Tikrai nustebsite – kokia buvo Japonijos reakcija į Sąjungininkų invaziją į Normandiją 1944 metų birželį (Video)  ()

Sąjungininkų invazija į Normandiją buvo esminis Antrojo pasaulinio karo momentas. 1944 m. birželio 6 d. Prancūzijos regione įvyko didžiausia istorijoje desantinė invazija, vadinama D diena.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinių Valstijų, Didžiosios Britanijos ir jų sąjungininkų kariai išsilaipino Normandijos paplūdimiuose, nustebindami vokiečius, kurie tikėjosi, kad jie įsiverš į kitas pakrantės vietas. Trečias svarbus veikėjas sąjungininkų jėgoms buvo Sovietų Sąjunga, kurios kariai „uždarė“ Vokietijos rytines teritorijas.

Vienas iš daugelio Antrojo pasaulinio karo sunkumų buvo tai, kad jis vyko šalyse, esančiose tūkstančius kilometrų viena nuo kitos. Japonija kartu su Vokietija ir Italija buvo Ašies dalis. 1940 m. Japonija sujungė jėgas su Vokietija ir Italija pagal Trišalį paktą, pagal kurį Japonija siekė ir toliau įgyti kontrolę Azijoje, kaip Vokietija ir Italija padarė tą patį Europoje. Taigi, kaip Japonija jautė savo perspektyvas po Normandijos invazijos?

Po D dienos japonai vėl sutelkė dėmesį į savo Ramiojo vandenyno teritorijas

Japonai nerodė susirūpinimo, kai Sąjungininkų kariai įsiveržė į Normandijos paplūdimius. Tai dar labiau stebina tai, kad Italija jau buvo pasidavusi. Kartu su vokiečiais dar kovojo tik šiaurinė šalies dalis.

Užuot jaudinęsi dėl to, kaip vokiečiai susitvarkys su invazija, japonai prisiminė kovas, su kuriomis susidūrė Sąjungininkai visoje Vakarų Europoje per Pirmąjį pasaulinį karą, kai vyko kruvinas apkasų karas. Jie manė, kad ką tik Normandijoje išsilaipinusios karinės pajėgos patirs tą patį. Atsižvelgdami į tai, japonai nusprendė sutelkti dėmesį į pažangos, kurią jie jau prarado Ramiajame vandenyne, atgavimą.

Dalis teritorijų, kurias japonai prarado prieš D dieną, buvo 1942 m. Midvėjaus mūšio padarinys. Amerikiečių kriptoanalitikai išsiaiškino japonų kodinį JAV bazės Midvėjuje pavadinimą ir sužinojo, kad japonai planuoja ją pulti. Kai japonai priartėjo prie Midvėjaus, JAV armija jau buvo pasiruošusi ir galiausiai privertė japonus trauktis praradus tūkstančius žmonių ir šimtus orlaivių.

Japonijos optimizmas išblėso po Saipano mūšio

 

Kai Japonija vėl sutelkė dėmesį į savo užkariavimus Ramiojo vandenyno regione, apie Normandijos invaziją nebuvo žinoma. Civiliams nežinant apie galimą Sąjungininkų sėkmę Europoje, japonai tikėjosi, kad jų civiliai nesužinos, kad Japonijai gresia pavojus pralaimėti karą.

Tačiau Japonijos optimizmas greitai išseko. Praėjus vos kelioms dienoms po D dienos, Sąjungininkai išsilaipino Saipano saloje, Marianų salose. Nors abi pusės patyrė nuostolių, JAV kariai privertė japonus trauktis iš salos paplūdimių ir galiausiai saloje įkūrė bombonešių bazę su tiesioginiais taikiniais Japonijoje.

 

1945 metų rugpjūtį JAV panaudojo dvi atomines bombas prieš Japoniją. Negana to, sovietų kariuomenė 1945 m. rugpjūčio mėn. užkariavo Mandžiūriją, Japonijos kontroliuojamą Kinijos regioną. Japonai oficialiai pasidavė 1945 m. rugsėjį, praėjus kiek daugiau nei metams po D dienos.

Neįvykusi operacija „Downfall“

Operacija „Nupuolis“ (Downfall) buvo pasiūlytas Sąjungininkų planas įsiveržti į Japonijos pagrindines salas artėjant Antrojo pasaulinio karo pabaigai. Planuota operacija buvo atšaukta, kai Japonija pasidavė po Hirošimos ir Nagasakio atominių sprogdinimų, sovietų karo paskelbimo ir invazijos į Mandžiūriją.

 

Operaciją sudarė dvi dalys: operacija „Olympic“ ir „Coronet“. 1945 m. lapkritį prasidėsianti operacija „Olympic“ buvo skirta užimti piečiausios pagrindinės Japonijos salos Kiušiu pietinį trečdalį, o neseniai užgrobta Okinavos sala būtų naudojama kaip atspirties taškas.

1946 m. pradžioje prasidėtų operacija „Coronet“ – planuojama invazija į Kanto lygumą netoli Tokijo, pagrindinėje Japonijos Honšiu saloje. Oro bazės, esančios Kiušiu saloje, užimtos operacijos „Olympic“ metu, leistų iš sausumos teikti paramą operacijai „Coronet“.

Jei būtų įvykusi operacija „Downfall“ žlugimas, tai būtų buvusi didžiausia desantinė operacija istorijoje, pralenkusi D dieną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(2)
(7)

Komentarai ()