Siaubingiausia avarija filmų istorijoje, užfiksuota kamerų – „Twilight Zone“ incidentas: aktorių supjaustė sraigtasparnio ašmenys (Video, N-18)  ()

Kino filmo filmavimo aikštelėje nutikusi tragedija visiems laikams pakeitė tai kaip iki šiol kuriami filmai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Twilight Zone“ (Prieblandos zona) buvo populiarus mistinis/mokslinės fantastikos serialas, kurtas 1959-1964 metais.

Pagal populiarų serialą 1983 m. buvo sukurtas filmas – „Twilight Zone: The Movie“, kurį sukūrė Stevenas Spielbergas ir Johnas Landisas. Remiantis Rodo Serlingo 1959–1964 m. to paties pavadinimo televizijos serialu, filme yra keturios istorijos, kurias režisavo Landisas, Spielbergas, Joe Dante ir George'as Milleris. Landis segmentas yra originali istorija, sukurta filmui, o Spielbergo, Dante'o ir Millerio segmentai yra originalios serijos epizodų perdarymai.

Vis dėlto, filmas pagarsėjo ne dėl savo siužeto ar populiarumo, o dėl Johno Landiso kurtos dalies, kurios metu nutiko šiurpą kelianti tragedija.

1982 m. liepos 23 d., filmuojant filmą, aktorius Vic Morrow ir du nelegaliai pasamdyti vaikai aktoriai Renee Shinn Chen ir Myca Dinh Le žuvo per avariją, kurioje dalyvavo sraigtasparnis „Bell UH-1 Iroquois“ (žinomas kaip Huey).

53 metų Morrow ir šešerių bei septynerių metų vaikai filmavosi Vietnamo karo mūšio scenoje, kurioje jie turėjo bėgti nuo persekiojančio sraigtasparnio. Dėl specialiųjų efektų sprogimų filmavimo aikštelėje žemai skrendančio orlaivio pilotas nesuvaldė sraigtasparnio – jis užkrito ir sutraiškė vieną iš vaikų, o kitą vaiką ir Morrow supjaustė besisukančio sraigto mentės. Nelaimė įvyko paskutinę numatytą filmo filmavimo dieną. Pats incidentas buvo nufilmuotas, bet į galutinį filmą nepateko.

„Twilight Zone“ režisierius Johnas Landisas („Blues Brothers“, „Trading Places“, „National Lampoon's Animal House“) ir keturi kiti filme dirbantys vyrai, įskaitant specialiųjų efektų koordinatorių ir sraigtasparnio pilotą, buvo apkaltinti netyčine žmogžudyste.

Remiantis 1987 m. „New York Times“ pranešimu, tai buvo pirmas kartas, kai kino režisieriui buvo pateikti baudžiamieji kaltinimai dėl įvykių, įvykusių kuriant filmą. Per vėlesnį teismo procesą gynyba tvirtino, kad avarija buvo nelaimingas atsitikimas, kurio nebuvo galima numatyti, o kaltinimas teigė, kad Landisas ir jo įgula elgėsi neapgalvotai ir pažeidė įstatymus, susijusius su vaikais, įskaitant taisykles dėl jų darbo sąlygų ir valandų.

Po emocingo 10 mėnesių teismo 1987 m. prisiekusiųjų teismas išteisino visus penkis kaltinamuosius. Trijų aukų šeimos pateikė ieškinius Landisui, „Warner Brothers“ ir „Twilight Zone“ režisieriui ir prodiuseriui Stevenui Spielbergui, kurie buvo patenkinti neskelbiamomis sumomis.

 

Po nelaimės buvo įvestos naujos procedūros bei saugos standartai filmų kūrimo pramonėje.

Nelaimės ištakos

„Twilight Zone“ filme buvo keturi segmentai. Pirmojo segmento „Time Out“ scenarijuje veikėjas Billas Connoras (Vic Morrow) perkeliamas laiku atgal į Vietnamo karą, kur jis tapo vietnamiečiu, saugančiu du vaikus nuo amerikiečių kariuomenės.

Filmų kūrėjas Johnas Landisas, režisavęs šį pirmąjį segmentą, pažeidė Kalifornijos vaikų darbo įstatymus, pasamdęs septynmetę Myca Dinh Le ir šešerių metų Renee Shin-Yi Chen be reikiamų leidimų. Landisas ir keli kiti darbuotojai taip pat buvo atsakingi už daugybę darbo pažeidimų, susijusių su kitais avarijoje dalyvavusiais žmonėmis, kurie paaiškėjo vėliau.

Le ir Chen buvo mokama „alga vokelyje“, kad būtų apeiti valstijos įstatymai, kurie neleidžia vaikams dirbti naktimis. Landisas nusprendė neprašyti specialaus leidimo, nes manė, kad negaus leidimo tokiam vėlyvam laikui, arba todėl, kad žinojo, kad negaus leidimo turėti mažų vaikų scenoje, kurioje yra daug sprogmenų.

