„Taip įsakė mūsų tėvynė“ – kaip rusai panaudojo Tu-22M3 per karą Afganistane ir kaip tai paveikė jų veiksmus Ukrainoje  ()

Arba apie strateginių aviacijos pilotų, kaip atskiros Kremliaus „oro teroristų“ kastos „portretą“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karas prieš Ukrainą buvo pirmasis, kurio metu rusai Tu-22M3 panaudojo būtent kaip raketų nešiklį – kaip platformą Kh-22 tipo sparnuotosioms raketoms „šaudyti“. Ir iš tikrųjų penktasis, kuriame Tu-22M3 buvo naudojami kaip klasikinis „bombonešis“, nevaldomomis oro bombomis pataikyti į nejudančius taikinius.

Pirmasis buvo Sovietų Sąjungos karas Afganistane 1979–1989 m. Ir gali būti, kad šio karo patirtis tam tikru būdu nulėmė Tu-22M3 panaudojimo prieš Ukrainą formatą. Nors, žinoma, tokio veiksnio įtaka nėra besąlyginė. Bent jau atsižvelgiant į tai, kad vykdydami „Zapad-2021“ manevrus, orkai praktikavo Tu-22M3 naudojimą specialiai prieš „sąlyginio priešo“ karių grupes.

Jei apibendrinsite visus turimus duomenis iš atvirų šaltinių, paveikslas atrodys taip. Idėja panaudoti strateginius bombonešius kaip perteklinį įrankį „vietiniame konflikte“ buvo užfiksuota 5-aisiais karo veiksmų metais. Kai paaiškėjo, kad karščio sąlygomis kariuomenės ir taktinės aviacijos lėktuvai negali atlaikyti standartinio kovinio krūvio. Tačiau tas pats Tu-22M3 (arba jo „vyresnysis brolis“ Tu-22M2) be jokių problemų gali gabenti iki 12 tonų nevaldomų aviacinių bombų.

Tu-22M šeimos bombonešių „debiutas“ buvo 1984 m. operacija „Pandshera“, kurios metu Kremlius planavo likviduoti Ahmado Šaho grupuotę. Šiai operacijai rašistai sutelkė daugiau nei 300 kovinių lėktuvų, įskaitant Tu-16 eskadrilę ir šešis Tu-22M2. Tu-22M2 dirbo poromis, dažniausiai gabeno 64 aviacinių bombų, kurių kiekviena svėrė 250 kg, krovinį, bet taip pat imdavo į lėktuvą 3000 kg sveriančių bombų.

Kad šių „strategų“ pilotai geriau orientuotųsi nepažįstamoje vietovėje, sovietų kariškiai lėktuvų kelyje įrengė postus su radiolokaciniais atšvaitais. Jų užduotis buvo nugalėti priešo gyvąją jėgą, ir jie nesusidorojo su šia užduotimi. Mat 64 bombų, sveriančių 250 kg, „kilimas“ dažniausiai nukrito „ne į tą vietą“, o FAB-9000, švelniai tariant, nelabai tiko tokiai „užduočiai“.

 

Kremlius grįžo prie Tu-22M3 naudojimo idėjos Afganistane 1988 m. lapkritį. Šių bombonešių rusams prireikė 40-osios armijos dalinių išvedimui dengti. Tuo labiau, kad tuo metu beveik pusė taktinės ir kariuomenės aviacijos skrido „namo“. Iš viso dalyvavo 16 Tu-22M3 lėktuvų iš dviejų 185-ojo sunkiųjų bombonešių aviacijos pulko (tuo metu dislokuoto Poltavoje) eskadrilių. Pasirinktas šis aviacijos pulkas, nes ši rikiuotė tuo metu jau spėjo praktikuoti bombardavimą su Tu-22M3 ir buvo „lyderis“ kuriant tokio tipo bombonešius. Gruodį iš Oršos „kaip pakaitalas“ atvyko 16 vnt. 402-ojo aviacijos pulko lėktuvų Tu-22M3.

Iš pradžių Tu-22M3 turėjo užduotį „iš patrankos šaudyti į žvirblius“ – ta prasme medžioti „Hamas“ tipo raketų paleidimo įrenginius, kurie vėliau reguliariai bombarduodavo Kabulą. Tačiau laikui bėgant šių bombonešių įgulos gavo grynai teroristinę užduotį – bombarduoti „pagal koordinates“, siekiant įbauginti vietinius gyventojus, kurie palaikė priešą. Užduočiai pakilo 8 ar 16 lėktuvų grupės, „standartas“ buvo dviejų aviacinių bombų FAB-3000 pakrovimas, tačiau buvo praktikuojamas ir FAB-1500 bombų naudojimas.

 

Atskirai verta atkreipti dėmesį į sąlygas, kuriomis „dirbo“ Tu-22M3 (arba jų „vyresniųjų brolių“ Tu-22M2) įgulos. Nes tai didžiąja dalimi paaiškina Kremliaus „oro teroristų“ elgesį danguje virš Ukrainos 2022 m.

Formaliai Kremlius nepripažino, kad karui Afganistane naudoja strateginę aviaciją – „mūsų ten nėra, nes dirba Afganistano oro pajėgos“. Atitinkamai strateginių bombonešių pilotai neturėjo „karo veiksmo dalyvių“ statuso, bet gavo atitinkamas „kovines“ premijas, kurios jiems puikiai tiko. Tuo pačiu metu jų gyvenimo sąlygas buvo sunku pavadinti patogiomis – lėktuvai buvo bazuojami Vidurinės Azijos aerodromuose ir gana dažnai tekdavo miegoti apsirengus žiemines uniformas.

Tu-22M3 ir Tu-22M2 pilotai puikiai suprato, kad gali būti numušti per „kovinę misiją“ – gana dažnai skrydžiai vykdavo prie sienos su Pakistanu, kuris jau tada turėjo prancūzų oro gynybos sistemas „Crotale“ ir naikintuvus F-16, kurie per pasienio incidentus lengvai ir atsainiai numušė 11 sovietų lėktuvų (ir Kremlius nieko negalėjo padaryti). Štai kodėl „strategų“ pilotai į kiekvieną skrydį pasiimdavo automatus AKS-74U ir „išgyvenusiųjų rinkinį“, naikintuvų palydėjimas buvo privalomas.

 

Jie iš tikrųjų suprato, kad „darė kažką ne taip“. Nes, pavyzdžiui, į žurnalistų paklausimus jie arba atsakė trumpai – „taip įsakė mūsų tėvynė“, arba tiesiog tylėjo. Ir tuo pat metu jie tęsė savo „kovinį darbą“, kurio tikslas buvo įbauginti civilius gyventojus. Nes „tėvynė įsakė“ jiems tai padaryti.

Tai leidžia daryti išvadą, kad Kremliaus „oro teroristų“ elgesys kare prieš Ukrainą turi „institucinius“ pagrindus, kurie siekia Sovietų Sąjungos karą Afganistane.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(9)
(-4)

Komentarai ()