Susaistytame pasaulyje Rusijos agresija nesustabdoma  (56)

Vakarų vyriausybės reiškia nepasitenkinimą dėl Rusijos invazijos į Ukrainos Krymo pusiasalį – bet ekonominiais ryšiais susaistytame pasaulyje nepasitenkinimo reiškimas gali būti vienintelis atsakymas. JAV prezidentas Barackas Obama pažadėjo „pasekmes“, ir EU užsienio reikalų ministrai nuskubėjo į skubius susitikimus. „Bet padaryti nieko negalime,“ sako Keir Giles iš Chatham House, tarptautinių reikalų specialistų susitikime Londone.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-03-09 Susaistytame pasaulyje Rusijos agresija nesustabdoma  (56)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galite manyti, kad pagrindinė kliūtis imtis karinių veiksmų yra Rusijos dydis ir 1300 branduolinių galvučių, parengtų paleidimui. Be to, tokia konfrontacija sugriautų JAV ir Rusijos bendradarbiavimą svarbiausiais klausimais, pavyzdžiui, Irano branduolinės programos, Sirijos cheminių ginklų, netgi JAV karių išvedimo iš Afganistano.

Kaip bebūtų, analitikai, su kuriais susisiekė New Scientist, sako, kad pagrindinė kliūtis bet kokiems Vakarų veiksmams yra globalios ekonomikos tarpusavio ryšiai. Sevastopolis, Krymo miestas, kuris yra vienintelis Rusijos Juodosios jūros laivyno uostas, taipogi labai svarbus grūdų pervežimui. Ukraina yra šešta pagal dydį kviečių ir ketvirta – kukurūzų eksportuotoja, eksportuojanti 18 procentų pasaulio kukurūzų. Sutrikdymas kariniais veiksmais ar blokada destabilizuotų grūdų kainas, ir visame pasaulyje sukeltų politinę suirutę. Dėl dabartinės konfrontacijos kviečių ir kukurūzų kainos jau pašoko.

Sankcijų kaina

Ekonominis atsakas, pavyzdžiui, ekonominės sankcijos, irgi mažai tikėtinas. EU, ypač Vokietijai, Rusijos reikia dėl jų tiekiamų gamtinių dujų, sako Andersas Aslundas iš Petersono vardo Tarptautinės ekonomikos instituto Vašingtone, ir Rusija kontroliuoja vamzdynus. Savo ruožtu Rusijai reikia kasmet už dujas Europos sumokamų 100 mlrd. dolerių. Kas pirmasis nusileis? EU nesirengiant taikyti sankcijų, nesunku atspėti.

Turtingos šalys galėtų bandyti užblokuoti Rusijos prezidento Vladimiro Putino turtingų rėmėjų kelią į pasaulio finansines rinkas. „Tai labiau pajustume mes, nei jie,“ sako Giles. JK prekybos perteklius su Rusija teikia taip reikiamas pajamas. Kai kurie bankai, ypač Londone, priklauso nuo kasmet iš Rusijos išplaukiančių 56 milijardų dolerių. Šie bankai yra trapios, glaudžiai susijusios sistemos, nuo kurios priklauso didžioji pasaulio ekonomikos dalis, sraigteliai.

Jei visi esame susiję, argi Rusijos veiksmai jai pačiai nekenkia taip pat, kaip ir mums visiems? Giles nemato blogųjų pusių Rusijai, ar kokių nors akivaizdžių būdų priversti laikytis taisyklių prieš tokią agresiją susijusioje sistemoje, nesukeliant per daug žalos kitur tinkle.

Yaneer Bar-Yam iš Naujosios Anglijos Sudėtingų sistemų instituto Kembtridže, Masačiusetso valstijoje, žvelgia viltingiau. „Sistemą trikdantis veiksmas sukels tokį atoveiksmį pačiam veikiančiajam, kaip ir kitiems.“ Tačiau ar tai sulaikys veikiantįjį, didelis klausimas.


Debora Mackenzie
New Scientist

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(10)
(0)
(0)

Komentarai (56)