[Karšta tema] Žinia iš finansų fronto: Rusijos defoltas iš liepos pabaigos atkeliamas į birželio pabaigą  (11)

Bidenas putiniškai nubaudė Rusiją, Maskva įginta į finansinį kampą; defoltas – birželį.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-05-30 [Karšta tema] Žinia iš finansų fronto: Rusijos defoltas iš liepos pabaigos atkeliamas į birželio pabaigą  (11)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

– Prieš kelias dienas pasakojau, kad dėl JAV finansų valdymo tarnybų veiksmų liepos gale Rusijoje turėjo įvykti defoltas. Tačiau šiandien paaiškėjo, kad šis nuostabus įvykis atsitiks mėnesiu anksčiau – birželio gale. Kaip gi tai nutiko? Štai trumpa priešistorė.

Kiekvieno mėnesio gale Rusijos federacija privalo mokėti už savo užsienio skolas po kelis šimtus milijonų dolerių. Jeigu kas nors nutinka ir Rusija šios sumos negali sumokėti laiku, prasideda mėnesio trukmės vadinamasis lengvatinis periodas, per kurį RF gali surasti trūkstamą sumą, pašalinti problemą, sutrukdžiusią skolą sumokėti laiku ir t.t., ir skolą sumokėti. Jei per tą mėnesį Rusija sumoka pinigus, tuomet viskas gerai, jokių pasekmių, vyksta business as usual įprastu režimu. Jeigu per tą mėnesį Rusijai dėl kokių nors priežasčių skolos sumokėti nepavyktų, skelbiamas defoltas, t.y., kad šalis negeba vykdyti savo užsienio piniginių įsipareigojimų.

Rusija reikiamus kelis šimtus milijonų ir net milijardus dolerių fiziškai turi ir lig šiol tvarkingai savo įsipareigojimus apmokėdavo be jokių problemų. Tačiau kai V. Putinas pradėjo karą prieš Ukrainą, JAV nutarė jį nubausti ir iš esmės, sukelti defoltą dirbtinai. Tam gegužės 25 dieną Amerika uždraudė Rusijos valdžiai naudoti tam tikrus finansinius instrumentus, kurie būtini, norint vykdyti finansinius įsipareigojimus. Tai yra, vaizdžia tariant, amerikiečiai atėmė iš Rusijos lagaminą, kuriuo ji nešiojo pinigus. Skolininkai pinigų be lagamino paimti negali, tad, pinigai yra, o juos perduoti skolininkams jokių galimybių nėra. Todėl gegužės gale Rusija niekaip negalėjo savo skolų apmokėti. Būtų praėjęs mėnuo ir birželio gale būtų buvęa paskelbtas Rusijos defoltas. Maskva nujautė, kad kažkas panašaus rengiama, todėl gudriai gegužės mėnesio užsienio skolos mokėjimus RF atliko iš anksto, likus kelioms dienoms iki gegužės 25-osios, kuomet JAM FM atėmė instrumentą apmokėti užsienio skolas. Taip Kremlius valstybės defoltą nustūmė dar vienam mėnesiui.

Šis mėnesis yra kritiškai svarbus, siekiant paruošti ir šalį, ir, svarbiausia, stambias valstybines korporacijas, praktiškai neišvengiamam defoltui liepos gale. Staigus defoltas – beveik katastrofa. Žinoma, atidėtas, nutęstas defoltas irgi nieko gero, tačiau yra laiko, kaip sakoma, pasidėti šiaudų, pasirengti stiprų smūgį amortizuoti. Defoltas dabar ir defoltas po dviejų mėnesių – du dideli skirtumai.

