[Išsami tema] Juokai baigti – JAV nori galingiausios artilerijos pasaulyje: jau skelbiama apie reaktyvinę artileriją, kuri JAV pajėgas padarys baisesnėmis nei bet kada anksčiau (Video)  (2)

Du gynybos rangovai – vienas iš JAV ir vienas iš Europos – susivienijo, kad pagamintų naują haubicų sprogmenį, dėl kurio artilerija taptų dominuojančia sausumos karo šaka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Ramjet 155“ artilerijos sviedinys gali ne tik nuskristi iki 44 mylių, bet ir užsifiksuoti ant judančių taikinių ir juos sunaikinti. Šiuo metu bandomas sviedinys leistų JAV ir NATO kariuomenei smogti taikiniams saugiai, nepatenkant į Rusijos ir Kinijos artilerijos diapazoną.

Naujausias „Ramjet 155“ bandymas, kurį šią savaitę paskelbė „Boeing“ ir „Nammo“, buvo atliktas birželio 28 d. Andøya bandymų centre Norvegijoje. Reaktyvinis variklis startavo sėkmingai ir „pademonstravo skrydžio stabilumą kartu su gerai valdomu variklio degimo procesu“.

Daugiau nei du dešimtmečius artilerijos technologija nebuvo aukštas JAV kariuomenės prioritetas. Po rugsėjo 11-osios akto dėmesys partizaniniams karams ir kovai su mažo pajėgumo priešais, tokiais kaip Islamo valstybė ir Talibanas, sumažino galingos ilgo nuotolio artilerijos poreikį. JAV armija ir jūrų pėstininkai, nejausdami priešo artilerijos grėsmės, galėjo veikti nebaudžiami, įrengdami saugomas artilerijos vietas, per daug nesijaudindami dėl priešo artilerijos ugnies, o oro antskrydžiai užpildydavo spragą, pasiekiant labai tolimo nuotolio taikinius.

Perėjimas prie didelio galios konflikto keičia padėtį. JAV sausumos pajėgos turės kovoti su didelėmis armijomis, su aukštųjų technologijų ginkluote, užtikrindamos, kad amerikiečių įranga būtų techniškai pranašesnė už potencialių priešų naudojamą įrangą. Orlaiviai, atakuojantys labai tolimojo nuotolio taikinius, gali būti numušti, prarandant pilotą ir 100 mln. USD. Artilerijos karas tarp Ukrainos ir Rusijos, kai abi šalys kasdien svaido šimtus sviedinių iš daugkartinių raketų sistemų, yra žiaurus, realus priminimas apie artilerijos galią ir tai, kas nutinka pralaimėjusiems artilerijos dvikovoje.

Viena iš pagrindinių Ukrainos artilerijos karo pamokų yra tokia, kad mūšio lauke dominuoja ta pusė, kuri gali šaudyti toliausiai. Rusijos 152 milimetrų „2S19 Msta-S” savaeigių haubicų nuotolis yra 24,7 kilometro arba 15,3 mylios. Maskvos naujesnio savaeigio pabūklo „2S35 Koalitsiya” standartinis nuotolis yra 40 kilometrų arba 24,8 mylios. Šie ginklai pralenkė Ukrainos savaeiges haubicas „2S3”, kurių nuotolis buvo tik 10,8 mylios. Dėl to Ukrainos artilerijos pajėgos turėjo nuolat valdyti savo ginklus Rusijos pabūklų  veikimo diapazone, todėl jiems kilo nuolatinis pavojus. Kita vertus, Rusijos kariai gali likti nepasiekiami Ukrainos ginklų, atidžiai planuodami savo pozicijas.

 

Dauguma artilerijos sviedinių krenta žemyn sprogus raketinio kuro užtaisui. Užtaisas sukuria slėgį už korpuso, kuris vėliau išstumia sviedinį iš vamzdžio ir paleidžia į taikinį. Daugiau raketinio kuro gali reikšti didesnį atstumą, bet tam tikru momentu tai tampa pavojinga. Vietoj to, kai kurie sviediniai išpurškia dujas, sumažindami pasipriešinimą jam skrendant oru. Šis metodas vadinamas „pagrindo nutekėjimu“. Kiti sviediniai, vadinamieji „raketiniai sviediniai“ (RAP), naudoja tikrus raketų variklius, kad galėtų skristi toliau.

