Narkotikai maskuojami prieskoniais  (19)

Europos narkotikų gamintojai ir platintojai, ieškodami alternatyvų uždraustiems kvaišalams, tampa vis išradingesni. Pastaruoju metu įprastą „žolę“ rūkančių vartotojų mažėja, tačiau ryškėja nauja tendencija – randasi legalių augalinių produktų, veikiančių psichiką. Šių „prieskonių“ galima laisvai įsigyti internete ir smilkalų parduotuvėse, kurios yra mažiausiai devyniose Europos Sąjungos (ES) šalyse: Čekijoje, Vokietijoje, Lietuvoje, Latvijoje, Liuksemburge, Austrijoje, Lenkijoje, Portugalijoje ir Jungtinėje Karalystėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nors reklamuojami kaip prieskoniai, šių medžiagų poveikį kai kurie vartotojai lygina su marihuanos“, – sakoma Europos narkotikų stebėsenos centro pranešime.

Medžiagų poveikis neištirtas

Nustatyta, kad psichinį poveikį turi mažiausiai dvi sudedamosios dalys: Pedicularis densiflora ir Leonotis leonurus. Tačiau Europos narkotikų specialistai perspėja, kad labai mažai žinoma apie augalinių medžiagų, įeinančių į „prieskonių“ produktus, farmakologiją ir toksikologiją.

Pernai Vokietijoje ir Austrijoje buvo susekta sintetinė kanapinė medžiaga JWH–O18, potencialiai turinti daug didesnį poveikį nei įprastos kanapės. Šiemet prieskonių pavyzdžiuose iš Europos aptikta dar viena kanapinė medžiaga CP47497. Tuomet Vokietija, Prancūzija, Liuksemburgas ir Lenkija narkotikams priskyrė kelias prieskoniuose randamas medžiagas, o Austrija uždraudė rūkyti žolelių mišinius, sustiprintus sintetinių medžiagų.

Tokių „prieskonių“ galima nusipirkti ne tik parduotuvėlėse, bet ir internetu. Internete šiais produktais daugiausia prekiaujama iš Jungtinės Karalystės – 42 proc., bet daug platintojų veikia ir Rumunijoje, Airijoje bei Latvijoje.

Narkotikų prevencijos specialistus labiausiai nustebino dabar išbandomų medžiagų gausa ir itin agresyvus produktų, kurie maskuojami kita etikete, piršimas bei vis didėjantis tokių medžiagų pardavimas internetu.

Mirtini kokteiliai

Tradicinių narkotikų vartojimo statistika rodo, kad mažiausiai marihuanos ir kanapių suvartoja olandai, nors kaip tik jų šalyje šie narkotikai įteisinti. Tik 5,4 proc. suaugusiųjų Olandijoje vartoja kanapes, nors Europos vidurkis yra 6,8 procento. Daugiausia marihuanos vartotojų Italijoje – 14,6 proc. suaugusiųjų. Tai bemaž dvigubai daugiau, nei buvo užregistruota prieš 10 metų. Kanapės populiarios ir tarp ispanų, čekų bei prancūzų, kur kas mažiau jas mėgsta rumunai, maltiečiai, graikai ir bulgarai.

Gerą naujieną, jog kanapių vartojimas Europoje mažėja, nustelbė sunkiųjų narkotikų statistika, rodanti, kad jų suvartojimas ir priklausomybė didėja. Didžiausia Europos problema yra kokainas ir heroinas – šioje srityje nepadaryta jokios pažangos. Apie 13 mln. europiečių nuo 15 iki 64 metų yra bent kartą išmėginę kokainą. Daugiausia jo suvartojama Danijoje, Ispanijoje, Airijoje, Italijoje ir Jungtinėje Karalystėje. Europoje konfiskuojamo kokaino kiekiai nuolat didėja.

Vis didesne problema tampa kelių narkotikų vartojimas vienu metu. Toksikologiniai tyrimai po mirtimi pasibaigusių perdozavimų, dažniausiai heroino, neretai parodo ir kitų medžiagų, o tai verčia manyti, kad nemaža dalis šių mirčių yra susijusi su kelių narkotikų vartojimu.

Pogrindinės plantacijos

Plinta ir kitas reiškinys – vis daugiau įsigudrinama auginti kanapių kur nors uždarose patalpose. Policijai beveik neįmanoma susekti šių plantacijų.

Išradingi narkotikų gamintojai Lenkijoje indiškų kanapių auginimą jau pavertė masiniu reiškiniu. Jos auginamos apleistų gamyklų patalpose, pusrūsiuose, tam tikslui išnuomotuose butuose. Netoli Pulavų miesto Liublino vaivadijoje vienoje sodyboje policija surado 10 kg marihuanos. Čia indiškos kanapės augintos šiltnamyje, skirtame daržovėms.

Kanapės džiovintos kur papuola – kabėjo ant sienų, gulėjo ant palangės, lentynose, spintose ir spintelėse. Dalis parengto išdžiovinto mišinio jau buvo supakuota polietileno maišeliuose. Iš 10 kg marihuanos galima pagaminti 6 tūkst. porcijų narkotikų, o šių rinkos vertė siekia 120 tūkst. zlotų (per 100 tūkst. litų).

Sulaikytas sodybos savininkas teigė, kad kanapės išaugo savaime, o jis jas tik surinko ir išdžiovino. Jam gresia iki 8 metų kalėjimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lietuvos žinios
(1)
(0)
(1)

Komentarai (19)