G20 suvažiavimas be Ukrainos. Kaip tai paveiks karo eigą  ()

Indija atsisakė kviesti Ukrainą į G20 viršūnių susitikimą, bet asmeniškai pakvietė V. Putiną. Šalis kol kas nepalaiko Kyjivo ir tęsia prekybinius santykius su Maskva.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina nedalyvaus G20 viršūnių susitikime, kuris vyks Indijoje 2023 metų rugsėjo 9 ir 10 dienomis. Organizatoriai nesiuntė kvietimų į valstybių ir vyriausybių vadovų susitikimą. Tikimasi, kad darbo rezultatai bus patvirtinti Lyderių deklaracijoje, kuri žymės įsipareigojimą laikytis prioritetų, aptartų  atitinkamų susitikimų ministrų ir darbo grupių lygiu metu.

Indijos užsienio reikalų ministras Subrahmanyamas Jaishankaras paaiškino, kad sprendimas nekviesti Ukrainos buvo priimtas, nes G20 yra skirta augimui ir vystymuisi, o ne konfliktų sprendimui – tam ir yra skirta JT Saugumo Taryba.

Atkreipkite dėmesį, kad Rusija dalyvaus viršūnių susitikime, ji yra G20 narė, o jos pašalinimo klausimas nesvarstomas.

Į G20 viršūnių susitikimus, be organizacijos atstovų, renginį organizuojanti šalis gali pasikviesti ir kitų šalių, kurios nėra organizacijos narės, lyderius. Taip pernai Indonezijos viršūnių susitikime buvo atstovaujama Ukrainai. Prezidentas Volodymyras Zelenskis per derybas asmeniškai gavo Indonezijos prezidento kvietimą. Tuomet buvo pakviesti ir Kambodžos, Ispanijos, Nyderlandų, Senegalo, Ruandos, Jungtinių Arabų Emyratų, Singapūro, Fidžio ir Surinamo vadovai. Šiemet kviečiamųjų sąrašas atrodo taip – ​​Bangladešas, Egiptas, Mauricijus, Nyderlandai, Nigerija, Omanas, Singapūras, Ispanija ir Jungtiniai Arabų Emyratai.

 

Žinia apie Ukrainos nedalyvavimą G20 viršūnių susitikime sukėlė daug spėlionių ir priekaištų, kad Indijos politiniai lyderiai nepalaiko Kyjivo, bet yra labiau linkę į Rusiją. Nuo pat plataus masto invazijos į Rusijos Federaciją pradžios Indija dar nepalaiko Ukrainos ir toliau palaiko prekybinius ryšius su Maskva. Šalis kartu su Kinija yra pagrindiniai Rusijos naftos pirkėjai, kuri vėliau Europos rinkoje pasirodo kaip „ne rusiška“. 2023 metų vasarį G20 šalių finansų lyderių susitikime Indijos atstovai atsisakė aptarti papildomų sankcijų Rusijai klausimą. Negana to, jie ragino grįžti prie prioritetinio formato – nutolti nuo karo temos, susitelkti ties ekonomikos problemomis.

 

„Buvo pasakyta, kad 2023 m. pavasarį mūsų nebekvies. Tai paaiškinta tuo, kad nenorima ekonominio įvykio paversti ginčais“, – pasakoja Rytų Azijos klausimų ekspertė Natalija Butyrskaja.

Pasak jos, Indija yra šalis, kuri balansuoja pagal savo interesus ir nepasiduoda jokiam spaudimui iš išorės. Kalbant apie karą Ukrainoje, Indijos diplomatai jau išsakė tezę, jog Europa nori, kad šis karas taptų viso pasaulio problema, tačiau kilus karui rytiniuose regionuose, jis vadinamas „vietine problema“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(5)
(-4)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()