Embargas Rusijos naftai: kas nutiks gruodžio 5 d.? Ar ES priklauso nuo dyzelino tiekimo iš Rusijos?  ()

Gruodžio 5 dieną įsigaliosiantis ES embargo naftai iš RF paveiks ne tik Rusiją


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

44:36
﹤⋯﹥

– Michailai Ivanovičiau, pabaigai – dyzelinio kuro tema ES. Bloomberg atkreipė dėmesį, kad šį mėnesį beveik pusė į ES ir DB patenkančio dyzelinio kuro – iš Rusijos. Atsimename, kad vasario 5 dieną ES turi įsigalioti Rusijos naftos produktų importo embargo. Kas nutiks vasario 5? Jūsų požiūriu, ar ES nėra sukurta pavojinga priklausomybė nuo rusiško dyzelinio kuro?

– O, taip, čia, pasakyčiau, labai jautrus klausimas, nes tai svarbu ne tik Europai, kur gali imti stigti d. kuro, bet ir JAV, kur, įtariu, gamyklos gali nepakankami užtikrinti dyzelinu – ne benzinu, ar kitais produktais, o būtent dyzelinu.
O kas vyksta, belaukiant kovo 5-osios? Reikalas tas, kad labai didelė dalis dyzelino Europoje, o lig tol – ir JAV, buvo gaunama iš Rusijos. Bet Rusijos naftos pramonės problema ta, kad dyzeliną gaminančios gamyklos dažnai ne menkesniais kiekiais gamina ir tai, ko Europai nereikia, ko ji ramiai atsisako – labai daug žieminio ir vasarinio mazuto, tiesioginės distiliacijos benzinas, dar vadinamas nafta, kaip naftos chemijos pramonės pusfabrikatis. Ir jei Europa šių produktų nepirks, teks uždaryti šias gamyklas, kuriose be viso to gaminamas ir dyzelinas. Taip, tai labai stipriai paveiks rusiškų NPG galimybes gauti ir perdirbti naftą, teks kai kurias stabdyti, tačiau labai stipriai paveiks ir dyzelinio kuro balansą Europoje. Ši problema kol kas neišspręsta. Nemanau, kad bus įvesti kokie palengvinimai dyzeliniam kurui iš Rusijos. Bandyta šias sankcijas ištęsti per tris mėnesius, atsisakyti rusiškų naftos produktų palaipsniui. Kol kas šis pasiūlymas palaikymo nei Europoje, nei JAV nesulaukė, pažiūrėsim, kas galiausiai bus. Tačiau kažkoks deficitas – taip, prognozuojamas.

– O galbūt DB ir ES per likusius iki embargo įsigaliojimo du mėnesius naftos produktus perka atsargai ir nieko baisaus nenutiks?

 

– Taip, ten aktyviai perkama, pumpuojama į saugyklas, tačiau manau, kad atsargų pirkimas neturėtų stipriai paveikti būsimo deficito galimybę. Dyzelino deficito bijančių šalių vietoje kreipčiausi į tiekėjus iš Azijos – ta pati Indija gali tiekti dyzeliną. Gana galingų naftos perdirbimo gamyklų yra ir Persijos įlankos šalyse, arabai galėtų padėti. Jei ne nafta, tai naftos produktais. Tad, jo šaltinių yra, tačiau balansas nėra itin palankus – gali būti, kad dyzelinas brangs. Norvegijoje dyzelinis kuras jau dabar gerokai brangesnis už benziną.

 

﹤⋯﹥

www.youtube.com
Ходорковский LIVE – ТРУБА




(5)
(5)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: