„Pavydės visas pasaulis.“ Lenkai rado, kuo papildyti „Rosomak“ (Video)  ()

„KTO Rosomak“ – tai lenkiškas aštuonratis šarvuotas pėstininkų transporteris. Tai yra Lenkijoje pagal licenciją gaminama suomių „Patria AMV“ versija. Pirmasis kontraktas pirkti šias mašinas pasirašytas dar 2002 metais, bet lenkai vėliau užsakymą didino, nes buvo labai patenkinti „Rosomak“ galimybėmis. Ir dabar ketina jas dar išplėsti.


Lenkiškas ZSSW-30 bokštelis
Lenkiškas ZSSW-30 bokštelis
© Ekrano nuotrauka

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lenkų šarvuotas pėstininkų transporteris „Rosomak“ buvo išbandytas tikro mūšio sąlygomis Afganistane. Ten jis įrodė savo vertę ir kad suomiai supranta karo mašinų inžineriją. 2020 metais Lenkija naudojo 903 „Rosomak“. Ne visi jie buvo šarvuoti pėstininkų transporteriai – į tą skaičių įeina ir tie „Rosomak“, kurie tarnauja kaip minosvaidžių platformos, medicininės evakuacijos mašinos ir kitos „Rosomak“ versijos. Vėliau Lenkija perdavė Ukrainai nemažą skaičių „Rosomak“, bet ir toliau gamina šias mašinas, todėl būtų sunku pasakyti, kiek dabar jų tarnauja Lenkijos ginkluotose pajėgose. Bet daug.

Lenkija nusprendė apginkluoti „Rosomak“ savais ZSSW-30 bokšteliais ir mano, kad šios kombinacijos pavydės visas pasaulis. 2024 metais pasirašytos sutartys nurodo, kad šiuos bokštelius gaus 58 standartiniai „Rosomak“ ir 174 ​​„Rosomak-L“. Lenkiško ZSSW-30 bokštelio bandymai buvo baigti 2021 metais. Jau 2022 metais Lenkija jais apginklavo pirmuosius 70 „Rosomak“ šarvuotų pėstininkų transporterių. Tai vertinama kaip didelis Lenkijos gynybos pramonės pasiekimas, nes bokštelis yra mažų mažiausiai viena svarbiausių pėstininkų kovos mašinų ir šarvuotų pėstininkų transporterių dalis.

[Vokietija] Būtinas rinkinukas! Tik 51€ už akumuliatorinį pjūklą ir sekatorių. Ribotas kiekis
2281 2

Nuostabiai gera kaina

Greitas ir saugus pristatymas

Puiki kokybė

Ribotas kiekis

Išsamiau

„Huta Stalowa Wola“ ir „WB Electronics“ dar 2013 metais pradėjo kurti naują bokštelį, 2015 metais pristatytas pirmasis prototipas. Prireikė dar kelių metų, kol ZSSW-30 buvo užbaigtas, bet dabar tai – universalus bokštelis, kurį galima montuoti ar įvairių šarvuotų mašinų, įskaitant minėtą „KTO Rosomak“, kuriamas pėstininkų kovos mašinas „Borsuk“ ir kitas.

 

„Borsuk“ prototipas su ZSSW-30 bokšteliu – visiškai lenkiškas derinys:

ZSSW-30 yra uždara nuotoliu valdoma ginkluotės sistema. ZSSW-30 viduje nebus žmonių. Tai pagerina įgulos išgyvenamumą, leidžia sumažinti bokštelio profilį, pasirinkti storesnius šarvus. Pagrindinis ginklas – stabilizuota 30 mm automatinė patranka. Ją aptarnauti (užtaisyti, pašalinti įstrigusį šovinį) galima nepalikus šarvuotos mašinos vidaus. Šalia yra ir prieštankinės raketos „Spike-LR“. Įdomu tai, kad jei koks dronas pataikys į šias raketas, jų sprogimo energija bus nukreipta į išorę, taip apsaugant įgulą ir patį šarvuotą pėstininkų transporterį.

 

ZSSW-30 turi ir gerą optiką, modernią elektroniką, automatinę taikinių sekimo sistemą ir daug kitų technologijų. 

Lenkai džiaugiasi, kad ZSSW-30 yra jų gynybos pramonės kūrinys, kurį bus galima eksportuoti, jis turėtų dominti kitus „Patria AMV“ naudotojus. ZSSW-30 yra lengvesnis ir geresnis už „Hitfist-30P“ bokštelį, kurį jis keičia „Rosomak“ šarvuočiuose. Lenkijos gynybos pramonei šis produktas gali tapti rimtu šuoliu pirmyn.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(21)
(0)
(21)

Komentarai ()