Koks yra rečiausias mineralas Žemėje? Mažiau nei pusė gramo rasta vienintelėje planetos vietoje (Foto)  ()

Yra tik vienas rastas rečiausio mineralo egzempliorius Žemėje – jis kilęs iš Mianmaro.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dauguma žmonių yra matę mistišką kvarco grožį, galbūt nežinodami, kad jis yra labiausiai paplitęs mineralas Žemėje, bet kuris yra rečiausias?

Mineralai yra išsibarstę visur mūsų planetoje – nuo žvyro ar smėlio iki tikrų paslėptų brangakmenių. Pasak JAV geologijos draugijos, mineralai yra natūralūs elementai arba junginiai, kurie yra neorganiniai, tai reiškia, kad juose nėra anglies. Kiekvienos rūšies mineralai yra tvarkingi savo vidinėje struktūroje ir turi unikalią cheminę sudėtį. Mineralo kristalų forma ir kitos jo fizinės savybės gali skirtis.

Rečiausias mineralas Žemėje yra kyawthuite. Yra žinoma, kad egzistuoja tik vienas kristalas, rastas Mianmaro Mogoko regione. CalTech mineralų duomenų bazė apibūdina jį kaip mažą (1,61 karato, 0,311 gramų) tamsiai oranžinį brangakmenį, kurį Tarptautinė mineralų asociacija oficialiai pripažino 2015 m.

 

Tačiau mažai žinoma apie kyawthuite, todėl pereikime prie antrojo rečiausio mineralo. Tai painitas, kuris atrodo kaip tamsiai raudoni šešiakampiai kristalai (nors yra keletas rausvų išimčių). Nors painitas dabar randamas lengviau nei anksčiau, šis mineralas vis dar yra retas, o jo cheminė struktūra daro jį moksline mįsle.

1952 m. anglų brangakmenių kolekcionierius ir prekiautojas Arthuras Painas Mianmare įsigijo du tamsiai raudonus kristalus.

Painas manė, kad kristalai yra rubinai, kuriais šis regionas garsėja, bet jam to nežinant, jie iš tikrųjų buvo kur kas retesni.

Painitas (kuris pavadintas pagal Artūro pavardę) kartais atkasamas kartu su rubinais ir kitais brangakmeniais. Tai paaiškina, kodėl Painas manė, kad kristalai yra rubinai, kai 1954 m. jis padovanojo juos Britų muziejui tolesniam tyrimui. Kitas painito pavyzdys iš Mianmaro pasirodė 1979 m., o iki 2001 m. šie trys kristalai buvo vieninteliai žinomi painito pavyzdžiai pasaulyje.

 

Pats pirmasis atrastas painito kristalas, žinomas kaip painitas #1, vėliau buvo analizuojamas CalTech mineralogijos profesoriaus George'o Rossmano. Jo naujausias painito tyrimas buvo paskelbtas „Mineralogical Magazine“ 2018 m.

 

Bet kodėl painitas toks retas? Viena vertus, jis randamas tik Mianmare, tačiau tikroji priežastis slypi jo susidaryme. Painitas yra borato kristalas, tai reiškia, kad jame yra boro. Jame taip pat yra cirkonio. Boras sunkiai jungiasi su cirkoniu. Tiesą sakant, painitas yra vienintelis mineralas, kuriame šie du gamtoje buvo susieti. Nors priežastis vis dar neaiški, cirkonis ir boras nebuvo aptikti kartu didelėmis koncentracijomis. Taip pat manoma, kad šie elementai gali būti nelabai stabilūs kartu, palyginti su kitais elementais, su kuriais jie galėtų susieti.

Kodėl Mianmaras?

Rossmanas turi idėją, kodėl Mianmare randamas painitas ir daugybė kitų brangakmenių, tokių kaip kyawthuite. Kai prieš maždaug 180 milijonų metų senovės Gondvanos superkontinentas pradėjo skilti, Indija nuslinko į šiaurę ir susidūrė su dabartine Pietų Azija. Susidūrimo slėgis ir karštis sudarė akmenų lobyną, daugelis iš jų buvo brangakmeniai. Jis mano, kad boras, esantis painite ir kituose borato mineraluose, gali būti atgabentas iš seklių jūrų aplink naujai susidariusią sausumos masę.

 

Prabangiems papuošalams tinkantį painitą sunku rasti ir jo kaina siekia net 60 000 USD už karatą (0,2 g), sakė Rossmanas. Kas lemia kainą, gali būti subjektyvu, bet kuo mažiau trūkumų, tuo geriau.

Reikėtų pažymėti, kad dėl kasybos Mianmare, kuris taip pat garsėja kitais brangakmeniais ir gintare įstrigusių mažyčių priešistorinių būtybių pavyzdžiais, kyla etinių rūpesčių. „Human Rights Watch“ didina informuotumą apie žmogaus teisių pažeidimus, kuriuos daro karinė vyriausybė, kuri pelnosi iš kasybos pramonės, kurioje yra nesaugių kasyklų, priverstinio darbo ir vaikų darbo. Kai kurios juvelyrikos įmonės dėl šios priežasties atsisako pirkti brangakmenius, išgautus ten, o kai kurie mokslininkai atsisako tirti egzempliorius iš šios šalies.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(1)
(28)

Komentarai ()