Konkretus tikslas. Ko Putinui prireikė Kinijoje (Video)  ()

V. Putino vizitas Pekine jokiu būdu nėra „dvišalis susitikimas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija, kaip šalis-degalinė, turi didelių interesų energetikos sektoriuje. Kinijai, kaip antrai pagal dydį pasaulio ekonomikai, reikia daug energijos išteklių. Tačiau tai nereiškia, kad V. Putinas ir Xi lengvai susitars.

Politikos strategas Borisas Tizenhauzenas mano, kad iniciatyvos „Viena juosta, vienas kelias“ rėmuose Kinija nesutiks dėl bendrų projektų su Kremliumi, jeigu šie jį sustiprintų.

Pirma, V. Putino vizitas Pekine jokiu būdu nėra „dvišalis susitikimas“. Apie galimą Rusijos diktatoriaus ir Kinijos komunistų partijos vadovo susitikimą iš anksto neskelbta.

Tai pirmasis reikšmingas Rusijos diktatoriaus vizitas užsienyje, todėl jis atitinkamai ir elgiasi. Kaip įprasta, V. Putinas davė interviu Kinijos valstybinei žiniasklaidai, kuriame Xi Jinpingą pavadino „tikru pasaulio lyderiu“, iškeldamas jį aukščiau už JAV.

Tačiau tai taip pat reiškia, kad pati Rusija nepretenduoja į pasaulio lyderystę. V. Putinas nusilenkė savo viršininkui, todėl jo retorika Kinijos prezidento atžvilgiu buvo tokia pagirtina.

Kokie yra iniciatyvos „Viena juosta, vienas kelias“ tikslai?

Pagrindinis jos tikslas – tiesti transporto maršrutus ir statyti infrastruktūros objektus, kurie gilintų Kinijos ekonominius ryšius su kitomis Azijos, Afrikos ir Europos šalimis.

 

„Pekino iniciatyvos esmė yra suteikti besivystančioms šalims pigias paskolas infrastruktūros plėtrai. Tokių objektų statybą vykdo Kinijos įmonės, o šalys, kurios priima paskolos sąlygas, yra įstumiamos į nelaisvę“, - aiškino B. Tizenhauzenas.

Tarp ženkliai Kinijai įsiskolinusių ir nuo jos priklausomų šalių: Šri Lanka, Pakistanas, Kirgizija, Angola ir nemažai kitų valstybių.

Labiausiai tikėtinas vizito tikslas.

V. Putinas į Kinijos forumą vyksta turėdamas konkretų tikslą: susitarti dėl dujotiekio „Sibiro galia 2“ statybos. Diskusijos apie šį projektą prasidėjo prieš 10 metų, tačiau susitarimų vis dar nėra.

Paskutinį kartą V. Putinas bandė įtikinti Xi Jinpingą, kad šis projektas reikalingas, lankydamasis Kinijoje, kai rengėsi plataus masto invazijai. Rusijos diktatoriui to tikrai reikia, nes tai leis jo šaliai užsidirbti pinigų iš 50 milijardų kubinių metrų dujų tiekimo per metus į Kiniją.

 

„Tokios degalų pardavimo apimtys būtų labai naudingos Rusijos ekonomikai, tačiau Kinija puikiai supranta, kad projektas gali padaryti ją priklausomą nuo V. Putino energetikos sistemos ir tapti Rusijos šantažo įrankiu“, – teigė politikos strategas.

Pastebėtina, kad į viršūnių susitikimą „Viena juosta, vienas kelias“ kartu su V. Putinu vyksta ir „Rosneft“ bei „Gazprom“ vadovai. Žinoma, toks projektas negali būti įgyvendintas per trumpą laiką, tačiau Rusija yra pasirengusi „žaisti ilgą žaidimą“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(7)
(-6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: