Kas yra Rusijos „Mirties pirklys“, kurį JAV iškeitė į Brittney Griner? Buvęs sovietų pilotas įkvėpė ir legendinį filmą  ()

Rusija ir JAV ketvirtadienį (gruodžio 8 d.) surengė apsikeitimą kaliniais, kurie užtikrino amerikiečių krepšinio žvaigždės Brittney Griner paleidimą mainais į Rusijos ginklų prekeivį Viktorą Boutą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

55 metų Boutas turėjo atlikti 25 metų bausmę kalėjime Ilinojaus valstijoje po to, kai JAV jį nuteisė už kelis nusikaltimus, įskaitant sąmokslą nužudyti amerikiečius, priešlėktuvinių raketų įsigijimą ir eksportą bei medžiagų tiekimą ir paramą teroristinei organizacijai.

Tačiau pagal susitarimą, kuriuo siekiama užtikrinti ketvirtadienio mainus, vienam žinomiausių pasaulyje ginklų prekeiviui skirta bausmė buvo pakeista 10 jau atliktų metų.

Prieš suėmimą 2008 m., 55 metų Boutas buvo vienas ieškomiausių vyrų pasaulyje. Jis kaltinamas kai kurių kruviniausių pasaulio konfliktų kurstymu, gabendamas ginklus keliuose žemynuose. Pasak valdžios, jis pardavinėjo ginklus nesąžiningoms valstybėms ir sukilėlių grupėms Afrikoje, Azijoje ir Pietų Amerikoje.

Jis dešimtmečius slapstėsi nuo kelių šalių valdžios, o už savo nusikaltimus netgi gavo baisių pravardžių, tokių kaip „mirties pirklys“ ir „sankcijų griovėjas“.

Didelė Bouto gyvenimo dalis yra paslaptis, nes labai mažai kas yra viešai paskelbta, kai kalbama apie jo ankstyvą gyvenimą ir vaikystę. Tačiau pranešimuose minima, kad jis gimė 1967 metais Dušanbėje, tuometinėje Sovietų Sąjungos Tadžikistano sostinėje, kuri yra visai netoli sienos su Afganistanu.

Boutas yra buvęs sovietų oro pajėgų pilotas. Savo karjerą oro transporto srityje jis pradėjo 1990-ųjų pradžioje.

Jis buvo išsilavinęs ir padarė karjerą sovietinėje karinėje sistemoje ir, kaip manoma, laisvai kalba šešiomis kalbomis, įskaitant anglų, prancūzų, arabų, persų ir esperanto. Pastarąją Boutas išmoko vaikystėje kai lankė Dušanbės esperanto klubą.

Griūnant SSRS, Boutas pasinaudojo žlungančia sovietų aviacijos pramone ir nusipirko tris krovininius lėktuvus „Antonov“.

 

Savarankiškai besiskelbiantis verslininkas pirmiausia panaudojo savo naujai įsigytą oro laivyną importuoti gėles iš Pietų Afrikos į Vidurinius Rytus, o po to, augant verslui, sutelkė dėmesį į ginklus.

Žinomas dėl to, kad jis pardavinėjo ginklus abiem to paties konflikto šalims, Boutas buvo JAV žvalgybos tarnybų radare ir daugelį metų jam buvo taikomos įvairios sankcijos, nors didžiąją dalį jam išvengti.

Bouto sėkmė galiausiai nusisuko, kai 2008 m. jis buvo suimtas Tailande per Tailando policijos, JAV ir Interpolo vykdomą operaciją. Po dvejų metų jis buvo išduotas JAV.

2012 metais jis buvo nuteistas ir Manheteno teismo nuteistas kalėti 25 metus, tai yra mažiausia galima bausmė.

Boutas visada tvirtino esąs nekaltas ir neigė teiginius, kad naudojo savo krovinių oro transporto verslą ginklų kontrabandai, taip pat neigė savo tariamus ryšius su Rusijos žvalgybos tarnybomis.

 

Bouto grįžimą į Rusiją ketvirtadienį sveikino keletas aukšto rango vyriausybės pareigūnų, įskaitant Valstybės Dūmos deputatą Leonidą Sluckį, kuris Bouto suėmimą pavadino „absoliučiai neteisėtu“ ir pažadėjo švęsti ginklų prekeivio sugrįžimą į „tėvynę“ pakviesdamas jį dalyvauti neeiliniame Rusijos Valstybės Dūmos posėdyje.

Įkvėpimas Holivudui

Nuo ginklų prekybos iki suėmimo, jo gyvenimas gali būti įkvėpimo šaltinis tokiems puikiems filmų režisieriams kaip Martinas Scorsese, Quentin Tarantino ir kt. Teigiama, kad Bouto gyvenimas iš tikrųjų įkvėpė Holivudo filmą „Karo dievas“ (Lord of War), kuriame ginklų prekeivį Jurijų Orlovą vaidina Nicolas Cage'as. Filmas buvo išleistas 2005 m., o pagrindinis veikėjas yra laisvai paremtas Bouto istorija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()