Manau, iš anksto skolas apmokėjęs Kremlius buvo labai savimi patenkintas, suprask, kaip mes gudriai pindosus apie pirštą apsukome. Tačiau šiandien paaiškėjo, kad pindosai, atsiprašau už citatą, ne tokie jau ir žiopliai. JAV FM paskelbė, kad dėl kažkokių visiškai nesuprantamų priežasčių Rusijos išankstinis skolos mokėjimas už gegužę gavėjų nepasiekė. Gal žiurkė kokį laidą nugraužė, gal kurjeris prisigėrė ir dokumentus kažin kur prarado, gal koks nors taifūnas Meksikos įlankoje pažeidė pastotę kuriame nors banke ir kompiuteris sudegė… Nežinome, kas nutiko, tačiau pinigai grįžo siuntėjui, tai yra, į RF iždą, ir, sako, amerikiečiai, reikėtų tą pačią operaciją pakartoti. Rusai pasipiktinę: „ką visa tai reiškia?!“, o amerikiečiai: „ak, negalite šios operacijos atlikti? Ach, jūs negalite šios operacijos atlikti, nes mes jus jau atjungėme nuo sistemos? Dievulėliau, kaip apmaudu, mes jus labai labai užjaučiame, tačiau birželio gale jums tikriausiai bus paskelbtas defoltas, viso geriausio.“

 

Žinoma, toks poveikio Rusijai metodas griežtas, tačiau šiaip jau teisingas. Asmeniškai man tokie veikimo metodai primena Rusijos administracijos veiksmus, kuriuos ji taiko opozicionieriams ir asmeniniams Vladimiro Putino priešams – uždaromos jų sąskaitos, kokia nors užeiga Tverėje išlošia iš jų naftos kompaniją, jie paskelbiami ekstremistais, užsienio agentais ar nepageidaujamomis organizacijomis dėl 100 rublių perlaidos iš Moldavijos ir t.t. Tiems, kurie piktinasi, liepia kreiptis į patį teisingiausią Rusijos teismą.

 

Šis JAV FM ministerijos sprendimas patvirtina biblinę maksimą, kad kokiu teismu teisiate, tokiu ir patys būsite teisiami, t.y. tokiais metodais, kokius Rusijos valdžia taiko savo opozicijai, tokius Amerika pritaikė jiems. Rusija sako „kreipsimės į teismą, su mumis pasielgė neteisingai, kokia dar laidus graužianti žiurkė?!“ O žinote, ko teisme jų paklaus? „– Kaip manote, kodėl su jumis visada elgėsi normaliai, o dabar staiga pradėjo elgtis štai taip? Gal kas nors atsitiko? Gal Rusijos valstybė neseniai nuveikė kažką tokio, dėl ko ji iškrito iš normalių valstybių draugijos?“

Amerikos teismai taip surėdyti, kad jei jūs normali šalis, nepradėjote jokių agresyvių karų, nerengėte genocidų, masinių žudynių, karo nusikaltimų, ar dar ko panašaus, tai visi finansiniai instrumentai, savaime suprantama, iš karto bus atblokuoti ir jokio defolto nebus. Bet jei surengėte karą, žudote ir prievartaujate daugybę žmonių, plėšiate, deginate miestus ir taip toliau, tada atleiskite, bet patys save už įstatymo ribų pastatėte. Tada jums bus defoltas, ir visai pelnytai.

Manau, nebūtinas geras juridinis išsilavinimas, kad galėtumėte nuspėti jog atsakomuosius Rusijos argumentus apie tai, kad Ukraina rengėsi pulti keturiomis kryptimis Baltarusią, ar NATO bazes rengėsi statyti, apie raketų atskriejimo laiką ar juo labiau, apie Ukrainos nacistus, Amerikos teismas pasiųs kur tolėliau. Todėl jau dabar labai užtikrintai galima sakyti, kad birželio gale Rusijos federacijai bus paskelbtas užsienio skolos defoltas. Šio defolto pasekmė tikriausiai bus kryžminis defoltas (cross default), dėl ko bankrutuos daug stambių, vidutinių (gal ir smulkios kai kurios nukentės) Rusijos kompanijų, kurios bendrai užsienyje yra pasiskolinusios apie 400 mlrd. dolerių. Suma nemenka, jos iš kur nors paimti nepavyks. Tai bus rusiško verslo skerdynės. Jis dalinai bus sunaikintas, visiškai uždarytas nuo patekimo į Vakarus. Netgi nesu tikras, ar Rusijos kompanijos galės eksportuoti naftą ir dujas į Vakarus, ar jų sąskaitos nebus eksproprijuotos išieškoti skoloms. Gal tiesiog konfiskuos visą rusišką turtą Vakaruose…

