stotelėje. Britų transporto policija aprūpinta reikiama įranga stovi prie eskalatorių ir bilietų barjerų. Policijos teigimu, per valandą aparatas pajėgus patikrinti 2000 žmonių, kurie nuo aparato nutolę per 9 metrus. Aptikę įtartinus žmones jie juos sustabdo detalesnei patikrai, praneša standard.co.uk naujienų svetainė.

Svetainė taip pat cituoja britų transporto policijos vyriausiojo konsteblio padėjėją Robiną Smitą: „Laimė, kad užpuolimas peiliais metropolitene labai mažas, bet mes pripažįstame svarbą padėti kolegoms nustatant ketinimus atsinešti ginklus į nusikaltimo vietas“.

Beje, britų įmonė jau pernai išbandė savo įrangą JAV. Ten taip pat buvo bandoma skenuoti minią metro. Amerikiečių transportas saugumo įstaigos tokia įranga tikrai susidomėjo. BBC kalbintas pareigūnas išreiškė palaikymą visiems metodams, kuriais bandoma užkirsti kelią išpuoliams. Jis išreiškė viltį, kad įstaiga įsigys prietaisų tokiam stebėjimui bent jau svarbiausiuose taškuose.

Amerikiečius labiausiai domina terorizmas, jie tokiais skaneriais tikisi rasti žmones nešančius potencialiai sprogius įtaisus. Tuo tarpu anglai kovoja prieš išpuolius šaltaisiais ginklais. Tačiau abiem atvejais daugėjant tokių įtaisų bus reikalingos ir didesnės pareigūnų pajėgos, kurios turės apieškoti žmones. Juos kratant teks įvertinti ir pasiaiškinimų rimtumą. Juk neštis peilį dar nėra nusikaltimas.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Arnas Mulokas
(24)
(1)
(23)

Komentarai (10)