Ar Europos Sąjungai gresia Polexitas? Kuo paremtas Lenkijos Konstitucinio teismo sprendimas dėl nacionalinių įstatymų viršenybės prieš visos sąjungos teisę

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kukulis4 2021-10-27 10:27
O detaliu idesi, ar mum patiem cia sugalvot ka tu omeny turi?
bmk1245 2021-10-27 10:39
2015-ų metų "Willkommen " .
immortallt 2021-10-27 12:44
Čia random žodžius įmetei pagrįsti savo susigalvojimą?
kestutisz 2021-10-27 12:59
O bet tačiau - zloto taip ir neatsisakė, net neteko girdėti tam rimto noro. Na taip, oficialiai neatitinka reikavimų, bet realiai jų nusiteikimas yra toks labai formalus - maždaug kai gyvensim kaip vokiečiai, tada ir vokiečių valiutą gal adaptuosim. Spėju (tik spėju) iki brexito tai dar dar gal buvo galvojama, o po - dar mažiau (UK gi neskubėjo atsisakyti savo finansų sistemos - ir neprireikė). Ir dar labiau spėju - kai tik pinigų srautas pradės grasinti eiti į kitą pusę - visa meilė iš išskaičiavimo baigsis. (TIngiu net į kitus atsakinėt - na pamiršau koks čia valdžios mylėtojų, altruistų, ir kt snowflakes būrelis:)
Benediktas 2021-10-27 13:05
O pats siūlai anarchiją ir padėt Putinui viuose savo postuose.
kukulis4 2021-10-27 14:35
Wait a minute. Ka tu cia kliedi? Ar pateiksi kokiu nors izvalgu, kodel Lenkai vis dar sedi su zlotu? As nesakau, kad lenkams dabar zut but reikia kuo greiciau pereit prie euro - ne, nebutinai. Bet is tavo puses - priezastis viena - nes nenori. Kodel nenori? Kitas klausimas - koks fakin UK finansu sistemos atsisakymas? Apie valiuta kalbam, ne apie finansu sistema. Cia netycia zodziai taip susideliojo, ar tiesiog neskiri vieno nuo kito? Kalbant apie musu perejima prie euro - bent jau vienas pliusas turetu buti visiems akyvaizdus - kainos ir atlyginimai paaugo, ir istiesu pradejo didesniu pagreiciu vytis EU vidurkius. Dabar dar jei zmones, uzuot bedavojesi, pradetu realiai dirbt ir generuot BVP - tai tas augimas dar paspartetu.
immortallt 2021-10-27 15:59
kukulis4, atlyginimų kilimas mažai su euro įvedimu susiję... Na nebent sakysime, kad daugiau investicijų ir klientų dėl to radome. Kaip ir sakyti, kad dėl euro kainos augo - tuo pat metu, kaip įvedė eurą, per 2 metus MMA pakėlė kažkur 60%. T.y. paslaugų kainoje pagrindinę kaštų eilutę padidinai 60% ir aiškini, kad kainos nekils. Nebūna taip.
kukulis4 2021-10-27 16:17
Oj, as cia tai visiskai sutinku. Mano abejone gal tame, kad be euro tas mma kilimas nebutu buves toks spartus. Ir cia gal net svarbesnis psichologinis faktorius, kai lygini eurus su eurais, o ne litus su eurais.
immortallt 2021-10-27 16:56
Nu kiek tyrimai rodo, tai nelabai tas euras turi didelę tiesioginę įtaką kainų ir algų kilimui. Iki 0,5%. MMA kėlimas buvo politinis įsiteikimas, bandymas papirkti rinkėjus. Tuo metu buvo rizika, kad toks didelis ir staigus, be išankstinio planavimo kilimas galėjo kaip reikalas pakirsti ekonomikos augimą. Pasisekė, kad prieš tai buvusi vyriausybė pakankamai buvo užvedusi investicijų pritraukimo variklį. Atlyginima dar iki euro įvedimo augo kokie 6-8%. Ekonomikos augimas spartėjo, atlyginimai pradėjo augti po 8-9%. Paskutiniais metais 10%. Susiję stipriai su daug užsienio kapitalo įmonių atėjimo, verslo paslaugų sektoriaus susikūrimu, darbuotojų trūkumu ir pan. Pas mus iš Italijos ar Belgijos atvažiavęs jaunimas dažnai gali gauti daugiau, nei savo šalyje. Vienas pažįstamas vos ne su viduriniu atvažiavo į Lietuvą, pasiūlė jam 50% didesnę algą į rankas, nei gaudavo Belgijoje. Kitas inžinierius, pradėti Italijoje kaip ižinieriumi sunku - pusę metų nemokamai, tada minimumas, o tada arba pratęs terminuotą sutartį, arba eisi kitur nemokamai dirbti. LT nominaliniai iškart duoda didesnę algą, nei Italijoje gali turėti po metų. Tik mes per mažai apie tai pasauliui reklamuojames, per mažai kviečiame pas save, plius visokių homofobų ir pan. masė juos gąsdina, kad nesaugus kraštas.
iPienius 2021-12-13 22:43
po Landsbergio issidirbinejimu ir Kinijos sankciju LT lazeriu gamintojai ketina iskeldinet gamyba i uzsieni, nes kinai ivede tokias sankcijas, kad lazeriu gamintojai praras didiausias rinkas. sankcijos galioja ir patiems maziausiems komponentams, kurios eksportuoja pvz i Jav ir ten surenka pilna gamini, bet kadangi yra lietuvisku komponentu, todel toks prietaisas negali buti iveztas i Kinija. ir cia tik su lazeriais. tas pats bus su kitais gamintojais, todel tuoj inzinieriu niekam nereiks.
Benediktas 2021-12-14 06:17
Išsidirbinėja Kinija, o ne Landsbergis.
immortallt 2021-12-14 08:17
iPienius, tie patys lazerių gamintojai gali daugiausia laimėti dėl šios situacijos. Lazerių iki Kinijos mažai nukeliauja, dar mažiau stengiasi jiems parduoti. Pusė lazerių apyvartos yra viena įmonė, kuri turi karinei technikai kontraktą su JAV. O Kinija paburbuliuos ir praeis, nes tokios sankcijos kertasi su visos ES prekybos politika.