[Išsami tema] Kraupi istorinė paralelė su Putino mitingu – kaip 1939 m. Amerikos nacių organizacija surengė mitingą Niujorke (Foto, Video)  ()

2022 m. kovo 18 dieną, praėjus aštuoneriems metams po to, kai Rusijos kariai aneksavo Krymą, Putinas Maskvos stadione surengė milžinišką mitingą. Tai daug kam priminė nacių rengtus mitingus. Vienas iš jų buvo surengtas ir JAV.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1939 metų vasario 20 dieną „Madison Square Garden“ Niujorke įvyko nacių mitingas, kurį organizavo „Vokietijos Amerikos federacija“ (German American Bund). Jame dalyvavo daugiau nei 22 000 žmonių.

Federacija įvardijo renginį, kuris įvyko likus dviem dienoms iki George'o Washingtono gimtadienio, kaip „amerikonizmo“ mitingą; renginio scenoje puikavosi didžiulis Vašingtono portretas su svastikomis kiekvienoje pusėje.

Be susižavėjimo Adolfu Hitleriu ir nacistinės Vokietijos pasiekimais, „Vokietijos Amerikos Federacijos“ programa apėmė antisemitizmą, stiprias antikomunistines nuotaikas ir reikalavimą, kad JAV liktų neutralios artėjančiame Europos konflikte.

Amerikos nacių gimimas

1933 m. gegužę nacių fiurerio pavaduotojas Rudolfas Hessas suteikė Vokietijos imigrantui ir Vokietijos nacių partijos nariui Heinzui Spanknöbeliui įgaliojimus suformuoti Amerikos nacių organizaciją.

Netrukus po to, padedamas Vokietijos konsulo Niujorke, Spanknöbelis įkūrė draugiją „Naujosios Vokietijos draugai“ (FONG), sujungęs dvi senesnes organizacijas JAV – „Gau-USA“ ir „Laisvąją Teutonijos draugiją“, kurios abi buvo nedidelės grupės, turinčios tik keletą šimtų narių. FONG buvo įsikūrusi Niujorke, bet stipriai veikė Čikagoje.

„TP-Link Archer AX53“ - „Wi-Fi 6“ maršrutizatorius, siūlantis didžiulę spartą, puikią aprėptį ir funkcijų turtingą programėlę (Apžvalga)
6204

„TP-Link Archer AX53“ – modernus maršrutizatorius, palaikantis „Wi-Fi 6“ technologiją ir siūlantis net 3 Gb/s spartą. Tai – įrenginys moderniems namams, kuriuose yra daug internetą naudojančių prietaisų, ypač tinkantis kompiuterinių žaidimų entuziastams bei visiems, kuriems svarbus greitas ir patikimas ryšys.

Išsamiau

 

Nariai vilkėjo uniformą, baltus marškinius ir juodas vyriškas kelnes su juoda kepure su raudonu simboliu. Moterys vilkėjo baltą palaidinę ir juodą sijoną.

Organizacija užsiėmė žodiniais išpuoliais prieš žydus, komunistus ir Versalio sutartį. Iki 1935 m. organizaciją atvirai rėmė Trečiasis Reichas, nors netrukus nacių pareigūnai suprato, kad organizacija Amerikoje daro daugiau žalos nei naudos ir 1935 m. gruodį Hessas įsakė visiems Vokietijos piliečiams palikti „Naujosios Vokietijos draugus“; taip pat visi grupės lyderiai buvo atšaukti į Vokietiją.

Neilgai trukus po to, kai „Naujosios Vokietijos draugai“ pateko į nacių nemalonę ir buvo išformuoti, jos vietoje iškilo nauja panašių tikslų turinti organizacija – „Vokietijos Amerikos federacija“ arba „German American Bund“, kuri buvo įsteigta 1936 m., siekiant pakeisti „Naujosios Vokietijos draugus“ (FONG).

Naujas pavadinimas buvo pasirinktas siekiant pabrėžti grupės amerikietiškumą po spaudos kritikos, kad organizacija buvo nepatriotiška. „Bundą“ turėjo sudaryti tik vokiečių kilmės Amerikos piliečiai. Pagrindinis jos tikslas buvo skatinti palankų požiūrį į nacistinę Vokietiją.

 

„Bundas“ savo vadovu (Bundesfiureriu) išrinko Vokietijoje gimusį Amerikos pilietį Fritzą Julius Kuhn. Kuhnas buvo Pirmojo pasaulinio karo veteranas ir „Senasis nacių partijos kovotojas“ (Alter Kämpfer), kuriam 1934 m. buvo suteikta Amerikos pilietybė.

Kuhnas iš pradžių buvo veiksmingas kaip lyderis ir sugebėjo suvienyti organizaciją bei išplėsti jos narius.

Amerikos nacių mitingas ir žlugimas

1939 m. vasario mėn. Kuhnas ir „Bundas“ surengė didžiausią mitingą „Madison Square Garden“ arenoje, Niurjoke – ironiška, kad tai pažymėjo organizacijos pabaigos pradžią.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()