[Žinios trumpai] JK jau turi naują karalių: viskas įvyko per akimirką - kaip iš tikro veikia karališkasis paveldėjimas?  ()

Po karalienės Elžbietos II mirties Charlesas dabar yra naujasis JK monarchas. Kaip vyksta paveldėjimo procedūra.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-09-08 [Žinios trumpai] JK jau turi naują karalių: viskas įvyko per akimirką - kaip iš tikro veikia karališkasis paveldėjimas?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Charlesas Philipas Arthuras George'as nebėra Velso princas, nes paveldėjimas britų karališkojoje šeimoje įvyksta automatiškai ir akimirksniu mirus suverenui.

Kaip rašoma Didžiosios Britanijos parlamento tinklalapio straipsnyje: „Vyriausias monarcho vaikas automatiškai paveldi karūną mirus ankstesniam monarchui“.

Net gedėdamas dėl motinos netekties Charlesas turi vykdyti pareigas, kurios buvo numatytos per ilgus metus planuojant tragediją, pavadintą Operacija „Londono tiltas“. Laikui bėgant jis bus karūnuotas, bet pirmiausia bus aštuonių dienų gedulas, per kurį Charlesas – ilgiausiai istorijoje buvęs Velso princas –specialios transliacijos metu kreipsis į tautą.

Paskelbtas naujas karalius

Jei planų bus laikomasi, kitą dieną po karalienės mirties įvyks Stojimo tarybos (Accession Council) posėdis, kuriame jis bus oficialiai paskelbtas karaliumi. Tačiau tai formalumas ir Didžiosios Britanijos parlamentas galėtų įsikišti, kad karūnos netektų žmogus, kuris visą gyvenimą laukė, kad atliktų šį vaidmenį.

Vienas iš pirmųjų jo sprendimų bus – karaliauti Charleso III vardu, ar pasivadinti kitu vardu.

Charlesui buvo 3 metai, kai jo motina Elžbieta tapo karaliene, o tai reiškia, kad kiek save prisimena, jis buvo kitas eilėje į sostą.

 

Dabar jis pradės formalias procedūras, kurios lydi prisijungimą prie planų dėl jo kilimo į sostą, kuriems suteiktas kodinis pavadinimas Spring Tide“.

Pagal 2021-aisiais „Politico“ nutekintus planus, paskelbimas bus skaitomas Šv. Jokūbo rūmuose ir Londono Sičio Karališkojoje biržoje kitą dieną po karalienės mirties.

Po trijų dienų Charlesas aplankys 900 metų senumo Vestminsterio salę, seniausią pastatą dvare, kuriame yra Parlamento rūmai, ir sulauks užuojautos. Tada jis pradės gastroles Didžiojoje Britanijoje, pradedant Škotija, po to Šiaurės Airija ir Velsu.

Karalienės Elžbietos II tapimas karaliene 1952 m.

 

Elžbieta tapo karaliene tą akimirką, kai 1952 m. vasario 6 d. mirė jos tėvas, nors ji tuo metu buvo Kenijoje.

Buvusiai princesei grįžus į Didžiąją Britaniją, Stojimo taryba jai nedalyvaujant susirinko Londone, o Kanada tapo pirmąja šalimi pasaulyje, oficialiai paskelbusia ją savo karaliene, aplenkdama Britaniją.

Naujoji monarchė į Didžiąją Britaniją atvyko vasario 7 d., o vasario 8 d. asmeniškai stojo prieš tarybą, kur padarė deklaraciją.

Elžbietos oficialius karūnavimas įvyko 1953 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()