Tautvydas Marčiulaitis. Ekonomikos pradmenys: lietuviškas dualizmas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2012-04-29 23:57
Blizzard, kai tu pareiski, kad verslininkas=spekuliantas ir dar su tokiom blogom emocijom, tai labai krenti akyse... Spekuliantas, zmogus, kuris perka pigiai ir parduoda brangiai, jis nedaro nieko bloga, tik padeda rinkas atvesti i ekvilibriuma. Kad spekuliantas=blogis, tai cia sovietu suformuotas poziuris. Taip verslininku yra visokiu, nes verslininkai kile is visuomenes! Kada tai isisavinsit ? Turi visuomene pasikeisti, kad verslininkai butu pavyzdingi, kad valdzia butu pavyzdinga, kad ekonomika kiltu ir pan.
kancaras 2012-04-30 00:28
nera ko tiketis is straipsnio kurio pirmas teiginys yra nesamone. bet rusam dzin.. sueis.
Alexas10 2012-04-30 05:49
As pritariu blizzard pasakymui, kad verslininkai lietuvoje yra spekuliantai. Gal sis terminas nelabai tinka, bet cia ne tai norejau pasakyti. Lietuvoje turbut koks 90proc(tikslios statistikos neturiu, o gal net ir nera, todel paemiau skaiciu pagal savo nuomone) verslininku importuoja prekes is uzsienio ir parduoda Lietuvoje(arba tiesiog perka ir perparduoda). Gal tik koks 10proc gamina produkcija, o ne ja perpardavineja, is ju turbut kokie 2/3 sunaudojami vidaus rinkoje, tai is kur ta Lietuva bus turtinga? Esame eiline vartotoju salis, kuri daugiau suvartoja nei pagamina ir lenda i skolas, nes vienintelis dalykas ka ekspotuoja, tai yra pigi ir nekvalifikuota darbo jega. Niekada nebusim turtinga valstybe, jeigu taip ir toliau... O kaip kazkas sake, as dabar gyventi noriu, o ne ateitimi, todel ir emigravau. Man vienodai sviecia koks ten tas miskas Lietuvoj ar krastovaizdis, o jeigu pasiilgstu - as betkada galiu grizti paatostogauti. As matau kita Lietuvos ateities vaizda. Reikia kurti ir skatinti lietuvybe lietuviu bendruomenese uzsienyje, kur zmogus gyvena pilnavertiska gyvenima geroje aplinkoje ir taip sukurti tarsi mazas Lietuvos saleles uzsienyje. Gal ir daug kam nepatiks, bet galetume imti pavyzdi is zydu P.S. atsiprasau uz raiska, rasiau lb paskubomis, kas nores, tas supras.
Shinigami 2012-04-30 07:33
Kaip manai iš kur atsiranda darbdaviai? Darbdaviai tai tie patys žmonės kaip ir visi kiti. Tiesiog jie nenori, kad juos kas stumdytu tad sukuria savo verslą. O jei jis buvo runkelis prieš sukurdamas verslą tai ir bus runkelis kai ji sukurs. Ir nesupras ką reiškia tikras verslas. Bet šitas runkelis bent jau bando kažką daryti ir gyventi geriau, o ne tik laukia kol jam kažkas atneš darbo. Dėl to ir sakau, kad nėra ko kaltinti valdžios ar verslininku, kad jie blogi, jei 90 % tautos tokia. Nes jie visi iš tautos ateina.
Wildpants 2012-04-30 09:22
Nori gyventi geriau kito sąskaita? Įmonėj 6 darbo vietos ir nesugeba visiems tiems 6 žmonėms sumokėt laiku algos? Ir pamatai ko vertas Lietuvos įstatymas, kai darbdavys nevykdo vieno paprasto darbo sutarties punkto(sumokėti algą iki pasirašyto termino) ir nieko negali padaryt ir dar jautiesi tarsi kaltas eidamas ir sakydamas mokėk man MANO algą. Bet jo, gi Lietuvoj normalu kitą išnaudot ir dar verkt kaip jam sunku... Dėl paryškintos vietos pilnai sutinku, kaip kažkas sakė į valdžia turi eit žmonės atsakantys už savo veiksmus ir pan. taip ir verslininkas turi būt ne šeip eilinis runkelis
blizzard 2012-04-30 09:37
Būtent tą ir norėjau pasakyti, bet gal nevisi suprato? gamybos praktiškai nėra, eksporto praktiškai nėra, už tai pagal tave immortal, spekuliantai Lietuvos ekonomiką gaivina. Tokiu verslininku bele penktokėlis gali būt, bet jis ekonomikos nesukels sakyk ką nori. O ir toks čia verlas, jeigu visus mokesčius nuo likusio pelno atskaičiuoji tai ne kažkas ir lieka, todėl juos reikia slėpt, o jeigu nenori slėpt tada turi stumdyt prekes su 100proc. antkainiai ir didesniais, tas labai aiškiai pasimato kuomet nueini kokių nestandartinių prekių nusipirkti, pvz virtuvei skirtų šviestuvų, na sakykit ką norit bet už itališką šviestuvą (beje tikrai neįspudingą ir iš labai prasto stiklo) 700lt mokėt ir laukt 3 mėnesius tikrai nekyla rankos, pardavėjui tą kartą pasiūliau nuvažiuot čia ir dabar jeigu jau tokios kainos.. Na elementaresnis pavyzdįs turbūt su maistu, spekuliantai iš Lenkijos veža ir čia užsikėlę kainas stumdo, visa bėda kad iki tos lenkijos ne taip ir toli ne už jūsų marių ji yra todėl dauguma važiuoja apsipirkti ten, kad nereikėtų čia permokėt "Lietuvos ūkininkams". Vasarą pravažiuokit iš Kauno link Jurbarko panemunės keliu pro Raudondvarį (labai gražios vietos) pamatysit kaip Lietuviški ūkininkai iš dirvonuojančių laukų kasdien kibirus braškių priskina ir pardavinėja pakelėje turistams ar kitiems pravažiuojantiems žmonėms, paklausus ar lietuviškos, - jo jo lietuviško, bet paklausus kad aplink laukai dirvonuoja tada tyliai numykiama ir ignoruojama. Spekuliantų gal ir reikia, bet tik ne tiek kiek dabar yra. Galiu suprast automobilių pardavėjus, kiekvienas į Vokietija nenuvažiuos laimės ieškot, galiu suprast kokių egzotiškų daiktų importuotojus ar prekybininkus kad ir ta pačia arbata. Bet dievaž nesuprantu tokių spekuliantų kurie iš Lenkijos kuri yra max už kelių šimtų km veža mėsą ir čia uždėja antkainį stumdo kaip savą, tokių žmonių verslininkais vadint, nu neapsiverčia liežuvis.