Absoliučiai revoliucinė technologija: kas tai yra viso pasaulio protus jaukiantis „ChatGPT“, grasinantis nušluoti „Google“ - kaip juo naudotis?  (14)

Štai kas yra „ChatGPT“ ir kodėl jis gali būti svarbiausias įrankis šiuolaikinių paieškos sistemų istorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„ChatGPT“ (iš anksto apmokytas pokalbių generavimo transformatorius, Chat Generative Pre-trained Transformer) yra 2022 m. lapkričio mėn. „OpenAI“ paleistas pokalbių robotas. Jis sukurtas remiantis „OpenAI“ GPT-3 didelių kalbų modelių šeima ir yra tiksliai suderintas (mokymosi perkėlimo metodas) naudojant tiek prižiūrimus, tiek sustiprintus mokymosi metodus.

„ChatGPT“ buvo paleistas kaip prototipas 2022 m. lapkričio 30 d. ir greitai sulaukė dėmesio dėl išsamių atsakymų ir aiškių atsakymų įvairiose žinių srityse. Po „ChatGPT“ išleidimo „OpenAI“ vertė buvo įvertinta 29 mlrd. USD.

Tai revoliucinė technologija, nes ji išmokyta sužinoti, ką žmonės turi omenyje, kai užduoda jai klausimą.

Daugelis vartotojų žavisi jo gebėjimu pateikti kokybiškus žmogiško pojaučio atsakymus, todėl manoma, kad tai galiausiai gali pakeisti žmonių sąveiką su kompiuteriais ir informacijos gavimo būdą.

Kas yra „ChatGPT“?

„ChatGPT“ yra didelis kalbos modelio pokalbių robotas, sukurtas „OpenAI“ remiantis GPT-3.5. Jis turi puikų gebėjimą bendrauti pokalbio dialogo forma ir pateikti atsakymus, kurie gali atrodyti stebėtinai žmogiški.

Dideli kalbos modeliai atlieka užduotį nuspėti kitą žodžių serijos žodį.

Mokymasis su žmogaus atsiliepimais (RLHF) yra papildomas mokymo sluoksnis, kuriame naudojamas žmonių grįžtamasis ryšys, siekiant padėti „ChatGPT“ išmokti sekti nurodymus ir generuoti žmones tenkinančius atsakymus.

Kas sukūrė „ChatGPT“?

„ChatGPT“ sukūrė San Franciske įsikūrusi dirbtinio intelekto įmonė „OpenAI“. „OpenAI Inc.“ yra pelno nesiekianti pagrindinė „OpenAI LP“ įmonė.

„OpenAI“ garsėja gerai žinomu DALL·E – gilaus mokymosi modeliu, kuris generuoja vaizdus iš tekstinių instrukcijų, vadinamų prompts.

Dideli kalbų modeliai

„ChatGPT“ yra didelės kalbos modelis (LLM). Dideli kalbų modeliai (LLM) yra apmokyti naudojant didžiulius duomenų kiekius, kad būtų galima tiksliai numatyti, koks kitas žodis bus sakinyje.

Buvo nustatyta, kad padidinus duomenų kiekį, kalbos modeliai gali tobulėti.

LLM nuspėja kitą sakinio žodžių serijos žodį ir kitus sakinius – panašiai kaip automatinis užbaigimas, bet žmogiško mąstymo lygmenyje.

 

Ši galimybė leidžia LLM rašyti pastraipas ir ištisus turinio puslapius.

Tačiau LLM yra riboti, nes jie ne visada tiksliai supranta, ko nori žmogus.

Būtent čia „ChatGPT“ patobulina naujausias technologijas, naudodamas minėtus mokymus apie mokymąsi su žmogaus atsiliepimais (RLHF).

Kaip buvo apmokytas „ChatGPT“?

GPT-3.5 buvo išmokytas naudoti didžiulius duomenų kiekius apie kodą ir informaciją iš interneto, įskaitant tokius šaltinius kaip „Reddit“ diskusijos, kad padėtų „ChatGPT“ išmokti kalbėti dialogu ir įgyti žmogišką reagavimo stilių.

„ChatGPT“ taip pat buvo apmokytas naudojant žmonių grįžtamąjį ryšį (techniką, vadinamą „Reforcement Learning with Human Feedback“), kad dirbtinis intelektas sužinotų, ko žmonės tikėjosi užduodami klausimą. Mokymas LLM tokiu būdu yra revoliucinis, nes tai neapsiriboja tiesiog LLM mokymu nuspėti kitą žodį.

„ChatGPT“ skiriasi nuo paprasto pokalbių roboto tuo, kad jis buvo specialiai išmokytas suprasti žmogaus ketinimus sprendžiant klausimą ir pateikti naudingus, teisingus ir nekenksmingus atsakymus.

 

Dėl šių mokymų „ChatGPT“ gali užginčyti tam tikrus klausimus ir atmesti beprasmiškas klausimo dalis.

Kokie yra „ChatGPT“ apribojimai?

Toksinio atsako apribojimai

„ChatGPT“ yra specialiai užprogramuotas taip, kad nesuteiktų toksiškų ar kenksmingų atsakymų. Taigi išvengsite atsakymų į tokius klausimus.

Atsakymų kokybė priklauso nuo nuorodų kokybės

Svarbus „ChatGPT“ apribojimas yra tas, kad išvesties kokybė priklauso nuo įvesties kokybės. Kitaip tariant, ekspertų nurodymai (prompts) generuoja geresnius atsakymus.

Atsakymai ne visada teisingi

Kitas apribojimas yra tas, kad kadangi jis yra išmokytas pateikti žmonėms tinkamus atsakymus, atsakymai gali apgauti žmones, kad išvestis yra teisinga.

Daugelis vartotojų pastebėjo, kad „ChatGPT“ gali pateikti neteisingus atsakymus.

Ar ChatGPT galima naudotis nemokamai?

Šiuo metu „ChatGPT“ naudojimas yra nemokamas.

Pokalbių robotą vartotojai gali išbandyti ir pateikti atsiliepimų apie atsakymus, kad dirbtinis intelektas galėtų geriau atsakyti į klausimus ir pasimokyti iš savo klaidų.

Ar kalbų modeliai pakeis „Google“ paiešką?

 

Pati „Google“ jau sukūrė savo DI pokalbių robotą, vadinamą LaMDA. „Google“ pokalbių roboto veikimas buvo toks artimas žmonių pokalbiui, kad „Google“ inžinierius teigė, kad LaMDA tapo jautrus.

Atsižvelgiant į tai, kaip šie dideli kalbų modeliai gali atsakyti į tiek daug klausimų, ar nerealu, kad tokia įmonė kaip „OpenAI“, „Google“ ar „Microsoft“ vieną dieną pakeis tradicinę paiešką dirbtinio intelekto pokalbių robotu?

Kaip galima naudoti „ChatGPT“?

„ChatGPT“ gali rašyti kodą, eilėraščius, dainas ir net trumpas istorijas konkretaus autoriaus stiliumi.

Šių nurodymų patirtis pakelia „ChatGPT“ iš informacijos šaltinio į įrankį, kurio galima paprašyti atlikti užduotį.

Dėl to jis naudingas rašant esė praktiškai bet kokia tema.

„ChatGPT“ gali veikti kaip straipsnių ar net ištisų romanų kontūrų generavimo įrankis.

Jis pateiks atsakymą į beveik bet kokią užduotį, į kurią galima atsakyti rašytiniu tekstu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(4)
(17)

Komentarai (14)