 

Ką į tai atsako viršininkai Rusijoje? „Oi, koks dar defoltas, pinigų mes turime, mums nėra ko baimintis, nieko baisaus neįvyks!“ Savaime suprantama, jie meluoja, nes jei nebūtų ko bijoti, jie nebūtų stengęsi apgauti Ameriką, nusiųsdami gegužės mokėjimą anksčiau laiko. O jie stengėsi. Dabar dar rengiasi į teismą paduoti. Jie supranta, kad artėja vieta, kur kojos pakeičia savo prakilnų pavadinimą.

Jei defoltas bus jau po mėnesio, o ne po dviejų, kaip jie buvo įsitikinę, tai jam pasirengti Rusijos rinka ir visas verslas nespės. Visa tai baigsis masiniu daugybės įmonių ir, kas ne menkiau svarbu, daugybės verslininkų, oligarchų ir panašios publikos bankrotu. Tai yra, Putinas žmonėms, kurie savo milijardus uždirbo dar Jelcino laikais, sako: „gerbiamieji michailai petrovičiai, aleksandrai ivanovičiai, kirimai abramovičiai ir t.t. ir pan., skubu jus nudžiuginti – vardan Rusijos vėliavos iškėlimo virš Popasnaja miesto, visi jūsų turtai nuo šiandien virsta mėšlu. Dėkoju už tarnybą Tėvynei, valio!“

 

Oligarchų reakcija, spėju, būtų visai ne tokia, kokią norėtų išvysti Vladimiras Putinas, vargu ar bus patriotizmo antplūdis. Esu tikras, kad netenkantys savo milijardų bankrutuojančių įmonių savininkai labai susikrims ir susimąstys, kaip būtų galima Popasnaja miestą grąžinti teisėtiems savininkams, o sau – savo milijardus. O kadangi vienintelis šansas tokiai mainų operacijai randasi tik pakeitus ir Rusijos prezidentą, tai gali atsirasti įtakingų veikėjų, visai nelinkinčių gero Putinui.

Žinoma, nėra garantuota, kad oligarchai pradės veikti, nes jie įbauginti, bet pats buvimas kietų ir gudrių priešų, savo turtus sukaupusių dešimtajame dešimtmetyje, tebeturinčių pinigų ir pažinčių, įtakos jėgos struktūrose, Putinui bus nemalonus. Be to, amerikiečiai jau praktiškai atviru tekstu Rusijos elitui siunčia signalus: defolto būsena Rusijoje bus neapibrėžtai ilga. Nebus taip, kad, op, defoltas, paskui skolas išmokėjau ir tiek žinių – skolų nebus leidžiama išmokėti. Defoltas bus amžinas, tiksliau, ne amžinas, o su atvira pabaigos data.

 

Rusijos federacijai nebus leista grįžti į pasaulio finansų sistemą, kol nebus įvykdyta viena iš dviejų kertinių sąlygų: pirma, Rusijos armija turi visiškai pasitraukti iš Ukrainos teritorijos, ir antra sąlyga, Vladimiras Putinas privalo nustoti būti Rusijos valdovu. Geriau, aišku, jei būtų įvykdytos abi šios sąlygos. Tada Rusija būtų išvesta iš defolto būsenos lygiai taip, kaip dabar yra įvedama. Viskas labai paprasta.

Taip JAV dabar pateikia Rusijai pasirinkimą – arba keisti valdžią, arba nugrimzti į defoltą, neturtą, gėdą neapibrėžtam laikui. Kadangi eiliniai rusai nieko rinkti negali jau seniai, rinktis teks šiai, nelabai maloniai Rusijos visuomenės daliai, kuri kažkodėl ten vadinama elitu.

Šia optimistine gaida ir baigiu.

Ivan Yakovina




(82)
(4)
(78)

Komentarai (11)