Prancūzijoje moteris norėjo išmesti daiktą, kurio vertė 24 mln. eurų  (1)

Prancūzijoje Luvras už 24 milijonus eurų įsigijo paveikslą, kurį jo savininkė norėjo išmesti į sąvartyną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai rašo „The Guardian“.

Paveikslą „Išjuoktas Kristus“ Florencijos dailininkas Cimabue nutapė apie 1280 m. Meno istorikai mano, kad tai viena iš aštuonių didelio diptiko plokščių, penkių iš jo iki šiol nėra.

Paveikslą ketino išvežti į sąvartyną. Taigi, jis buvo aptiktas valant virtuvę bute, kuris priklausė pagyvenusiai prancūzei.

Moters artimieji iškvietė specialistą, kad patikrintų, ar bute nėra vertingų daiktų. Jis manė, kad priešais jį stovintis paveikslas vertas iki 400 tūkstančių eurų, tačiau nuodugnesniam patikrinimui daiktą nusiuntė meno specialistui į Paryžių. Pastarasis patvirtino, kad tai buvo tikrasis Cimabue.

2019 m. Luvras norėjo nusipirkti paveikslą, kai jis buvo parduodamas aukcione. Numatyta, kad darbo kaina sieks nuo 4 iki 6 milijonų eurų. Tačiau muziejus pralaimėjo, nes už „išjuoktą Kristų“ buvo pasiūlyta 19,5 milijono eurų, o bendra pardavimo kaina su mokesčiais siekė 24 milijonus eurų.

 

 

Prancūzijos kultūros ministerija nedelsdama paskelbė kūrinį „nacionaliniu lobiu“ ir įvedė laikiną paveikslo eksporto draudimą. Pareigūnai taip pat suteikė Luvrui 30 mėnesių, kad surinktų reikiamas lėšas jo įsigijimui.

Meno kūrinio matmenys ne didesni kaip 25×20 cm. Jis nutapytas sauso aukso fone ant tuopos medžio plokštės, o pats objektas vaizduoja pasityčiojimą iš Jėzaus prieš jo nukryžiavimą.

Deja, buto savininkė, kuriai buvo per 90 metų ir jau gyveno slaugos namuose, negalėjo džiaugtis paveikslo pardavimu, nes mirė praėjus 2 dienoms po aukciono. Paryžiaus muziejus pranešė, kad priešrenesansinė tapyba bus pagrindinė 2025 m. parodos dalis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(25)
(0)
(25)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: