„Dalyvauja 2 garsiausi generolai.“ Skelbia apie didžiulį perversmą Ukrainoje. Kas nutiko  ()

Ar tai tikra?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos viešuose puslapiuose skleidžiamos netikros žinios, kad 2024-ųjų vasarį Ukrainoje tariamai rengiamasi perversmui. Jam turėtų vadovauti vyriausiasis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas ir Maskvos srities Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas Kyrylo Budanovas. Rusai bandė „užmaskuoti“ savo netikras naujienas kaip užsienio „pirminius šaltinius“.

Tai pranešė „InfoLight.UA“ projektas, kurio specializacija yra žiniasklaidos raštingumo gerinimas ir kova su klastotėmis bei propaganda.

Taigi Rusijos kanalai lapkričio 10 dieną pradėjo skleisti melą „apie perversmo Ukrainoje rengimą“. Pranešimuose buvo rašoma, kad „perversmui“ vadovaus V. Zalužnas ir K. Budanovas, kurie, anot propagandistų, įsitraukė į sąmokslą.

Pagal projektą, pagrindinis naujienų šaltinis yra Kinijos svetainė „sina.com.cn“. Tačiau šioje svetainėje nebuvo įmanoma rasti tikrų „naujienų“.

„Nepaisant visų mūsų bandymų, svetainėse, kurių ekrano kopijas platina priešai, šios informacijos neradome. Tačiau mūsų komandoje nėra žmonių, kurie laisvai kalba kinų kalba, todėl paliekame nedidelę galimybę, kad tokia informacija buvo paskelbta“, – rašoma pranešime.

Kitas „šaltinis“ buvo „Asia Times“ svetainė, kurioje kas mėnesį apsilanko iki 2 milijonų vartotojų, daugiausia iš JAV.

 

Publikacijoje rašoma: „Vis labiau sutariama, kad Vakarai (turima omenyje JAV su Didžiosios Britanijos pagalba) nori pakeisti Ukrainos prezidentą V. Zelenskį. Mano draugas ir kolega Larry Johnsonas mano, kad CŽV ir MI6 JK jau nusrendė: arba V. Zelenskis bus priverstas skelbti prezidento rinkimus, numatytus kitų metų kovą, o paskui bus pakeistas, arba jei priešinsis, jis vis tiek bus pakeistas per Maidano tipo riaušes“.

Ant žodžių „Larry Johnson tiki“ yra hipersaitas, nukreipiantis skaitytoją į naujienų agentūros „Sputnik“, priklausančios „Russia Today“, svetainę. Nors pagal legendą Larry Johnsonas yra CŽV „į pensiją išėjęs pareigūnas“.

 

„Pabaigoje: pasinaudojus vidine Ukrainos situacija ir „įkaitusiu“ temos apie Valerijaus Zalužnio atsistatydinimą ir jo tariamą konfliktą su prezidentu Vladimiru Zelenskiu, priešu, beveik iš karto, nors ir „klūpant ant kelių“, buvo sukurta netikra žinia siekiant sukurti dar vieną skilimą Ukrainos visuomenėje ir Ukrainos gynybos pajėgose. Svarbu atkreipti į tai dėmesį ir neskleisti nepatikrintos informacijos. Taip pat iki karo pabaigos sumažinti vidinius politinius konfliktus“, – reziumuoja „InfoLight.UA“ komanda.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(47)
(-45)

Komentarai ()