Ateiviai Žemėje nerado protingos gyvybės ženklų: skelbiama įdomi teorija apie kosminę civilizaciją  (1)

Nauja teorija paaiškina, kodėl ateiviai iki šiol nebandė kontaktuoti su žmonėmis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujas tyrimas rodo, kad mūsų planeta ir jos gyventojai visai neįdomūs nežemiško intelekto atstovams.

Astrofizikas Amri Wandelis iš Jeruzalės hebrajų universiteto paskelbė savo naują mokslinį darbą, kuris dar nebuvo recenzuotas. Jame mokslininkas siūlo naują atsakymą į garsųjį Fermi paradoksą, rašo „Live Science“.

Wandelis mano, kad ateiviai su mumis nesusisiekė, nes mūsų planetoje nerado protingos gyvybės ženklų. Taigi, mokslininkas siūlo atsakymą į Fermi paradoksą: jeigu svetimos civilizacijos egzistuoja, tai kodėl jos neužmezgė kontakto?

Mokslininko teigimu, ateiviams neįdomios planetos, kuriose tiesiog yra gyvybė. Jei gyvybė egzistuoja daugelyje mūsų galaktikos planetų, tai nežemiškos išsivysčiusios civilizacijos domisi tik tomis planetomis, kuriose yra labai pažangių technologijų ženklų. Ir greičiausiai mūsų Žemė nėra įtraukta į šią planetų kategoriją, nes jos gyventojai, anot ateivių, nėra protingos rūšies atstovai.

Daugelis mokslininkų jau seniai bando išsiaiškinti, kodėl ateiviai, jei jie egzistuoja, dar neprisistatė žemiečiams? Šiuo metu yra keletas populiarių teorijų:

  • Ateiviai jau skrido į Žemę tolimoje praeityje, dar prieš žmonėms įkuriant pirmąsias civilizacijas, o po to mūsų planeta nustojo juos dominti;
  • Galbūt kelionės į kosmosą nėra tokia lengva užduotis, kaip manoma, o nežemiškos civilizacijos negali nukeliauti per toli į Žemę;
  • Galbūt kuri nors ateivių civilizacija tik neseniai įvaldė artimiausią kosmosą ir dar nepasiekė tarpžvaigždinių kelionių;
  • Galbūt ateiviai sąmoningai nenori tyrinėti giliojo kosmoso, o gal net visi mirė dėl kokios nors katastrofos.

 

Tačiau Wandelis mano, kad protinga gyvybė mūsų galaktikoje ne tik egzistuoja, bet ir yra gana įprasta. Anot jo, greičiausiai ateivių civilizacijos nesiųs signalų visiems iš eilės, o tam parinks tik joms labai įdomias planetas, kuriose, jų manymu, gyvena tikrai protingos rūšys.

O labai pažangi technologija gali pasitarnauti kaip rūšies intelekto ženklas. Nors, atrodytų, pažangios technologijos Žemėje egzistuoja, tačiau signalus į kosmosą pradėjome siųsti ne taip seniai. Teoriškai signalai iš Žemės galėtų pasiekti planetas, kurios skrieja apie 15 000 žvaigždžių. Tačiau mūsų galaktikoje yra apie 400 milijardų žvaigždžių. Tai yra, mūsų signalai tiesiog negalėjo pasiekti labai išsivysčiusių ateivių civilizacijų atstovų, todėl net jei ateiviai žino, kad Žemėje yra gyvybė, jie nežino, kad ji protinga.

 

Kita vertus, išlieka galimybė, kad ateiviai vis dėlto gavo signalą, atsiuntė mums atsakymą, tačiau jis dar nepasiekė Žemės. Be to, pasak Wandelio, potencialūs ateiviai gali tiesiog neiššifruoti žinutės, kurią jiems siuntė žemiečiai.

Mokslininkas mano, kad mūsų galaktikoje gali būti ne tiek daug labai išsivysčiusių civilizacijų, tačiau tikėtina, kad jos vis tiek gaus naujų signalų iš Žemės ir sugebės juos suprasti.

Anot Wandelio, greičiausiai 50 šviesmečių atstumu nuo mūsų nėra protingų rūšių, tačiau jos gyvena toliau ir tik laukia, kol paskelbsime save civilizacija, kuri jau pradėjo tyrinėti kosmosą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(76)
(10)
(66)

Komentarai (1)