Ar Europos Sąjungai gresia Polexitas? Kuo paremtas Lenkijos Konstitucinio teismo sprendimas dėl nacionalinių įstatymų viršenybės prieš visos sąjungos teisę

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

gytis13 2021-10-25 23:01
Jeigu Europos teisė prieštarauja Lenkijos teisei, tai iš principo gali būti kad kalta ne Lenkijos o Europos teisė ir būtent ją reikia keisti? Europos teisė ne šventa karvė, ji sensta ir ją taip pat reikia adaptuoti prie situacijos.Ypač dėl pabėgėlių.
qrad 2021-10-25 23:37
kestutisz 2021-10-26 11:42
O tai kas čia blogai? Bet kuri sąjunga naudinga tik tol, kol naudinga. Ir nauda ne parlamentarų ir jų klikos algų atžvilgiu (kaip EP atveju kur tik patekę prie rimtesnio lovio iškarto įtiki besąlygiška nauda), bet ir visai valstybei. Ir ta nauda turi būti pamatuojama, kai bet kokios kontoros KPI'suose - pinigai in, pinigai out. Ne kokiomis mistinėmis vertybėmis.
Benediktas 2021-10-26 11:46
Antivakseriai, prieš GP, brexiteriai, poliksiteriai, prieš EV, prieš atsinaujinnačius šaltinius, prieš konservatorius, už Rusiją, už Putino dujas, už VDV - tie patys komentatoriai. Sutapimas? Nemanau Va taip va vyksta.
conjurer 2021-10-26 13:51
Ne, tiesiog skirtingi imlumo propagandai lygiai.
sub 2021-10-26 14:09
Ką tu svaigsti apie vienpusę nauda? Lenkijai ES naudinga tiek pat, o gal daugiau, nei ES naudinga Lenkija. Naudą jie pamatavo, kai pasirašė ES stojimo popierius, tai kas dabar per vaikų darželis vyksta prieš rinkimus Lenkijoje? Ne visiems suprast, bet tik paramos negaus ir greit baigsis visokie rinkiminiai Lenkų bairiai. Dar kartą paskaityk straipsnį ir qrad komentarą ir tada gal grįši šiek tiek supratęs kažką.
kukulis4 2021-10-26 14:52
ES propaguojamos vertybes yra svarbu, nes tomis vertybemis remiantis, zmogus uzauga mastantis, issilavines ir produktyvus. Gebantis keisti pasauli. Savaime suprantama, kad toks vertybiu rinkinys yra prazutingas tam tikrai ideologijai. Nauralu, kad vyksta pasipriesinimas. Pukiai matom kokia politika eile metu buvo (ir tam tikru mastu vis dar yra) vykdoma Lenku tankiai gyvenamuose rajonuose Lietuvoje, kur neissilavines, skurdziai gyvenantis ir nei lietuviskai, nei lenkiskai padoriai nekalbantis gyventojas yra pats geriausias rinkejas. Kai kuriose ES valstybese, trumpuoju laikotarpiu tas suklesti didesniu mastu, taciau bet kokiu atveju, tai yra laikinas reiskinys. Pas mus buvo valstieciu laikotarpis, ir vienas dalykas, kuo jis buvo geras, yra tas, kad per si laikotarpi labai gerai pasimate, jog 30 metu statyta demokratija su*ist per keturis metus yra neimanoma. Panasu, kad lenku laukia sudetingesnis laikotarpis, bet tik tiek.
Benediktas 2021-10-26 16:05
Jie tokie labai labai imlūs, kad patys ir tapo propogandos platintojais
immortallt 2021-10-26 16:40
kestutiz, naudinga ES yra visiems nariams, ką qrad su grafiku rodo, kad tiesioginė finansinė nauda Lenkijai yra astronominė ir jie gauna daugiau, nei kiti. Tai yra tas vienas "draugų grupėje", kuriam draugai ir taip vis kažką daugiau sumeta, bet tas vis rėkauja, kad jo draugams jis visai nerūpi ir juo tik naudojasi. Kitas dalykas, ES teisė, tai ne kažkokie detalūs įstatymai (na su išimtimis), bet daugiau gairės dėl žmogaus teisių, dėl prekių ženklinimo ir pan., daugiausia kas susiję su moraliniais dalykais. Žinoma, kai Lenkija nori moterims uždrausti spręsti ką daryti su savo kūnu, nori uždaryti nepriklausomą žiniasklaidą, privilegijuoti nuosavą verslą ir visaip kitaip ginti tik savo šalies įmonių interesą, kai tuo tarpu kitos šalys atsidaro pilnai konkurencijai, yra jau nebe savo šalies interesų rūpinimasis, o nachališkumas, kai iš kitų gauni tai, ko pats nesiruoši duoti ir dar aiškini, kad tokia asimetrija yra normalu. Čia kaip graikai, kai per 2008 metų krizę pareiškė, kad kadangi jie sukūrė demokratiją, tai dabar likęs pasaulis lai juos išlaiko, nurašo skolas ir dar duoda pinigų. Kiek ES naudinga, puikiai rodo Brexit pavyzdys. Jau dabar jie klykia, o dar realiai nejaučia nė pusės pasekmių dėl pinigų spausdinimo ir nespėjusių išsivaikščioti įmonių. Iš inercijos dar varo ir rėkia apie tai kaip pirmieji Europos žemyne atsigaus ekonomiškai (mes nelabai ir buvome nukritę ir jau gerokai viršijome precovid ekonomikos lygį). Taip kad lenkai čia tik rėkauja ir bando gauti dar daugiau. Tikiuosi po Brexit laikys tą pačią poziciją ir tokius rėksnius pasodins į vietą. Brexit irgi tikėjosi išeiti išpešę naudos, bet gavo šnipštą.
conjurer 2021-10-26 17:47
Blogiausia, kad tai net nėra tiesa, demokratiją sukūrė JAV ir prancūzai, bent jau tą modernią versiją, kurią dabar turim. Jei norim pritempinėt taip toli į senovę, tai galima sakyti, kad komunizmą sukūrė ankstyvojo akmens amžiaus gentys afrikoje.
Benediktas 2021-10-26 18:17
Blogiausia, kad Rusijos oligarchų advokatai, kasasi po mūsų valstybės pamatais, o soc. tinklai nieko nedaro, leisdami jiems reikštis. Žmonės neatsirenka informacijos - čia faktas, kuri parodė nesiskiepijimo mastai, grynai įtakoti tokių atvokatų.
immortallt 2021-10-26 19:56
Conjurer, pritariu dėl graikų ir demokratijos. Dėl oligarchų, taip ir nesuprantu, kuriuos čia oligarchus vadini
gytis13 2021-10-26 20:23
Nereikia lenkų nuvertinti. Gal mums jie nepatinka, bet už save lenkai puikiausiai moka pastovėti. Ir nenusileisti kiekvienam kvailam reikalavimui. Gyvenime mokėti pastovėti už save yra labai reikalinga, visada atsiranda kad ant sprando nori pajodinėti. Pakanka pažiūrėti į šalių didumus ir kas liko iš Lietuvos ir iš Lenkijos istorijos eigoje. Iš Lietuvos tai išvis reikia džiaugtis kad kažkas dar liko. O nenaudėliai lenkai istorijos eigoje išlošė dorieji lietuviai pralošė. O tos ES vertybės tai kartais labai sunkiai suprantamos, ypač kai ES vertybės plūsta per sieną o tu jų nei išvyt nei praleist negali geriausia juos šerti ir sočiai šerti nes jie ES pasiskųs. Kartais susidaro įspūdis kad Briuselyje sėdi arba visiški idiotai arba totaliai parsidavę arabų šeichams musulmonų tarnai nelabai suprantantys kas už lango darosi. Ir matyt jie nesupranta kad už demokratiją kartais reikia pakovoti, kad įstatymas yra dėja visiems naudingas popierius kurį galima keisti pagal situaciją ir kad demokatiją galima kuo puikiausiai sugriauti naudojantis tomis pačiomis demokratijos vertybėmis. Ir tada tik aikčioti beliks, o jie iš ES "vertybių" kažkokį šventą stabą nusilipdė kurį baisu pajudinti.
conjurer 2021-10-26 20:42
Putka ir jo rėžimą pagrinde. Prilindę ir pas mus visokių uspacikchų, kurių niekaip nesugebam atsikratyti, ir kurie užperka kartuves prie seimo. Na o lenkijoje žmonės darę protestus dėl kvailų valdžios sprendimų, ypač dėl abortų uždraudimo. Asmeniškai manau abortų suvaržymas yra talibano lygio žmonių kontrolės priemonės - laisvės spręsti atėmimas iš moterų. Kas dėl pabėgėlių, tai mes su jais taip pat tvarkomės, ir nėra lokio litquit.
