Garsaus futurologo prognozės išsipildė. Ko tikėtis ateityje?  (15)

Garsus futurologas ir „Google" techninis direktorius Ray Kurzweilas per 20 metų savo knygose, tinklaraščiuose, interviu ir paskaitose nupasakojo mūsų ateitį metų tikslumu, o portalas „Slon.ru“ visas jo prognozes pamėgino išdėstyti chronologine tvarka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Google“ techninis direktorius ir pats žinomiausias technologijų futurologas R. Kurzweilas šių metų pradžioje pateikė dar vieną savo prognozių porciją. Vienas iš pagrindinių šiuolaikinių pasiekimų dirbtinio intelekto srityje tyrinėtojų R. Kurzweilas publikuoja savo prognozes nuo praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio. Daugelis šių prognozių tapo akademinės. Prieš penkerius metus jis pateikdavo prognozes ilgiems laikotarpiams (dešimtmečiams), o pastaruoju metu mokslininko prognozėms būdingas chronologinis tikslumas.

Gali būti, kad tikslumui įtakos turėjo futurologo darbas didžiausioje internetinėje kompanijoje, kur jis atsidūrė daugybę novatoriškų projektų kuriančių žmonių gretose.

R. Kurzweilas tarsi kviečia pažaisti intelektualų žaidimą ir surinkti dėlionę – ateities paveikslą iš jo senų ir naujų pranašysčių. Jeigu surinktume visas prognozes, paskelbtas per 20 metų knygose, tinklaraščiuose, interviu ir paskaitose, pastebėtume, kad ateitį nuo 2019 iki 2099 metų mokslininkas nupasakojo tiesiog metų tikslumu. Štai kokią dėlionę iš šių prognozių surinko „Slon.ru“.

2019

Asmeninių ir periferinių įrenginių laidai ir kabeliai nugrims į praeitį.

2020

Asmeninių kompiuterių skaičiavimo pajėgumas pasieks žmogaus smegenų lygį.

2021

Belaidė interneto prieiga aprėps 85 procentus Žemės paviršiaus.

2022

JAV ir Europoje masiškai bus priiminėjami įstatymai, reguliuojantys žmonių ir robotų santykius. Bus oficialiai reglamentuojama robotų veikla, jų teisės, pareigos ir įvairūs apribojimai.

2024

Kompiuterinio intelekto elementai taps privalomi automobiliuose. Žmonėms bus draudžiama sėsti prie mašinos vairo, jeigu joje nebus įrengta kompiuterinių pagalbininkų.

2025

Atsiras masinė įsodinamų įtaisų rinka.

2026

Mokslo pažanga leis pailginti mūsų gyvenimą laikotarpiu, ilgesniu už praėjusį.

2027

Asmeninis robotas, sugebantis visiškai autonomiškai atlikti sudėtingus veiksmus, taps tokiu pat įprastu daiktu, kaip šaldytuvas ar kavinukas.

2028

Saulės energija taps tokia pigi ir paplitusi, kad galės patenkinti viso pasaulio energijos poreikius.

2029

Kompiuteris galės būti sėkmingai testuojamas pagal Turingo testą (1950 m. Alano Turingo pasiūlytą testą, leidžiantį patikrinti mašinų gebėjimą demonstruoti intelektą. – Red.). Galima bus įrodyti, kad jis turi tokį protą kaip ir žmogus. Tai bus pasiekta žmogaus proto kompiuterinės imitacijos būdu.

2030

Suklestės nanotechnologijos pramonėje, o tai gerokai atpigins visų produktų gamybą.

2031

Trimačiai (3D) spausdintuvai žmogaus organams gaminti bus plačiai naudojami visų lygių ligoninėse.

2032

Bus pradėta naudoti nanorobotus medicinos tikslams. Jie galės tiekti žmogaus ląstelėms maitinimą ir šalinti jų atliekas. Jie taip pat atliks detalų žmogaus smegenų skenavimą, kuris leis suprasti jų darbo ypatumus.

2033

Patys save valdantys automobiliai užtvindys gatves.

2034

Pirmasis žmogaus pasimatymas su dirbtiniu intelektu. Patobulintas filmo „Ji“ (romantinės komedijos apie rašytojo ir operacinės sistemos meilę. – Red.) variantas: virtualiąją mylimąją galima aprūpinti „kūnu“, projektuojant vaizdą akies tinklainėje – pavyzdžiui, naudojant kontaktinius lęšius arba virtualios realybės akinius.

2035

Kosminė technika taps pakankamai išplėtota, kad galėtų užtikrinti nuolatinę Žemės apsaugą nuo susidūrimo su asteroidais.

2036

Biologiją traktuojant kaip programavimą žmonijai pirmą kartą pavyks perprogramuoti ląsteles ligoms gydyti, o 3D spausdintuvų panaudojimas leis auginti naujus audinius ir organus.

2037

Milžiniškas proveržis žmogaus smegenų paslapties supratimo srityje. Bus nustatyta šimtai įvairiausių subsričių, atliekančių specialias funkcijas. Kai kurie iš algoritmų, kurie koduoja šių sričių vystymąsi, bus iššifruoti ir įtraukti į kompiuterių neuronų tinklus.

2038

Atsiras robotizuotų žmonių, transhumanizmo technologijų produktų. Jie bus aprūpinti papildomu intelektu (pavyzdžiui, orientuotu į tam tikrą siaurą žinių sritį, kurią visą aprėpti žmogaus protas nepajėgus) ir įvairiausiais pagalbiniais elementais – įsodais nuo akių-kamerų iki papildomų rankų-protezų.

2039

Tiesiai į smegenis įstatytos nanomašinos laisvai įves ir išves signalus iš smegenų ląstelių. Tai leis pasiekti virtualią „visiško įsikrovimo“ tikrovę ir tam neprireiks jokių papildomų įrenginių.

2040

Paieškos sistemos taps ir įtaisų, įsodinamų į žmogaus organizmą, pagrindu. Paieška bus vykdoma ne tik kalba, bet ir mintimis, paieškos rezultatai bus pateikiami tų pačių akinių ir lęšių ekranuose.

2041

Ribinis interneto pralaidumas (greitis, kuriuo galima siųsti ir gauti duomenis. – Red.) taps 500 mln. kartų didesnis už šiandieninį.

2042

Pirmasis potencialus nemirtingumo užtikrinimas – panaudojant nanorobotų armiją, kuri papildys imuninę sistemą ir „valys“ ligas.

2043

Žmogaus kūnas galės įgauti bet kokią formą, kurią kurs daugybė nanorobotų. Vidaus organai bus keičiami kur kas geresnės kokybės kibernetiniais įtaisais.

2044

Nebiologinis intelektas taps milijardus kartų protingesnis už biologinį.

2045

Technologinio singuliarumo įsivyravimas. Žemė pavirs vienu milžinišku kompiuteriu (savo knygoje „Singuliarumas jau arti“ („The Singularity Is Near“) singuliarumu R. Kurzweilas vadina skaitmeninį nemirtingumą, kai smegenys ir žmogaus intelektas dėl nervinės inžinerijos pažangos skaitmeniniu būdu bus saugomi amžinai, net ir po fiziologinės mirties. – Red.).

2099

Technologinio singuliarumo procesas apims visą Visatą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Leonas Grybauskas
(88)
(8)
(80)

Komentarai (15)