Paaiškėjo, kodėl seneliai vis dar klauso Nelly Paltinienės, o jūs - kažkokios dabar juokingos jaunystės grupės: „muzikos paralyžius“ ištinka visus, bet moterys šį piką pasiekia anksčiau  ()

Egzistuoja priežastis, dėl ko jūsų seneliai vis dar klauso Nelly Paltinienės, o jūsų tėvai – Petro ir Livetos Kazlauskų. Tuo tarpu jūs vis dar mėgstate kažkokią juokingą muzikos grupę, kurią klausėte būdamas paauglys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai muzikos transliavimo stotis „Deezer“ atliko apklausą, kurioje Didžiojoje Britanijoje dalyvavo 1000 žmonių. Apklausos metu respondentų buvo teiraujamasi apie jų muzikinį skonį. Apklausos rezultatai parodė, kad sulaukę maždaug 30,5 metų žmonės patiria „muzikos paralyžių“ – kai nustoja klausytis naujų atlikėjų ar naujų muzikos stilių, o pasilieka prie jau patikrintos muzikos.

Naujos muzikos atradimo piką žmonės pasiekia sulaukę 24,5 metų amžiaus. Tiesa, moterys šį piką pasiekia metais anksčiau. 75 procentai šio amžiaus respondentų teigė, kad per savaitę išklauso 10 ar daugiau naujų muzikos kūrinių, o 64 procentai jų nurodė, kad per mėnesį klausosi 5 ar daugiau naujų muzikos atlikėjų. Maždaug 60 procentų apklaustųjų teigė, kad jaučiasi būdami muzikiniame štilyje – kadangi klausosi vis tų pačių senų atlikėjų.

Atrodo girdėta? Žinoma, tai tėra privačios įmonės užsakyta apklausa, skirta reklaminiams tikslams. Tačiau ją pagrindžia ir moksliniai tyrimai.

Ne vieno tyrimo metu buvo pažymėta, kad sendami žmonės tampa vis mažiau atviri naujiems potyriams. Vienas tyrimas parodė, kad didžiausias atvirumas naujiems potyriams pasiekia piką paauglystės metais, o įžengus į trečiąją dešimtį, ilgainiui šis atvirumas potyriams ima mažėti.

 

Atvirumas naujiems potyriams yra vienas iš penkių didžiųjų asmenybės bruožų. Šiuos bruožus sudaro mūsų smalsumo jausmas, mūsų poreikis įvairovei, mūsų poreikis estetikai ir mūsų troškimas patirti nepažintus dalykus. Kadangi pastarasis bruožas su metais slopsta, tai leidžia paaiškinti, kodėl senstant mūsų muzikinis skonis ima stagnuoti.

Galimai egzistuoja ir dar vienas veiksnys. Paauglystėje mums didelę įtaką daro mus supanti muzika. Duomenų mokslininkas Seth Stephens-Davidowitz „The New York Times“ rašė apie tai, kaip dainos, kurios buvo populiarios mūsų paauglystės metais – ypač tarp 11 ir 14 metų – ir vėliau išlieka mūsų dažniausiai grojamomis dainomis „Spotify“ platformoje.

 

Pavyzdžiui, šiuo metu 41 metų amžiaus moterims labai patinka „The Cure“ daina „Just Like Heaven“, kuri pirmąkart nuskambėjo tada, kai joms buvo vos 11 metų. Tuo tarpu 69 metų amžiaus moterims labiausiai patinka Roy Orbisono daina „Pretty Woman“ – kuri taip pat pirmąkart pasirodė, kai šioms moterims buvo 11 metų. Ši tendencija egzistuoja visose amžiaus grupėse ir abiejų lyčių atstovų atvejais.

Pasirodo, kad mūsų muzikinis skonis dažniausiai susiformuoja būtent šiame amžiaus tarpsnyje. Tai gali būti dėl to, kad būdami šio amžiaus pasiekiame atvirumo naujiems potyriams piką – arba dėl to, kad jaučiame nostalgiją savo nerūpestingos jaunystės metams. Bet kokiu atveju, šis „atvirumo langas“, atrodo, užsiveria artėjant link 30 metų amžiaus, po ko dauguma liekame pasmerkti klausyti tų pačių grupių iki pat savo mirties.

Parengta pagal „Business Insider“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(9)
(3)

Komentarai ()