AAA000 2021-10-26 22:10
nejuokink. cia tik lenku derybine-ginybine pozicija. jie tikisi patekt i ES ekonomikos centru trejetuka, kai pasiplove anglai ir atsirado vietele. bando apziot dideli kasni nors as manau ilgesnej perspektyvoj vokieciai juos pamazu suvirskins, kai atstatys sovietine vokietojos dali. kad tas pasienio anklavas Lietuvoje vis dar yra - cia musu valdzios nekompetencija. ypac del konservu. ir dalinai liberalu. tikrai ne lenku. as manau cia problema butent vilniaus baudziauninku, kur galvoja kad jie kazkokie specifiniai LR pilieciai
kukulis4 2021-10-26 22:45
Patylet ten, kur neturi zalio supratimo, cia ne apie tave, ane? Nes kai durnas, tai kodel gi neparasyt ko nors, kas atspindetu asmenybe? Pirma. Ar parodysi, kur, kada, ir kokiomis aplinkybemis, lenkiskuose Lietuvos regionuose bent jau kazkoki reiksmingesni posta savivaldoje uzeme koncervatorius? Bet ka tu ten parodysi, jei man kabluko nesugebejai surast O savivalda pas mus stipri - karbauskiui nepavyko Simasiaus papludimio uzdaryt. Antra - net jeigu lenku ketinimai tokie, kaip rasai, tai tik irodo, kad pas juos valdzioj dabar sedi mazdaug tokio paties protelio zmones, kaip kad tu pats. Ekonomikos centru tampi pritraukdamas versla. Versla gerai traukia va, pvz Vilnius, kaip miestas, ir pvz Simonyte su Armonaite, kaip valstybes vadoves. Teismu sistemos politizavimas, abortu draudimas, ES teises virsenybes kvestionavimas, religiniu bendruomeniu ivedimas i valstybes valdymo mechanizma ir panasios veiklos verslams signalizuoja viena dideli "WTF???". Todel vel gryztam prie to paties - arba valdzioj durniai, ir nesupranta, ka daro, arba valdzioj ne duriniai, tik tuomet ju tikslas - nuo ES atskilusi ir degraduojanti Lenkija.
immortallt 2021-10-26 23:56
Lenkų valdžioje esantys ne už Lenkiją "pastovėti" siekia, o tik didinti kai kurie asmenys savo įtaką. Na iš esmės darosi panaši į Vengriją, kur Rusijos įtaka didžiulė, bet kai kurie asmenys tapo kažkaip labai labai turtingi, ir tikrai ne iš valstybinės algos. Šiuo atveju lenkai ne stovi už save, o yra tas nachalas klasėje, kuris reikalauja iš kitų jų deserto, nes savo suėdė pats pirmas.
sub 2021-10-27 08:59
Immortallt jaučiu kalba apie Orbaną, nes tas labai didelis euro ir Usa skeptikas. Tik problema tame, kurią aš matau, mūsų valstybės prezidentas ne ką geresnis, bent stebint jį paskutinį pusmetį, tai gal net praščiau už lenkus, tik kad ne prieš Europą.
immortallt 2021-10-27 09:41
Nausėda yra garbėtroška, jam reikia daug dėmesio. Bent jau kol kas nepanašu, kad pinigai jam būtų tiek baisiai svarbu, kad parsiduotų kokiai Rusijai. Bet taip, panašu, net prasčiau nei Paksas... Lenkai būtų euroskeptikais išvis neįsivaizduojama kaip gali. Jie iki ES kelių realiai neturėjo. Per 20 metų baigia nutiesti tik. Žemės ūkis buvo archainis. Pramonė atsilikusi dar ir dabar, nors ir visko gausu. Beveik viskas eina ant mažiausios kainos (ir kokybės).
bmk1245 2021-10-27 10:13
Hm, vokiečiai spjauna į teisę/įsipareigojimus - OK, jokių problemų; lenkai, vengrai pasispardo - katastrofa, kaip jie drįsta...