Kastingo agentai nežinojo, kad vaikai bus įtraukti į sceną. Asocijuotas prodiuseris George'as Folsey'us jaunesnysis liepė vaikų tėvams nesakyti jokiems ugniagesiams filmavimo aikštelėje, kad vaikai buvo įvykio vietoje, ir slėpė juos nuo priešgaisrinės saugos pareigūno, kuris taip pat dirbo rūpybos darbuotoju. Priešgaisrinės saugos pareigūnas nerimavo, kad sprogimai sukels avariją, tačiau Landisui apie savo susirūpinimą nepasakė.

 

DĖMESIO! Neskirta žiūrėti nepilnamečiams ir silpnų nervų žmonėms!

Nelaimė

Filmavimo vieta buvo „Indian Dunes“, kino ranča Valensijoje, dabartiniame Santa Klaritos mieste, Kalifornijoje, kuri devintajame dešimtmetyje buvo naudojama kuriant filmus ir televizijos serialus, įskaitant „The Color Purple“, „Escape from New York“, „MacGyver“ ir kt.

Pagal scenarijų, naktinėje scenoje Morrow personažas turėjo išvesti du vaikus iš apleisto kaimo per seklią upę, o amerikiečių kareiviai juos persekioja sraigtasparniu.

Sraigtasparnį „Bell UH-1 Iroquois“ pilotavo Vietnamo karo veteranas Dorcey Wingo. Filmavimo metu Wingo savo sraigtasparniu kybojo vos 7,6 m virš žemės, sklandydamas šalia didelių sprogimų, kurie atliko spec. efektų vaidmenį; tada jis pasuko orlaivį 180 laipsnių į kairę, kad būtų užfiksuotas kitas kadras.

Bet tada sprogimo banga sugadino ir nuplėšė sraigtasparnio uodeginį rotorių, kai jis atsidūrė tiesiai virš sprogimo epicentro. Žemai skraidantis sraigtasparnis pradėjo nevaldomai suktis. Tuo pačiu metu Morrow numetė Chen į vandenį. Jis siekė ją patraukti, kai sraigtasparnis užkrito ant jo ir dviejų vaikų. Morrow ir Le galvas nukirto sraigtasparnio pagrindinės rotoriaus mentės, o Chen buvo mirtinai sutraiškyta sraigtasparnio; visi trys mirė beveik akimirksniu. Visi orlaivyje buvę žmonės išgyveno.

 

Teismo posėdžio metu gynyba tvirtino, kad sprogimai buvo susprogdinti netinkamu laiku. Sraigtasparnio operatoriaus padėjėjas Randalas Robinsonas paliudijo, kad gamybos vadovas Danas Allinghamas pasakė Wingo: „To jau per daug. Dinkime iš čia“, kai buvo susprogdinti sprogimai, bet Landisas šaukė per radiją: „Leiskis žemiau... žemiau!“.

Pasekmės

Dėl avarijos filmo kūrėjams buvo iškelta civilinė ir baudžiamoji byla, kuri truko beveik dešimtmetį. Le tėvas Danielis Lee tikino girdėjęs, kaip Landisas liepė sraigtasparniui skristi žemiau. Visi keturi tėvai tikino, kad jiems niekada nebuvo pasakyta, kad filmavimo aikštelėje bus sraigtasparnių ar sprogmenų, ir jie buvo raminami, kad nebus jokio pavojaus, tik triukšmas. Lee, išgyvenęs Vietnamo karą ir su žmona emigravęs į JAV, buvo pasibaisėjęs, kai Vietnamo kaimo filmavimo aikštelėje prasidėjo sprogimai, sugrąžindami blogus prisiminimus apie karą.

 

Landis, Folsey, Wingo, gamybos vadovas Allinghamas ir sprogmenų specialistas Paulas Stewartas buvo teisiami ir išteisinti dėl kaltinimų žmogžudyste per devynis mėnesius trukusį teismą 1986 ir 1987 m.

Teismo procesas buvo apibūdintas kaip „ilgas, prieštaringas ir keliantis žiauriai daug nesutarimų“.

Amerikos direktorių gildijos saugos komitetas pradėjo reguliariai skelbti saugos biuletenius savo nariams ir įsteigė telefono karštąją liniją, kad „režisieriai galėtų greitai gauti atsakymus į saugos klausimus“. Gildija taip pat pradėjo drausminti savo narius už saugos procedūrų pažeidimus.

1987 m. Valstybės ugniagesių biuras pradėjo Kino ir pramogų saugos programą, reaguodamas į nelaimingą atsitikimą ir pramonės susirūpinimą dėl nenuoseklaus gaisrų prevencijos taisyklių ir reikalavimų vykdymo. Programa prižiūri, kaip kino ir televizijos pramonėje naudojami pirotechnikos specialieji efektai Kalifornijoje.

1996 m. interviu Landisas kalbėjo apie nelaimingą atsitikimą: „Visoje šioje istorijoje nebuvo nieko gero. Tragedija, apie kurią galvoju kiekvieną dieną, turėjo didžiulį poveikį mano karjerai, nuo kurios galbūt niekada neatsigausiu“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(2)
(16)

Komentarai ()