Kokia būtų jūsų pirma reakcija, jei sužinotumėte, kad mokslininkai gavo signalą iš ateivių? Mokslininkai organizuoja įdomią apklausą  ()

Žmonija jau ilgą laiką kalba apie neatpažintus skraidančius objektus (NSO) pastebimus danguje ir protingas gyvybės formas, kurios galbūt nuo mūsų slepiasi kitose planetose. Žinoma, egzistuoja ne vien tik kalbos – jau kelis dešimtmečius mokslininkai bando identifikuoti NSO arba užmegzti kontaktą su ateiviais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, visi šie bandymai kol kas nesėkmingi: neturime jokių tvirtų įrodymų, kad gyvybė kur nors Visatoje už Žemės ribų egzistuoja, bet mokslininkai vis tiek nenuleidžia rankų – nes yra daugybė vietų Visatoje, kur dar neieškojome.

Tik jei kada nors ir pavyktų užmegzti kontaktą su ateiviais – mokslininkai vis dar nežino, kaip reikėtų į tai reaguoti, kaip šią naujieną reikėtų pranešti visam pasauliui.

Jungtinėje Karalystėje įsikūręs SETI tyrimų centras (angl. U.K. SETI Research Network, UKSRN) nori pakeisti šią situaciją ir susirinkti bent šiek tiek informacijos apie tai, ką apie kontaktą su ateiviais mano pasaulio žmonės. Apklausa pasirodė neseniai – liepos 1 dieną – bet jau sulaukė nemažai susidomėjimo.

Išskirtiniai klausimai

Jei atliksite apklausą, susidursite su tokiais klausimais, kaip: kokia būtų jūsų pirma reakcija, jei sužinotumėte, kad mokslininkai gavo signalą iš ateivių? Arba – ar reikia, kad mokslininkai ir toliau siųstų įvairius signalus į kosmosą, nors iki šiol nesame gavę jokio atsakymo?

Klausimai skamba išties įdomiai, o norint į kai kuriuos iš atsakyti – reikės ir gerai pasukti galvą bei pastatyti save į klausime minimą situaciją. 

Beje, ne tik mokslininkai, bet ir įvairios kompanijos nenuleidžia rankų ir toliau investuoja dideles pinigų sumas į naujausias technologijas, kurios gali padėti užfiksuoti ateivių siunčiamus signalus.

Štai, pavyzdžiui projektas „Breaktrough Listen“ turi 100 mln. dolerių finansavimą ir siekia atrasti nežemiškos gyvybės pėdsakus. Neseniai prie projekto dirbantys mokslininkai paviešino vieną petabaitą (1000 terabaitų) duomenų, susijusių su ateivių paieškomis. Taip jie siekia gauti daugiau pagalbos nagrinėjant šiuos duomenis – be to, galbūt koks nors ateivių medžiotojas pastebės tai, ko ilgą laiką nepastebėjo mokslininkai.

Kita svarbi organizacija – tai Bendrasis NSO tinklas (angl. Mutual UFO Network, MUFON), kuris neseniai atšventė 50-ąsias metines. Šioje organizacijoje daugiausia dirba savanoriai, kurie ieško NSO ir tyrinėja žmonių pranešimus, susijusius su keistais objektais danguje. Daugelis žmonių Bendrajame NSO tinkle yra įsitikinę, kad Visatoje esame ne vieni – tačiau įrodymų labai trūksta.

Net pati JAV valdžia visai neseniai paskelbė, jog pranešimus apie NSO ims vertinti itin rimtai. 2017 m. Pentagonas patvirtino, kad slaptasis NSO tyrinėjimų biuras, vadinamas „Advanced Aerospace Threat Identification Program“, keistų objektų danguje tyrinėjimui išleido net 22 mln. dolerių. Šios programos finansavimas buvo nutrauktas 2012 metais – bet panašu, kad ji vis dar gyvuoja.

Internete taip pat yra pasirodę išslaptinti vaizdo įrašai, kuriuose JAV karinio jūrų laivyno pilotai užfiksavo NSO.

„Nors ir nesame gavę jokio signalo iš ateivių, tai nereiškia, kad jo niekada taip ir negausime. Klausimas tik vienas: ką darysime, jei tai kada nors įvyks?“, – klausia astrofizikas Martinas Dominikas.

„SETI šiuo metu bando rasti būdą, kaip geriausia tokią naujieną būtų platinti. Reikia nepamiršti, kad šiais laikais egzistuoja daugybė suklastotų naujienų, o informacija socialiniuose tinkluose plinta itin greitai“, – tęsė jis.

Kol kas apklausos rezultatai nėra pateikiami, nes, M.Dominiko nuomone, tai galėtų turėti įtakos kitų žmonių pasirinkimui. Jei norite patys atsakyti į apklausos klausimus, tai galite padaryti čia.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(17)
(6)
(11)

Komentarai ()