Rytuose atgimsta galingas karo monstras – ar Japonija pasiruošusi būsimiems konfliktams ir demokratijos gynybai (Video)  ()

Japonijos žmonės Rusijos agresiją prieš Ukrainą laiko autoritarinio režimo, įsiveržusio į kitą suverenią valstybę, pavyzdžiu. Tai ne tik vietinis konfliktas toli nuo namų, bet lemtingas įvykis, sukeliantis paprastų japonų krizės jausmą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nenuostabu, kad trys Japonijos strateginiai dokumentai, paskelbti 2022 m. pabaigoje, kelia nebūdingą nerimą. Šie dokumentai yra Japonijos atsakas į regioninės ir pasaulinės saugumo padėties pablogėjimą. Dviejuose iš šių dokumentų – Japonijos nacionalinės gynybos strategijoje ir gynybos pajėgumų stiprinimo programoje – nustatyti būsimų Japonijos savigynos pajėgų pajėgumų ir pozicijos tikslai, atsižvelgiant į besikeičiančias saugumo perspektyvas. Šių dviejų dokumentų tyrimas rodo, kad Japonijos sausumos savigynos pajėgos ateinantį dešimtmetį patirs reikšmingiausias transformacijas nuo Antrojo pasaulinio karo.

Pateikiame Yusuke Kawachi straipsnį, skirtą Japonijos savigynos pajėgoms.

Atsižvelgiant į operatyvinius iššūkius, kuriuos turi spręsti Japonijos savigynos pajėgos ir JAV kariuomenė, atnaujintos Sausumos savigynos pajėgos gali atlikti pagrindinį vaidmenį sudarant sąlygas ne tik Japonijos operacijoms, bet ir dvišalėms operacijoms su JAV kariuomene.

Nors karinėms jūrų ir oro pajėgoms gresia tolimojo nuotolio smūgiai, sausumos pajėgos gali toliau veikti tolimesnio nuotolio priešo raketų diapazone ir pasinaudoti sausumos infrastruktūra, kad apsaugotų Japonijos pakrantę ir galbūt bendradarbiautų su JAV. Japonijos sausumos pajėgos vaidina lemiamą vaidmenį šalies ir Japonijos ir JAV aljanso ateičiai, tačiau, lyginant su šalies oro ir jūrų pajėgomis, jos dažnai nepastebimos.

Naujai įgytas Japonijos sausumos pajėgų prioritetas Japonijos ir Amerikos kariuomenei pateikia daugybę užduočių, kurias reikia spręsti kartu, norint reaguoti į nenumatytas situacijas. Vienas iš tokių iššūkių yra visiškai integruoti abi armijas, kad būtų sinchronizuotas jų situacijos suvokimas ir padidintos mirtinos ir nemirtinos galimybės.

Kaip Japonija mato karą Ukrainoje

Japonijos žmonės Rusijos agresiją prieš Ukrainą laiko autoritarinio režimo, įsiveržusio į kitą suverenią valstybę, pavyzdžiu. Žvelgiant iš tarptautinių normų, jei nebus suvaldyta, Rusija demonstruos kitiems revizionistiniams režimams, kaip lengva jėga pakeisti status quo, skatindama juos daryti tą patį. Pasauliniu mastu karas Ukrainoje yra žiauriausia stiprėjančios laisvojo pasaulio ir autoritarinių valstybių konfrontacijos apraiška. Japonija taip pat matė glaudesnį Rusijos ir Kinijos karinių pajėgų suartėjimą aplink Japonijos salas, įskaitant bendrą oro patruliavimą ir karinio jūrų laivyno pratybas. Todėl Japonijai karas Ukrainoje yra ne tik vietinis konfliktas toli nuo namų, bet lemtingas įvykis, sukeliantis krizės jausmą eiliniam japonui.

Lūžio linija tarp laisvojo ir autoritarinio pasaulio eina per vakarus nuo pirmosios salų grandinės – Japonijos salyno, kuris susikerta su Taivanu, o vėliau nusileidžia į Filipinus. Japonija atsidūrė laisvųjų valstybių priešakyje tuo metu, kai stiprėjo JAV ir Kinijos konfrontacija, ypač dėl Taivano likimo. Dėl savo unikalios geopolitinės padėties Japonija šiuo metu yra JAV sąjungininkė, o Kinija tapo jos prieše. Perimetras, kurį gina Japonija, yra labai svarbus ne tik jai pačiai, bet ir panašiai mąstančioms Indo-Ramiojo vandenyno regiono šalims.

Reaguodama į šią pasikeitusią geopolitinę aplinką, naujose Japonijos gynybos strategijose Kinija aiškiai pripažįstama kaip „precedento neturintis ir didžiausias iššūkis“ jos saugumui. Tai pirmas toks atvejis šalies istorijoje po Antrojo pasaulinio karo. Pekinas niekada neatsisakė galimybės panaudoti jėgą Taivanui aneksuoti ir tapo agresyvesnis jūrų ir oro srityse pirmoje salų grandinėje. Faktas, kad Kinija paleido raketas į Japonijos išskirtinę ekonominę zoną po neseniai įvykusio buvusios JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Pelosi vizito Taivane, netyčia parodė, kad Japonija ir Taivanas geografiškai priklauso tam pačiam subteatrui – atstumas tarp Taivano rytinės pakrantės ir Japonijos vakariausios Yonaguni salos yra tik 111 km.

Japonijos ateities sausumos galia

Nors naujojoje Japonijos nacionalinio saugumo strategijoje nustatomi visos šalies pastangų siekiant spręsti regioninius ir pasaulinius saugumo iššūkius principai, Nacionalinėje gynybos strategijoje, anksčiau vadintoje Nacionalinės gynybos programos pagrindiniais principais, konkrečiai aptariama, kaip Japonijos karinės priemonės bus naudojamos saugumui užtikrinti.

Kartu joje paaiškinami būsimi Japonijos savisaugos pajėgų pajėgumai ir potencialas, kurie vystysis per ateinančius 10 metų. Visuomenės dėmesys buvo sutelktas į pareiškimą apie gynybos išlaidų padvigubinimą per penkerius metus ir sprendimą diegti vadinamąjį kontratakos pajėgumą.

Kad ir kokie svarbūs būtų tokie teiginiai, šie klausimai yra tik dalis didesnės visumos: neigimo strategijos. Vyriausybė mano, kad Japonijos savigynos pajėgos turi turėti pakankamai pajėgumų, kad galėtų užkirsti kelią potencialiems priešininkams įsiveržti į Japoniją. Pajėgumų ir potencialo lygis tuo pat metu turi būti pagrįstas priešininkų pajėgumais, taip pat atsižvelgti į naujausius karybos pobūdžio pokyčius. Pavyzdžiui, karas Ukrainoje apėmė didelio masto balistines ir sparnuotąsias raketas; informacines operacijas, integruotas į hibridinį karą; asimetrinės atakos kosmoso, kibernetinės ir elektronikos srityse, taip pat plačiai paplitęs nepilotuojamų platformų naudojimas.

Sausumos savigynos pajėgos, kaip Japonijos jungtinių pajėgų sudedamoji dalis, turi suprasti naują tikrovę ir optimizuoti savo struktūrą, kad geriausiai remtų bendras ir dvišales operacijas su Jungtinėmis Valstijomis. Atsižvelgdamos į nustatytas dabartinių pajėgumų ir potencialo spragas, Japonijos sausumos pajėgos išskyrė keturias jų pertvarkos ir modernizavimo veiklos sritis.

Pirma, kariuomenė ir toliau stiprins tarpdomeninius operatyvinius pajėgumus sausumos, jūros, oro, kosmoso, kibernetinės ir elektromagnetinės erdvės srityse. Ji išplės savo kibernetines ir elektromagnetines galimybes kurdama naujus elektroninio karo dalinius, ypač Ryukyu salose. Kognityvinė sritis taip pat įvardijama kaip kritinė, kur dirbtinis intelektas bus įgyvendintas siekiant pranašumo priimant sprendimus. Modernizuojant taip pat bus atsižvelgta į padidėjusias investicijas į antžemines oro gynybos sistemas, kurios yra Japonijos integruoto oro ir priešraketinės gynybos tinklo dalis, ir priešlėktuvinės artilerijos skaičiaus padidėjimą nuo dabartinių septynių grupių iki aštuonių.

 

Antra, Japonijos raketų arsenalas bus gerokai sustiprintas. Sausumos savigynos pajėgos išplės priešlaivinių raketų parką nuo penkių pulkų iki septynių, aprūpindamos juos atnaujinta 12 tipo priešlaivinės raketos versija su padidintu nuotoliu. Be to, bus du nauji batalionai, kurie naudos didelės spartos sparnuotąsias raketas, taip pat dar du vienetai, ginkluoti hipergarsinėmis sparnuotosiomis raketomis.

Sausumos savigynos pajėgos taip pat išleis naujų bepiločių orlaivių parką, kad papildytų savo smogiamąją galią žvalgybos, stebėjimo ir taikymo galimybėmis. Visa tai apima labai išplėstą Japonijos gebėjimą smogti taikiniams išilgai pirmosios salų grandinės, todėl teritorija tampa „pavojinga aplinka“ potencialiems priešams.

Trečia, sausumos savigynos pajėgos bus dislokuotos ir greičiau bei efektyviau judės kritinėse Rytų Kinijos jūros vietose. Savo mobilumą sausumos agentūra padidins sukurdama naują jungtinį vandens transporto padalinį, aprūpintą logistikos pagalbiniais laivais ir amfibiniais puolimo laivais, kuris iki 2024 metų pabaigos pradės veikti kaip jūrų transporto grupė sausumos kariams gabenti. Pervežimų poreikį taip pat sumažins Okinavoje įsteigtas naujas sandėlis, skirtas padidinti atsargas, taip pat bendrai panaudotas JAV karinės amunicijos sandėlis „Kadena“. Be to, 15-oji brigada – vienintelė taktinė formacija Okinavoje – bus paversta divizija kaip iš anksto dislokuotas padalinys rajone.

Galiausiai dėl šios transformacijos Sausumos savigynos pajėgos taps atsparesnės ir gyvybingesnės. Visos divizijos ir brigados, išskyrus 15-ąją brigadą, bus pertvarkytos į mažesnius, savarankiškus, greitai dislokuojamus pulkus. Šie vienetai netrukus turės savo žvalgybos, ugnies, oro gynybos ir logistikos pajėgas, paskirstytas dideliuose plotuose, kad galėtų savarankiškai išgyventi, gresiant tolimo nuotolio smūgiams.

Argumentai už Japonijos sausumos galią pirmojoje salų grandinėje

Regiono geografija rodo kritinę sausumos pajėgų svarbą. Veiklos požiūriu Japonija yra pagrindinė jūrų zona Ramiojo vandenyno vakarinėje dalyje. Jėgos, kontroliuojančios šią pakrantę, turi galimybę reikšmingai paveikti įvykius jūroje. Potencialūs priešai puikiai žino situaciją, Japoniją vertina kaip sustiprintą barjerą, neleidžiantį patekti į vandenyną.

 

Bet kurios šios teritorijos dalies atidavimas priešui sukeltų pavojų visoms Japonijos ginkluotųjų pajėgų operacijoms, taip pat atimtų iš sąjungininkų vertingiausią pranašumą pirmoje salų grandinėje. Anksčiau amerikiečiams nereikėjo rūpintis salyno kontrole. Per Korėjos karą šeštajame dešimtmetyje Japonija tarnavo kaip patikima Korėjos pusiasalyje veikiančių JT pajėgų užnugarinė bazė. Tuo metu nei Kinija, nei taip pat Šiaurės Korėja neturėjo priemonių smogti šioms vietovėms. Dabar taip nėra, nes visa Japonijos teritorija yra visų regioninių priešų diapazone.

Sausumos savigynos pajėgų vaidmuo yra užimti ir sulaikyti pagrindines teritorijas. Karinės jūrų ir oro pajėgos naudojamos dinamiškiau, kartais manevruojant į priekį, kad galėtų smogti, kartais atsitraukiant, kad būtų sumažinta rizika įrangai. Remiantis turimais duomenimis, potencialūs priešai nusitaikė į Japonijos oro ir karinio jūrų laivyno bazes ir reguliariai repetuoja smūgio operacijas.

Būdami pažeidžiami pirmųjų raketų smūgių, kariniai jūrų laivynai ir oro pajėgos turi visas priežastis išsaugoti savo kovinę galią, kad galėtų imtis ryžtingų veiksmų vėlesniuose mūšio etapuose. Priešingai, sudėtinga salyno topografija suteikia antžeminėms jėgoms dangos ir maskavimo priemones bei pakankamai manevro erdvės išsisklaidyti ir išgyventi. Nors tai pasakytina apie visas sausumos pajėgas, veikiančias pirmoje salų grandinėje, Japonijos sausumos savigynos pajėgos turi tam tikrų pranašumų dėl netrukdomos prieigos prie esamų garnizonų, sandėlių, logistikos objektų ir kitos visoje šalyje išsibarsčiusios infrastruktūros. Per pastarąjį dešimtmetį Ryukyu salose, į šiaurę nuo Taivano, buvo įkurti nauji garnizonai, o paskutinis garnizonas Išigakio saloje turėtų būti dislokuotas 2023 metų kovą.

Japonijos sausumos pajėgų indėlis į dvišales operacijas

Išlaikyti jūrinę erdvę nebus lengva. Skaudžias paskutinių Ramiojo vandenyno karo dienų pamokas išmokę Japonijos kariškiai puikiai supranta, kaip sunku ir brangu apginti salas priešo oro ir jūros pranašumo akivaizdoje. Šiandien visoms erdvėms – ne tik jūrai ir orui – gresia technologijų pažanga. Japonijos sausumos pajėgos turės kovoti net tam, kad liktų visateise konflikto šalimi. Tačiau būtent Sausumos savigynos pajėgos gali tapti pagrindiniais pagalbininkais jungtinėse operacijose, ypač dvišalėse su JAV jungtinėmis pajėgomis.

„Atstumo tironija“ Indo-Ramiojo vandenyno regione jau tapo karine kliše, tačiau ji išlieka realybe. Augant potencialių priešų pajėgumams, ši problema taps vis opesnė. Laiko ir atstumo skirtumai yra pagrindiniai iššūkiai JAV karinei galiai, kuriant galią vakarinėje Ramiojo vandenyno dalyje. JAV jungtinės pajėgos turės kovoti, kad patektų į mūšio lauką, o Sausumos savisaugos pajėgos turės kovoti, kad išliktų kovoje. Priešininkai naudos visas priemones, kad padidintų ir išnaudotų tokias spragas, kad JAV jungtinės pajėgos būtų ištiestos rankos atstumu. Tikėtina, kad jie bandys paveikti Amerikos politikų mintis, aprašydami jiems galimus nuostolius, kad įspėtų juos nuo įsikišimo.

 

Atsižvelgiant į šias užduotis, Sausumos savisaugos pajėgų padaliniams pavesta veikti situacijose žemiau konflikto slenksčio ir karo veiksmų sąlygomis. Per subkonfliktinius veiksmus šios pajėgos turi išlaikyti savo buvimą Ryukyu salose. Jų tolimojo nuotolio artilerijos buvimas ypač apsunkins priešui skaičiavimus ir planus, užtikrinant apsaugą partneriams, kurie tiesiogiai susiduria su priešu jūroje. Japonijos kariuomenė turėtų perimti oponentų, kurie dislokuoja antžemines raketas savo jūrų policijai paremti, patirtį.

Sausumos savisaugos pajėgų daliniai nuolat stebės priešų veiksmus karo teatre, dinamiškai dislokuos ir rotuos karius pirmoje salų grandinėje, siųs signalus per mokymus ir pratybas – visa tai vykdoma siekiant atgrasyti potencialius priešininkus nuo status quo keitimo. Ši veikla gali būti vykdoma vykdant bendras, dvišales ir net daugiašales operacijas. Tai pasitarnaus pasiruošimo konfliktui (atsižvelgiant į nuolatinių tikslų išsiugdymą) ir netgi oponentų atgrasymo tikslais. Tai padės užpildyti laiko atotrūkį, kuris yra toks svarbus jungtinėms Amerikos pajėgoms.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()