Tai viena paslaptingiausių XX a. tragedijų: gali būti, kad Diatlovo grupės žūtį sukėlė ypač slaptas karinis bandymas (Foto, Video)  ()

Ekspertai mano, kad 1959 metais SSRS vyriausybė atliko draudžiamus atominių ginklų bandymus, kurių metu raketa R-12 buvo paleista imituojant branduolinį smūgį JAV.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paslaptinga devynių turistų, vadovaujamų Igorio Diatlovo, žūtis 1959 metais Uralo kalnuose gali būti siejama su nesėkmingu sovietinės raketos bandomuoju paleidimu. Tokią išvadą padarė Uralo inžinierius ir tyrinėtojas Vadimas Skibinskis, rašo internetinis laikraštis „Kommersant“.

Tą pačią versiją palaikė tyrėjas Sergejus Sorginas, asmeniškai dalyvavęs dingusių Diatlovo grupės paieškoje ir parašęs keletą knygų šia tema. Jo nuomone , Skibinskis priartėjo prie tragedijos, kuri 63 metus persekiojo daugelį ekspertų, kurie nagrinėjo įvykio detales, išaiškinimo.

Versija remiasi anksčiau praleista detale – prie palapinės, iš kurios pabėgo Diatlovo kampanijos dalyviai, už 10 metrų nuo palapinės buvo rasti pėdsakai, kurie, nepaisant oro sąlygų, beveik mėnesį išbuvo sniege. Skibinskis tai paaiškino sakydamas, kad taip galėjo nutikti tik turistams vaikščiojant šlapiu sniegu, kuris vėliau vėl užšalo, nors oro sąlygos tragedijos metu visiškai nerodė sniego tirpimo.

 

Tuo pačiu tikimybė, kad sniegas buvo paveiktas staigiu šiluminiu poveikiu, yra praktiškai lygi nuliui, nes, kaip žinoma, palapinė išliko ir neliko ugnies ženklų. Šiuo klausimu ekspertas padarė išvadą, kad sniegas ant šlaito, kuriame buvo rasti pėdsakai, buvo užlietas cheminiais reagentais, be to, išpurkštas dideliais kiekiais iš oro.

„Pėdsakų nebuvimas rodo, kad sniegas buvo užlietas prie palapinės. Bet tai negali būti natūralus reiškinys, nes tada sniegas ištirptų ir toje vietoje, kur prasideda pėdsakai. Turistai negalėjo nubėgti tokiu atstumu. Taigi, tai žmogaus sukurtas reiškinys“, – sakė Skibinskis.

 

Anot jo, tokiam rezultatui būtų reikėję iki 15 tonų, pavyzdžiui, azoto rūgšties, kurią galėjo atnešti nesėkmingai paleista R-12 raketa. Faktas yra tas, kad tuo metu SSRS siekė pasiekti branduolinį paritetą su JAV, todėl šalies vadovybė išbandė raketą, galinčią nešti branduolinę galvutę į Ameriką. Tokia raketa galėtų būti R-12, kuri buvo pakankamai lengva ir gali būti paleista iš nedidelės paleidimo aikštelės. Tačiau 1958 metais buvo uždrausta išbandyti atominius ginklus, todėl bandomasis paleidimas buvo vykdomas griežtai paslaptyje, prisiminė ekspertas.

„Oficialiais duomenimis, aikštelė pradėjo veikti 1962 m., tačiau įtariu, kad iš tikrųjų tai buvo gerokai anksčiau, nes tokio didelio objekto nebuvo galima taip greitai pastatyti iškart po moratoriumo panaikinimo. R-12 bandymai buvo pavadinti kodiniu pavadinimu operacija „Rožė“. Ji tapo Diatlovų grupės mirties priežastimi, įsitikinęs Skibinskis.

 

Jis mano, kad raketa R-12 buvo apgadinta kuro skyriuje, dėl ko ji sprogo netoli turistų stovyklos. Tuo galima paaiškinti ir tai, kad Diatlovo grupės nariai kažko siaubingai išsigando, nes iš sudraskytos palapinės pabėgo be batų ir viršutinių drabužių, palikdami reikmenis. Skibinskio manymu, netrukus po nesėkmingo bandymo kariškiai nuvyko į įvykio vietą, ten rado palapinę ir sušalusius turistų lavonus, po kurių jie tiesiog paslėpė pėdsakus, todėl tyrėjai daugelį metų negalėjo nustatyti tragedijos priežasties.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(1)
(24)

Komentarai ()