Žvaigždžių karai realybėje – štai kas atsitiks, jei astronauto šalmas prarastų sandarumą kosmose: vaizdas visai kitoks nei filmuose (Video)  ()

Labai mažai tikėtina, kad astronautas kada nors įsitrauktų į kovą išėjimo į kosmosą metu. Amerikos astronautai, Rusijos kosmonautai ir Kinijos taikonautai yra mokslininkai, inžinieriai ir šiaip taikūs tyrinėtojai, kurie iškeliauja į orbitą dėl nepaprastai teigiamų priežasčių. Bet tai nereiškia, kad taip bus amžinai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinės Valstijos įkūrė savo kosmines pajėgas. Rusai jau daugelį metų turi kosmines pajėgas. Kinija orbitoje slapta išbandė įvairius naujus ginklus. Jei kada nors įvyks kova orbitinėje erdvėje, tai bus daugiausiai gyvybių sukeliantis mūšio laukas. Štai kodėl.

Kiekvienas ginklas bus mirtinas ginklas, nes greičiausiai reikės tik vieno smūgio, kad nužudytų priešininką, kuris mirs labai skausminga, siaubinga mirtimi. Nors ta mirtis bus gana greita, atrodys, kad ji tiesiog nėra pakankamai greita.

Pirmas dalykas, kuris atsitiks, jei kosmoso karys kažkaip praras skafandro ar šalmo sandarumą, yra tai, kad jo kūnas tuoj pat bus veikiamas -122 °C temperatūros.

Tada yra erdvės vakuumas. Po didžiulio siaubo, kad visas deguonis ir oras staiga buvo ištrauktas iš plaučių jėga, kosmoso medikas turės maždaug 15 sekundžių, kad atitaisytų uniformos pažeidimus ir atkurtų deguonį, kol Kosmoso pajėgų karys praras visą savo deguonį kraujotakoje. Darant prielaidą, kad plaučiai nėra sudraskyti nuo slėginės jėgos. Išnaudojus deguonį, karys turėtų maždaug keturias minutes, kol smegenys bus visam laikui pažeistos.

Tačiau tos keturios minutės vargu ar turi reikšmės, nes praėjus maždaug 40 sekundžių nuo erdvės vakuumo, kitas potyris bus širdies sustojimas, per kurį karys vis dar gali būti sąmoningas. „Laimingieji“ praras sąmonę per 20 sekundžių, ir nors tai atrodo neilgai, atrodo, kad tai amžinybė, kai erdvė bando ištraukti kraują per jūsų ausis (ausų būgneliai tikrai plyštų).

 

Kalbant apie buvimą šildančioje saulės šviesoje, tai gali šiek tiek pagerinti išgyvenanumą šaltoje temperatūroje, tačiau be apsauginės Žemės „antklodės“ tie saulės spinduliai yra pavojingi. Net ir dėvint apsauginius kostiumus NASA labai nerimauja dėl ilgalaikio saulės spinduliuotės poveikio jos astronautams. Saulės spinduliuotė gali paveikti kiekvieną kūno ląstelę.

Ilgainiui tai gali reikšti pažinimo sutrikimus, su radiacija susijusias širdies ir kraujagyslių sistemos problemas ir vėžį, net ir geriausiomis sąlygomis.

 

Staigus slėgio sumažėjimas buvo vienintelių trijų kosmose žuvusių vyrų pagrindinė mirties priežastis. Rusijos erdvėlaivio „Sojuz-11“ kosmonautų įgula grįžo į Žemę po to, kai nutrūko komunikacijos kontaktas su Žeme. Atvykusios gelbėtojų komandos rado mirusius tris vyrus su tamsiai mėlynomis dėmėmis ant veidų ir kraujo pėdsakais iš nosies ir ausų.

„Sojuz“ slėgis staiga sumažėjo. Erdvėlaiviui esant daugiau nei 160 km virš Žemės paviršiaus. Buvo nuspręsta, kad jų oficiali mirties priežastis buvo uždusimas, tačiau jų širdys sustojo tik praėjus 40 sekundžių po slėgio sumažėjimo. Vienas iš kosmonautų buvo rastas negyvas bandydamas išspręsti problemą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(0)
(14)

Komentarai ()