Kriptovaliutų biržos įkūrėjas į kapus nusinešė bent 137 mln. JAV dolerių: dabar pinigus praradę investuotojai nori iškasti lavoną  ()

Sausio pabaigoje velionio kriptovaliutų biržos įkūrėjo žmona paskelbė, kad jos vyras į kapus nusinešė bent 137 mln. JAV dolerių, priklausančių ne jam, o klientams – verslininkas mirė niekam nesuteikdamas prieigos prie savo užšifruoto nešiojamojo kompiuterio turinio. Dabar pinigus praradę investuotojai nori iškasti lavoną ir bent jau įsitikinti, kad biržos įkūrėjas iš tiesų yra miręs, rašo „Ars Technica“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinia apie šį neįprastą atvejį pirmą kartą pasklido vasarį: kriptovaliutų biržos „QuadrigaCX“ steigėjo Gerry Cotteno žmona pateikė rašytinį pareiškimą, nurodantį, kad jos vyras staiga mirė per atostogas Indijoje, būdamas vos 30 metų amžiaus. Nurodoma mirties priežastis – Krono ligos komplikacijos. Krono liga – autoimuninė žarnyno liga, kuri retai būna mirtina.

Kartu su steigėjo mirtimi „QuadrigaCX“ biržos įmonė prarado ne mažiau nei 137 mln. JAV dolerių vertės klientams priklausančio turto – anot žmonos pareiškimo, visas šis turtas kriptovaliutų pavidalu buvo saugomas „šaltoje“ (prie interneto neprijungtoje) piniginėje, kuri saugoma velionio kompiuteryje, kurio įjungimo slaptažodį žinojo tik G.Cottenas.

Našlė Jennifer Robertson liudijo, kad ji neturi nei kompiuterio slaptažodžio, nei jo turinio atkūrimo rakto. Be 137 mln. dolerių klientams priklausančio turto, kuris priklausė daugiau nei 100 000 skirtingų klientų, dar 53 mln. dolerių piniginėje buvo laikomi užšaldyti, kol vyko teisiniai ginčai su trečiosiomis šalimis.

J.Robertson tvirtino, kad ji „ne kartą atliko kruopščią slaptažodžio paiešką“, tačiau jos paieškos buvo bevaisės. Ji netgi tvirtino pasamdžiusi ekspertus, kurie bandė iššifruoti kompiuterį, tačiau ir jie nieko nepešė.

Klausimus keliančios aplinkybės

Leidinys „The New York Times“ paskelbė, kad suma, kurios dėl užrakinto kompiuterio negali pasiekti biržos klientai, dabartiniais skaičiavimais yra 250 mln. dolerių. O JAV ir Kanados (kur oficialiai registruota „QuadrigaCX“ birža) atlieka tyrimus dėl galimai nusikalstamų veiksmų, kol investuotojai reikalauja įrodymų, kad G.Cottenas iš tiesų yra negyvas.

Teisininkai, atstovaujantys biržos klientams, penktadienį Kanados teisėsaugos institucijų atstovams pateikė reikalavimą ekshumuoti kūną ir atlikti skrodimą, kad būtų identifikuotas velionis ir nustatyta tiksli jo mirties priežastis. Teisininkai savo reikalavimą motyvuoja „abejones keliančiomis aplinkybėmis, kurios susijusios su G.Cotteno mirtimi ir dideliais dėl to patirtais nuostoliais“. Teisininkų laiške taip pat nurodoma, kad įvertinus kūno irimo greitį ekshumaciją ir autopsiją reikėtų atlikti ne vėliau nei 2020 m. pavasarį.

„QuadrigaCX“ informacijos apie G.Cotteno mirtį neviešino iki sausio 14 dienos. O tada, praėjus daugiau nei mėnesio, kai iš tiesų galimai mirė G.Cottenas, apie tai buvo paskelbta per feisbuką. Visa platforma savo veiklą nutraukė sausio 28 dieną, todėl biržos klientai prarado galimybę atsiimti lėšas, kurias jie saugojo biržoje. Nuo to laiko socialiniuose tinkluose netyla nuskriaustų klientų skundai ir spėliojimai, kad mirtis ir slaptažodžio praradimas galėjo būti surežisuoti, siekiant pasisavinti skaitmeninę valiutą.

Be tyrimo, kurį atlieka Naujosios Škotijos (Kanada) Aukščiausiasis teismas, situaciją aiškinasi ir JAV Federalinių tyrimų biuras (FTB).

Tyrimų metu jau pavyko nustatyti tam tikrų įtarimus dėl nusikalstamos veiklos dar labiau stiprinančių aplinkybių. Audito bendrovė „Ernst & Young“, kurią pasamdė Naujosios Škotijos Aukščiausiasis teismas, „QuadrigaCX“, panašu, neturėjo jokių „pagrindinių korporatyvinių įrašų“, įskaitant buhalterinę informaciją. Maža to, ši birža stambias sumas kriptovaliutomis pervedė į kitas G.Cotteno asmenines sąskaitas, laikomas kitose kriptovaliutų biržose. Auditorių ataskaitoje taip pat nurodoma, kad „reikšmingos lėšos“, priklausančios klientams, buvo pervestos į asmeninę G.Cotteno sąskaitą, nors tam nebuvo aiškių priežasčių iš verslo pusės.

Nėra žinoma, kaip autopsija galėtų padėti atgauti pradingusius pinigus. Tačiau tai tikrai padėtų išsklaidyti abejones, ar G.Cottenas iš tiesų negyvas ir ar mirė dėl tokių priežasčių, kokias nurodė jo našlė.

„QuadrigaCX“ ir dingusių milijonų situacija būtų neįsivaizduojama daugumoje finansinių institucijų. Tačiau menkai reguliuojamoje kriptovaliutų rinkoje tokie nutikimai pasitaiko ne pirmą kartą ir jau nelabai ką bestebina.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(4)
(2)

Komentarai ()