Lietuvoje irgi taip reikėtų? Ispanija sudarys atsisakiusių skiepytis nuo Covid-19 sąrašus ir juo pasidalins su kitomis ES šalimis  (35)

Sąrašas nebus prieinamas darbdaviams ir plačiajai visuomenei, o duomenys bus griežtai saugomi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ispanija planuoja sudaryti atsisakiusiųjų koronaviruso vakcinos sąrašą, ir pasidalins juos su kitomis ES šalimis. Remdamasi šalies sveikatos apsaugos ministro Salvador Illa pareiškimu, tai praneša BBC.

Duodamas interviu televizijos kanalui La Sexta, jis žiūrovus patikino, kad sąrašas nebus prieinamas darbdaviams ir plačiajai visuomenei, o duomenys, remiantis įstatymais, bus griežtai saugomi.

Pasak jo, geriausias būdas nugalėti virusą, „vakcinuoti visus mus – kuo daugiau, tuo geriau“. Tačiau vakcinacija nebus privaloma, pabrėžė jis. Tiesiog, jei žmonės dėl kokių nors priežasčių atsisakys skiepytis, tai bus pažymėta registre.

Ispanija nuo pandemijos gan stipriai nukentėjo: ji pasaulyje ⁠užima 9-tą vietą pagal nustatytų užsikrėtyusiųjų skaičių (1,9 mln.), koronavirusas nusinešė daugiau nei 50 000 jos piliečių gyvybes. Ispanijoje (kaip ir visoje ES) nuo praeitos savaitė vyksta vakcinacija Pfizer/BioNTech preparatu.

 

Kaip rodo neseniai atlikta apklausa, Ispanijoje piliečių, pareiškusių, kad atsisakys skiepytis, sumažėjo iki 28% (nuo 47% lapkritį). Dar vienos, gruodžio pradžioje atliktos, apklausos duomenimis, 40,5% ispanų pareiškė norą skiepytis nedelsdami, dar 16% pareiškė, kad pasirengę skiepytis, jei vakcina bus „patikimą“.

Ispanijos sveikatos apsaugos ministras pažymėjo, kad šalies regionų valdžia susisieks su žmonėmus, kai ateis jų eilė vakcinuotis.

„Nusprendę nesiskiepyti žmonės – nors mums tai atrodo klaida – tokią teisę turi. Norime išsklaidyti abejones. Vakcinacija gelbsti gyvybes, ji gali pabaigti pandemiją“, – sakė jis žurnalistams.

Eurokomisija kol kas nesureagavo į užklausą, ar ši iniciatyva grynai ispaniška, ar bus taikoma visoms organizacijos narėms. Taip pat neaiškus Briuselio vaidmuo gaunant ir keičiantis šiais duomenimis.

 

Vienas iš The Guardian šaltinių Ispanijos sveikatos apsaugos ministerijoje pranešė, kad informacija renkama vien siekiant suprasti, kodėl kas nors nebuvo vakcinuotas – ar tai buvo atsisakymas ar sistemos klaida.


republic.ru

(14)
(17)
(-3)

Komentarai (35)