Katastrofos scenarijus. Skelbiamas ES žlugimas  ()

Europos Sąjunga ima braškėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kraštutinių dešiniųjų partijos „Alternatyva Vokietijai“ lyderė Alice Weidel „Brexit“ pavadino „pavyzdžiu šaliai“ ir, jei ateitų į valdžią, neatmetė galimybės, kad jos partija inicijuos referendumą dėl Vokietijos išstojimo iš Europos Sąjungos (ES).

A. Weidel paragino Briuselį reformuoti kai kurias ES institucijas, visų pirma Europos Komisiją, pabrėždama, kad priešingu atveju vokiečiai turėtų turėti galimybę patys nuspręsti, ar likti ES, ar iš jos išstoti, kaip tai padarė britai.

Taigi prie ko galėtų privesti Vokietijos pasitraukimas iš ES?

Iš karto reikia pažymėti, kad po „Dexit“ (taip jau vadinamas galimas Vokietijos išstojimas iš ES) pirmiausia nukentės ES biudžetas.

Europos statistikos duomenimis, numatoma 2024 m. ES biudžeto apimtis yra 143 mlrd. eurų, iš kurių 137 mlrd. eurų sudaro tiesioginės ES valstybių narių investicijos. Tuo pat metu Vokietijos indėlis yra didžiausias – 30,3 mlrd. eurų, o tai sudaro 21,2 proc. viso ES biudžeto. Prancūzija (23,5 mlrd. eurų), Italija (17 mlrd. eurų), Ispanija (12,7 mlrd. eurų) ir Nyderlandai (8 mlrd. eurų) taip pat yra pagrindinės Briuselio donorės.

Galimas Vokietijos pasitraukimas iš ES taip pat labai pakenktų grynosioms paramos gavėjoms valstybėms narėms. Tai šalys, kurios į ES biudžetą įneša mažiau nei iš jo gauna.

 

Pavyzdžiui, naujausiais duomenimis, didžiausia ES naudos gavėja buvo Lenkija, kuri 2022 m. gavo 16,6 mlrd. eurų daugiau nei įnešė į biudžetą. Antroje vietoje liko Ispanija (13 mlrd. eurų), o trečioje – Italija (8,4 mlrd. eurų).

Atsižvelgiant į tai, Vokietijos įnašas į bendrą biudžetą padengė ir jos pačios poreikius, ir 60 proc. visų ES išlaidų Lenkijai, Ispanijai ir Italijai kartu sudėjus.

Jei „Dexit“ iš tiesų įvyktų, labai tikėtina, kad tai lemtų ES žlugimą, nes Vokietija iš tiesų yra Europos bendrijos branduolys, nes ji buvo ES ištakos. ES tiesiog neįmanoma įsivaizduoti be galingos Vokietijos ekonomikos. „Dexit“ – tai katastrofos scenarijus, pagal kurį traukinį traukiantis lokomotyvas atsijungia nuo traukinio.

 

Daugelis ekspertų mano, kad kalbos apie Vokietijos pasitraukimą iš ES tėra retorika, turinti suprantamą vidaus politinį kontekstą. Tačiau politikų pareiškimai šia tema, pastaruoju metu girdimi įvairiose Europos šalyse, negali nekelti nerimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(126)
(136)
(-10)

Komentarai ()