Pakartotino CERN eksperimento metu neutrinų greitis nebeviršijo šviesos greičio  (59)

Europos branduolinių tyrimų organizacija (CERN) paskelbė, jog rugsėjo mėnesį vykusio eksperimento, kurio metu nustatyta, jog neutrinai gali pažeisti geriausiai žinomą Einšteino specialiosios reliatyvumo teorijos principą, mat skriejo greičiau nei šviesos greitis, rezultatų nepavyko patvirtinti kitai mokslininkų grupei atliekant pakartotinį eksperimentą toje pačioje laboratorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ilgai lauktas naujasis eksperimentas, pavadintas ICARUS, buvo atliekamas Italijos Gran Sasso laboratorijoje, jo metu buvo nustatinėjamas iš CERN laboratorijos į Gran Sasso pasiųstų neutrinų greitis.

ICARUS tyrimą atlikę mokslininkai naudojo tokius pačius trumpus spindulių impulsus, kaip ir rugsėjo eksperimente. CERN nurodo, kad nauji matavimo duomenys „nesutampa su pradiniais duomenimis, pateiktais po OPERA eksperimento praėjusių metų rugsėjį“ – matuotas neutrinų greitis buvo mažesnis už šviesos greitį.

„Naujausio eksperimento rezultatai rodo, kad OPERA eksperimentų metu buvo atsiradusios matavimų klaidos. Tačiau vienas eksperimentas negali tvirtai paneigti kito eksperimento – čia labai svarbus tikslumas, todėl Gran Sasso eksperimentai BOREXINO, ICARUS, LVD ir OPERA gegužę atliks naujus neutrinų impulsų iš CERN matavimus ir pagal tai nulems galutinį verdiktą“, – sakė CERN tyrimų direktorius Sergio Bertolucci.

Norint apsaugoti OPERA eksperimentą atlikusių mokslininkų grupę nuo per daug neigiamos kritikos už drąsą paskelbiant įprastinei fizikai prieštaraujančius rezultatus, S. Bertolucci gynė OPERA mokslininkų taikytą eksperimento metodą. „Kad ir koks bebūtų rezultatas, OPERA eksperimentas buvo atliekamas moksliškai pagirtinai: jų matavimo rezultatai buvo atviri, mokslininkai skatino nepriklausomus ekspertus pakartoti matavimus. Būtent taip veikia mokslas“, – sakė S. Bertolucci.

Nobelio premijos laureatas ir ICARUS eksperimento atstovas spaudai Carlo Rubbia taip pat pakomentavo naujausio neutrinų greičio matavimo rezultatus. „ICARUS eksperimentas pateikė svarbius neįprastų praėjusių metų OPERA rezultatų kryžminio patikrinimo duomenis. ICARUS nustatė, kad neutrinų greitis nėra didesnis už šviesos greitį. Tai yra sudėtingi ir jautrūs matavimai ir jie pabrėžia mokslinio proceso svarbą“, – sakė mokslininkas.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (59)

Susijusios žymos: