„Rusija pradeda operacijas Slovakijoje, Čekijoje ir Lenkijoje.“ Skelbiamas pavojus. Kas nutiko  ()

Kremlius naudoja įvairius išteklius, įskaitant ambasadas, šnipus ir vietinius bendradarbius, taip pat socialinius tinklus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rinkimai Slovakijoje parodė, kad Rusijos kišimasis į Vakarų demokratijas didėja ir graso pasėti nepasitikėjimą visoje Europoje, rašo CEPA. NATO šalys turi imtis skubių veiksmų. NATO dezinformaciją vertina kaip „veiklą, kuria siekiama pagilinti nesutarimus NATO šalyse ar tarp jų ir galiausiai susilpninti Aljansą“.

Rinkimai Slovakijoje, Serbijoje, Čekijoje, Lenkijoje ir Nyderlanduose rodo, kad Aljanso gynyba nepasiteisino.

Kremlius siekia pagilinti susiskaldymą tarp europiečių ir nukreipti dėmesį nuo karo nusikaltimų Ukrainoje, taip skatindamas susiskaldymą ir didindamas savo įtaką. Rugsėjo mėn. Slovakijoje įvykęs balsavimas parodė, kad Rusijos informacinės operacijos nesikeičia, tačiau dabar yra sutelktos į konkrečias temas ir remiamos vietos rėmėjų, norinčių ginti savo pasakojimus.

Slovakijos prorusiška partija SMER-SD (kursas – socialdemokratija) rugsėjo 30 d. vykusiuose parlamento rinkimuose gavo beveik 23% balsų, o tai atspindi pokyčius šalyje. Jos premjeras populistas, Kremliui draugiškas Robertas Fico, pasinaudojo V. Putino retorika iškraipydamas faktus apie Ukrainą ir pasiūlė nutraukti karinę pagalbą Kyjivui.

Slovakija yra ypač įdomi, nes joje nėra tradicinių Rusijos propagandos kanalų, tokių kaip „Sputnik“ ar RT, kurie galėtų transliuoti nacionaline kalba. Nors „Sputnik“ turi leidinį čekų kalba, šios kalbos yra abipusiai suprantamos.

 

„Prokremliškos propagandos naratyvai skverbiasi į Slovakijos informacinę erdvę nuo 2014 m.“, – sakoma Varšuvos instituto ataskaitoje.

Būtent tada „buvo labiau akcentuojami klaidinantys pasakojimai apie tariamą rusų mažumos priespaudą Ukrainoje, Vakarų politinį ir socialinį nuosmukį arba tariamai stiprų kraštutinių dešiniųjų foną Ukrainos visuomenėje ir politikoje“, sakoma pranešime. .

Tyrimas parodė, kad Kremlius, siekdamas skleisti propagandą Slovakijoje, naudoja įvairius išteklius, įskaitant ambasadas, šnipus ir vietinius bendradarbius, taip pat socialinius tinklus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(5)
(12)

Komentarai ()