 

Naujasis „Ramjet 155“ sviedinys, kurį bendrai sukūrė „Boeing“ ir Norvegijos gynybos įmonė „Nammo“, yra pirmasis artilerijos sviedinys, kurio varymui naudojamas reaktyvinis variklis. Užtaisas buvo kuriamas nuo 2019 m., kai armija jį finansavo kaip „XM1155” išplėstinio nuotolio artilerijos sviedinio programos dalį. „Ramjet“ yra orą naudojantys varikliai, kurie dideliu greičiu įsiurbia orą ir sumaišo jį su dujomis, susidarančiomis deginant kurą. Tada esantis oras ir išmetamosios dujos išstumiami per galinį antgalį, taip sukuriant reaktyvinę trauką.

Reaktyviniu varikliu varomas sviedinys turi keletą pranašumų, palyginti su bazinio išleidimo ir RAP technologija. Pirma, sviedinys naudoja ore esantį deguonį kaip raketinį kurą, o atmosferoje yra daug deguonies. Tai sumažina skrydžiui reikalingą degalų kiekį. Antra, skirtingai nei kitų tipų korpuso varomoji jėga, reaktyvinis sviedinys gali įsibėgėti per ilgesnį atstumą, įgaudamas iki smūgio  didesnį greitį.

Žinoma, „ramjet“ sviedinys turi tam tikrų trūkumų. Viena vertus, pridėjus reaktyvinį variklį, jis yra daug brangesnis nei įprastas artilerijos sviedinys. Antra, sviedinys turi turėti nukreipimo paketą, vairo pelekus ir sprogmenį, kad būtų sumažinta sprogstamoji korpuso naudingoji apkrova.

 

Kompromisai to verti. Senesnėms artilerijos sistemoms be tikslaus valdymo trūko galimybės nukreiptii sviedinį tiesiai į taikinį, o ne neutralizuoti taikinius numetant kelis sviedinius netoliese. Tikėtina, kad „Ramjet 155“ tiksli valdymo sistema yra pakankamai tiksli, kad „numestų” užtaisą tiesiai ant taikinio. Tam reikia mažiau sviedinių ir mažiau sprogstamųjų medžiagų viename korpuse. Artilerijos daliniai taip pat galės teikti paramą sausumos pajėgoms, kurias anksčiau aprūpindavo smogiamieji naikintuvai ir puolimo sraigtasparniai. Be to, galimybė šaudyti į judančius taikinius leidžia naikinti priešo tankus.

Armija turi visiškai naują haubicą – 43 mylių nuotolio išplėstinio nuotolio patrankų artileriją. Ar „Ramjet 155” paseno? Tikrai ne: „Ramjet 155” gali dirbti su armijos velkamąja haubica „M777”, savaeige haubica „M109A7” ir pačia „ERCA”. Nors armijai vis dar reikia „ERCA”, „M777” arba „M109A7” haubicos prireikus galėtų naudoti įprastus artilerijos sviedinius ir turėti mažesnę „Ramjet 155“ atsargą, kai ginklo įgulai tikrai reikia ką nors sunaikinti nedideliu atstumu. „M777” įgulos, kurių sudėtingas ir daug laiko reikalaujantis judėjimo procesas daro juos pažeidžiamus priešo artilerijos ugnimi, ypač džiaugtųsi „Ramjet 155“.

 

„Ramjet 155“ savaime nekeičia žaidimo, nes savo haubicas ginkluojantys kariai nemato priešo pajėgų už 44 mylių. Naujasis sviedinys pakeis žaidimą, kai jis bus įtrauktas į žvalgybos ir smūgio sistemą, kuri suporuoja dronus ir kitas žvalgybos sistemas su tolimojo nuotolio artilerija, dvi grupes, sujungtas saugiu ryšiu. Artilerijos daliniai galės šaudyti giliau į priešo teritoriją ir iššauti daugiau sviedinių nejudėdami, kad išvengtų priešo ugnies. Tai stulbinantis derinys, kuris turėtų sudaryti užtvarą bet kokiam potencialiam priešininkui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(56)
(1)
(55)

Komentarai (2)