Vienintelis toks atvejis visoje JAV – vyras tyčia save apsišvitino radiacija ir mirė siaubinga mirtimi: kas čia įvyko? (Video)  (1)

1981 m. sausio 22 d. 38 metų pramonės radiografas Douglasas Crofutas buvo paguldytas į ligoninę Okmulgee, Oklahomoje, JAV, su rimtais krūtinės nudegimais. Jo sesuo, kuri jį atvežė į ligoninę, įtarė, kad nudegimus galėjo sukelti radiacija – Crofutas buvo radiografas, nuolat dirbęs su stipriais radiacijos šaltiniais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gydytojai patvirtino jos įtarimą ir nustatė, kad pacientas patyrė didžiulę apšvitą nuo nežinomo radiacijos šaltinio. Kadangi ligoninė nebuvo aprūpinta gydyti spinduliuotės nudegimų, Krofutas buvo perkeltas į Talsos Šv. Pranciškaus ligoninę, Oklahomoje.

Kai Crofutas pirmą kartą buvo atvežtas, jo kairioji krūtinės pusė buvo visiškai apdegusi. Nebuvo jokių kairiojo spenelio požymių, o kairė ranka kraujavo. Jo viršutinė liemens dalis taip pat buvo stipriai apdegusi.

Netrukus po jo perkėlimo į Talsą, Crofuto būklė pagerėjo ir kurį laiką atrodė, kad pacientas gali stebuklingai pasveikti. Jo gydytojai netgi svarstė galimybes atlikti odos transplantaciją. Tačiau vėliau Crofuto žaizdos ėmė blogėti, o gegužę radiacijos sužalojimai sunaikino jo kaulų čiulpus ir „įsiliejo į jo kūną kaip vėžys“.

Crofutas mirė 1981 m. birželio 1 d. Po jo mirties Crofuto advokatas Richardas Gibbonsas apibūdino radiacinius nudegimus kaip „groteskiškus ir skausmingus“.

Kol Crofutas buvo gydomas, Branduolinio reguliavimo komisija bandė išspręsti mįslingą klausimą: kaip Crofutas susidūrė su tokiu galingu radiacijos šaltiniu?

Crofutas buvo pramonės radiografas, dirbęs naftos pramonėje, kur tirdavo vamzdynų jungtis ir suvirinimo siūles dėl galimo nuotėkio. Crofutas naudojo nešiojamąjį rentgeno tipo aparatą didelės energijos gama spinduliams šaudyti per suvirinimo siūles, kad gautų suvirinimo vaizdą. Jis padėjo inžinieriams nustatyti, ar nėra metalo defektų.

Aparatas, kurį naudojo radiografai, tokie kaip Crofutas, turėjo galingą spinduliuotės šaltinį – iridį-192 arba kobaltą-60. Radioaktyvusis modulis buvo šiek tiek trumpesnis nei 3 cm ir maždaug pieštuko pločio. Nelaimės tyrėjai nustatė, kad Crofuto būklę greičiausiai sukėlė toks šaltinis. Crofuto sesuo ir jo buvusi žmona buvo ištirtos, tačiau nė vienai nepastebėta jokių apsinuodijimo radiacija požymių.

Tyrėjai taip pat nustatė, kad Crofuto sužalojimai atitiko radiacijos apšvitą, patirtą nuo 1980 m. gruodžio 15 d. iki 1981 m. sausio 10 d. Šios datos buvo svarbios, nes netrukus paaiškėjo, kad gruodžio 30 d. buvo pranešta apie pramoninio radiografinio prietaiso pavogimą iš užrakinto sunkvežimio Henrietoje, Oklahomoje, vos už kilometro nuo Crofuto namų. Bet kas vogtų radioaktyvų įrenginį? Jo negalima parduoti nesukeliant įtarimo.

 

Praėjus mažiau nei savaitei po vagystės, pavogtas iridžio-192 šaltinis paslaptingai pasirodė kito Crofuto kaimynystėje gyvenančio radiografo galinėje verandoje. Po dviejų savaičių Crofutas buvo paguldytas į ligoninę dėl stiprių nudegimų dėl radiacijos.

Įtarimai krito ant Crofuto, tačiau jis neigė ką nors žinojęs apie vagystę. Tyrimas galiausiai buvo baigtas nepadarius jokių išvadų. Netrukus po to Crofutas mirė.

Po Crofuto mirties nemažai tyrėjų ir kitų pareigūnų pradėjo reikšti įtarimus, kad radioaktyvųjį prietaisą pavogė ne kas kitas, o pats Crofutas, siekdamas susižaloti. Crofutą jo kaimynai apibūdino kaip alkoholiką, kuris buvo labai įsiskolinęs ir sunkiai išlaikė darbą. Pranešama, kad nuo 1974 iki 1980 m. jis buvo sulaikytas šešiolika kartų, dauguma jų buvo alkoholio vartojimo įstatymo pažeidimai. Jis net kartą bandė nusižudyti, apipylęs kūną benzinu ir pabandęs uždegti ugnį, tačiau jam nepavyko. Kito incidento metu buvo pranešta, kad neblaivus Crofutas atsiklaupė virš spinduliuotę skleidžiančio prietaiso ir buvo veikiamas pavojingų spindulių.

 

Tyrėjai spėliojo, kad Crofutas, turėjęs darbo žinių apie įrenginius, pavogė įrenginį iš įmonės sunkvežimio, sulaužė jį, nuėmė sunkų švino gaubtą ir išėmė iridžio kapsulę, kurią bent penkioms minutėms įsidėjo į marškinių kišenę, gaudamas mirtiną radiacijos dozę.

Tada Crofutas atsargiai įdėjo iridžio-192 gabalėlį atgal į apsauginį dėklą ir paliko jį savo kaimyno prieangyje. Jei kaltinimai yra teisingi, Douglasas Crofutas yra pirmasis istorijoje žmogus, kuris sąmoningai apsišvitino save radiacija. Ar Crofutas tai padarė tyčia, norėdamas nutraukti savo gyvenimą, ar netyčia būdamas apsvaigęs, nežinoma.

Crofuto advokatas Richardas Gibbonsas manė, kad Crofutas dėl vagystės buvo nekaltas, ir atmetė savižudybės teoriją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(2)
(3)

Komentarai (1)