[Išsami tema] Kodėl JAV ir Europoje policijos automobiliai turi numerius ant stogų? Ir kas yra terminiai ženklai, nematomi plika akimi? (Foto)  ()

Jei kada lankysitės JAV (ir kitose šalyse) ir pažiūrėsite žemyn nuo tilto ar aukšto pastato ir pamatysite, kaip po apačia pravažiuoja policijos automobilis, galbūt pastebėsite, kad ant automobilio stogo puikuojasi numeris. Kam jis skirtas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie skaičiai dažnai vadinami oro stogo žymenimis. Jų tikslas – kad policijos automobiliai būtų iš karto atpažįstami valdžios institucijoms, stebinčioms juos iš sraigtasparnio ar vaizdo stebėjimo kameros. Policijos automobiliai – toli gražu ne vienintelės transporto priemonės su oro ženklais, o kai kurių iš šių skaičių net plika akimi nematyti.

Įsivaizduokite, kad pareigūnas stebi eismą iš oro sraigtasparnyje arba vaizdo stebėjimo kamerą. Pareigūnas mato netoliese esantį greitį viršijantį civilį ir kelis policijos automobilius. Labai svarbu, kad jis galėtų greitai pranešti, kuris iš policijos automobilių yra arčiausiai pavojingos situacijos.

Skaičiai ant policijos automobilių stogų skiriasi priklausomai nuo departamento, valstijos ir šalies. Pavyzdžiui, Australijos policijos automobiliai dažnai turi oro ženklus, prasidedančius dviem raidėmis, nurodančius transporto priemonės skyrių. Jungtinėje Karalystėje ant greitosios pagalbos transporto priemonės stogo esanti forma arba simbolis nurodo jos paskirtį.

 

Labiausiai oro žymės atpažįstamos ant balto policijos automobilio stogo. Tačiau daugelis kitų greitosios pagalbos transporto priemonių, tokių kaip gaisriniai automobiliai ar greitosios pagalbos automobiliai, taip pat turi stogo ženklinimą. Be to, kitos komunalinės transporto priemonės, pavyzdžiui, viešieji autobusai, taip pat gali turėti oro ženklinimą.

Štai pavyzdys: nuo 2007 m. kiekvienas greitosios pagalbos automobilis bet kurioje Europos Sąjungos šalyje turi būti paženklintas Raudonojo Kryžiaus ir Pusmėnulio simboliu arba Gyvybės žvaigžde, kuri yra tarptautinis medicininės pagalbos simbolis. Kodėl? Kad bet kuri eismą stebinti institucija galėtų greitai pastebėti skubačią greitąją medicinos pagalbą ir liepti kitoms transporto priemonėms atlaisvinti kelią.

 

Daugelis miestų, pavyzdžiui, Londonas, reikalauja, kad visi viešieji autobusai turėtų ženklinimą ant stogo. Londone yra keletas autobusų operatorių. Todėl kiekvienas autobusas turi turėti trijų raidžių kodą, nurodantį jo operatorių. Po šio kodo kiekvienas autobusas dėvi parko numerį, taip pat atspausdintą autobuso priekyje ir gale.

Kas yra šiluminiai stogo ženklai?

Kai kurie policijos skyriai įdiegė terminį stogo ženklinimą, kad sutemus jų automobilius būtų lengviau pastebėti. Šie oro žymekliai yra pagaminti iš atspindinčios žymėjimo plėvelės, kuri atspindi infraraudonąją šviesą atgal į terminio vaizdo kameras. Tačiau plika akimi jie nėra matomi.

Jungtinėje Karalystėje ant daugelio policijos automobilių naudojami šiluminiai stogo ženklai. Pagal JK nacionaliniame archyve saugomą Vidaus reikalų ministerijos atmintinę, taip yra todėl, kad JK valdžios institucijoms buvo sunku atpažinti policijos automobilius sutemus. Buvo sunku ne tik įžiūrėti paprastus nupieštus numerius, bet net ir šviesos juostą. Šią problemą išsprendė terminis stogo ženklinimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()