Kaip atkurti Romą per vieną dieną? (Video)  (7)

Populiarus posakis teigia, kad ir Roma nebuvo pastatyta per vieną dieną. Tačiau tyrėjų grupė iš Šiaurės Kalifornijos (JAV) bei Šveicarijos Ciuricho universitetų sugebėjo jį paneigti – jie sukūrė technologiją, leidžiančia atkurti trimačius pastatų, žemės reljefo, kitų objektų vaizdus, pasinaudojant milijonais jų nuotraukų, darytų įvairių žmonių ir paskelbtų populiariose interneto svetainėse, tokiose kaip „Flickr“, „Pikasa“, ir tai padaryti ypač greitai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Demonstruodami šią technologiją, jie greičiau nei per vieną dieną vos vienu standartiniu kompiuteriu apdorojo 3 milijonus Romos vaizdų ir sukūrė pagrindinių jos istorinių pastatų trimačius vaizdus.

Tyrėjų teigimu, jų sukurta programinė įranga šį darbą atlieka daug greičiau, nei dabar egzistuojančios komercinės programos, tokios kaip „Microsoft PhotoSynth“, ir ne šiek tiek greičiau, o net tūkstantį kartų. Vieno iš mokslininkų teigimu, tai galima vaizdžiai palyginti taip: jeigu nuotraukos būtų sudėtos į 800 metrų aukščio rietuvę, iš jų vienu kompiuteriu būtų galima sukurti trimačius vaizdus, tuo metu kai analogiškos programos per tą patį laiką galėtų apdoroti tik 40 metrų aukščio nuotraukų rietuvę naudodamos 62 kompiuterius.

Vienas iš šios technologijos privalumų būtų ir tas, kad, naudojant įvairiausias nuotraukas, galima sukurti trimačius pastatų vaizdus, esant skirtingiems metų laikams, įvairiems apšvietimams, oro sąlygoms, taip pat panaudoti ir filmuotą medžiagą, ir šiuos vaizdus įkelti į tokias programas, kaip „Google Maps“ ar „Bing Maps“.

Vaizdų apdorojimo greitis ir yra viena iš svarbiausių trimačių vaizdų kūrimo bei jų panaudojimo interaktyviuose žemėlapiuose kliūčių, ypač tarp neprofesionalių vartotojų.

Dar viena galimybė – padarius nuotrauką mobiliu telefonu didelio pastato viduje, būtų galima gauti informaciją apie jį, taip pat, palyginus nuotrauką su trimačiu vaizdu, nustatyti buvimo vietą tiksliau nei su GPS sistema. Kitas galimas praktinis pritaikymas - stichinės nelaimės rajone iš aeronuotraukų ar filmuotos medžiagos sukūrus trimatį modelį, galima daug greičiau įvertinti nelaimės mastus ir suteikti pagalbą nukentėjusiems.

Savo darbą tyrėjai pristatė vienuoliktoje Europos Kompiuterių vizijos konferencijoje (11th European Conference on Computer Vision), o straipsnį apie šį darbą pavadino „Romos statyba giedrą dieną“.

Jeigu ir Jūs sumanytumėte atkurti trimačius Romos vaizdus, juos galėtumėte sulyginti su „Google Earth“ pateikiamais trimačiais senovės Romos vaizdais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)