„Padėtis rimta.“ Gali būti sunaikinta ESBO. Suomija skelbia, ką daro Rusija ir Baltarusija  ()

Maskva ir Minskas išreiškė nenorą paremti Estijos siūlomą kandidatūrą į pirmininko postą kitais metais. Tačiau Estija neketina atsisakyti savo teisės vadovauti ESBO.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos ir Baltarusijos nenoras pritarti Estijos pirmininkavimui 2024 metais Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje (ESBO) kelia krizės joje ar net sunaikinimo grėsmę. Tai pareiškė Suomijos užsienio reikalų ministras Pekka Haavisto, skelbia „Yle“.

Kaip pažymima pranešime, pirmininkavimas ESBO vykdomas rotacijos principu. Pagal taisykles, kandidatūrai į pirmininko pareigas turi pritarti visos 57 valstybės narės. Tačiau Rusija ir Baltarusija nenori remti Estijos siūlomą kandidatą prezidentavimui kitais metais. Bet Talinas neketina atsisakyti teisės į prezidento postą. Tai sukuria įtemptą situaciją ir kelia pavojų organizacijos vienybei ir efektyvumui.

Suomijos užsienio reikalų ministras Pekka Haavisto baiminasi, kad ESBO gali nustoti egzistuoti, kol Suomija perims pirmininkavimą 2025 m. Anot jo, situacija rimta.

„Jei 2024-aisiais neturėsime pirmininko ir nebus sutarimo šiuo klausimu, tai kiti metai bus ESBO, kaip organizacijos, sunaikinimo metai“, – pažymėjo P. Haavisto.

Pažymėtina, kad Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) yra unikali Europos organizacija, vienijanti Rusiją, JAV ir Ukrainą. Ji buvo įkurta 1994 m. Budapešte ir atlieka daug įvairių užduočių, įskaitant konfliktų prevenciją, taikos palaikymą ir rinkimų stebėjimą. ESBO šiuo metu susiduria su krize, kurią sukėlė Rusijos ir Baltarusijos nenoras patvirtinti Estijos pirmininkavimą 2024 m. Tai sukuria sudėtingą situaciją, nes Rusija gali pasinaudoti veto teise ir neleisti priimti bet kokių sprendimų. ESBO ieško būdų, kaip išlaikyti organizacijos funkcionavimą, įskaitant kompromiso su Rusija ir kitomis valstybėmis narėmis, paiešką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(16)
(-15)

Komentarai ()