Elonas Muskas atskleidė, kad gyvena su Aspergerio sindromu - kas tai? Jis kamuoja ne vieną garsų žmogų  (20)

Humoro laidoje „Saturday Night Live“ vienas turtingiausių pasaulio žmonių Elonas Muskas atskleidė, kad turi Aspergerio sindromą. Tai - autizmo spektro smegenų vystymosi pakitimas, kuris nėra toks retas, kaip tikriausiai manote.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesą sakant, Elono Musko atvirumas šiuo klausimu buvo sutiktas labai šiltai, nes daugybė Aspergerio sindromą turinčių žmonių kartais jaučiasi atstumti kaip ligoniai. Tiesą sakant, daug jų net nenori sakyti, kad „serga“ Aspergerio sindromu - jis dažnai netgi apibūdinamas kaip „pakitimas“, o ne „sutrikimas“.

Per daug nesileidžiant į semantiką, Aspergerio sindromas yra priskiriamas autizmo spektrui ir nėra sunki jo forma. Žmonės su Aspergerio sindromu įprastai lengvai integruojasi į visuomenę, nors aplinkiniams gali pasirodyti keisti dėl sunkaus bendravimo, uždarumo ar susikoncentravimo į dalykus, kurie kitiems atrodo nuobodūs ar nereikalingi.

Muskas savo monologe „Saturday Night Live“ (SNL) teigė, kad pirmasis šou vedėjas su Aspergerio sindromu. Tai, beje, nėra tiesa. Štai Danas Aykroydas, SNL vedęs 2003 metais, atvirai kalba apie savo Aspergerio sindromą ir dėl jo kylančius sunkumus. Greičiausiai tarp SNL vedėjų Aspergerio sindromo atvejų būta ir daugiau.

 

Sunku pasakyti, kiek Aspergerio atvejų yra pasaulyje. Tikrai daugiau nei 40 milijonų, bet tikslus skaičius niekada nebus žinomas, nes šią diagnozę išgirsta ne visi. Šis sindromas nėra pagydomas, tačiau žmonės gali integruotis į visuomenę, net jei kartais jiems ir prireikia psichoterapijos, kad jiems būtų bent šiek tiek lengviau bendrauti.

 

Muskas nėra vienintelis garsus žmogus gyvenantis su Aspergerio sindromu. Klimato aktyvistė Greta Thunberg, fantastikos rašytojas Isaacas Asimovas, aktorius Anthony Hopkinsas, aktorė Daryl Hannah - visi šie žmonės išgirdo Aspergerio diagnozę. Tuo tarpu komikas Jerry Seinfeldas teigė, kad pats mano, jog priklauso autizmo spektrui, nors oficialios diagnozės nėra girdėjęs. Sklandė gandai, kad Aspergerio sindromas kamavo ir Alfredą Hitchcocką, Charlesą Darwiną, Michaelą Jacksoną, Robiną Williamsą ir daug kitų gerai žinomų talentingų žmonių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(19)
(5)
(14)

Komentarai (20)