„Jie nėra vietinės etninės mažumos. Jie yra Rusijos kolonijiniai naujakuriai“. Galinga žinia apie rusus Lietuvoje, Latvijoje, Ukrainoje  (3)

Ar teisinga rusus laikyti etninėmis mažumomis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainiečių rašytojas Stasas Olenčenko pažymi, kad daug žmonių iš Vakarų demokratinių valstybių, turinčių imperinę praeitį, nesupranta, kad Ukrainoje (ypač Kryme), Baltijos šalyse, Kaukaze gyvenantys etniniai rusai nėra vietinės etninės mažumos. Jie daugiausia yra Rusijos kolonijiniai naujakuriai.

Kryme ir Baltijos šalyse gyvenantys rusai dažnai apsigyvendavo neseniai deportuotų vietinių savininkų namuose, primena Olenčenko.

Rusai visose buvusiose kolonijose šimtmečius naudojosi visomis kolonizatorių tautos privilegijomis – jie nėra engiami gyventojai jokia įprasta šio termino prasme.

Kai Rusija teigia, kad jos gyventojai Latvijoje ar Ukrainoje yra engiami – taip yra todėl, kad šios šalys dekolonizuojasi ir atsveria egzistuojančią rusų privilegijų sistemą (ypač kalbos atžvilgiu). Tai, kad kai kurie žmonės (o ypač žurnalistai!) mano, jog šie bjaurūs rytų europiečiai engia rusus dėl jų etninės priklausomybės, rodo tik žmonių iš imperinę praeitį turinčių šalių neišmanymą ir egocentrišką požiūrį. Jų natūralus požiūris yra kolonizatoriaus, ir jie žvelgia į Rytų Europos reikalus iš šios perspektyvos“, - akcentuoja rašytojas.

 

Baltijos šalyse gyvena tūkstančiai etninių rusų (daugiausia įsikėlusių po 1945 m.), kurie prieš daugelį metų išmoko vietines kalbas ir gavo pilietybę. Tačiau yra ir šovinistų, kurie nemano, kad Latvija yra tikra šalis, ir laukia, kol Rusija į ją įsiverš.

Stasas Olenčenko pažymi, kad Baltijos šalims puikiai sekasi gintis nuo kaimyninės imperijos, o jų dekolonizacija paprasta ir humaniška: išmokite mūsų kalbos ir istorijos pagrindus, gerbkite mūsų nepriklausomybę ir gyvenkite ilgai ir laimingai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(93)
(3)
(90)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (3)

Susijusios žymos: