[Išsami tema] Kas yra „Patriot“ raketų sistema ir kodėl valstybės jų taip nori savo arsenale? Tai labai brangus „žaisliukas" (Foto, Video)  ()

Vakarų ginklams plūstant į Ukrainą kovoti su tebesitęsiančia Rusijos invazija, viena paklausiausių yra JAV sukurta raketų sistema „Patriot“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sukurta kaip pažangi gynybos priemonė nuo sparnuotųjų raketų, balistinių raketų ir pažangių priešo orlaivių, MIM-104 „Patriot“ yra raketų „žemė-oras“ (SAM) sistema, kuri puikiai apsisaugo nuo įeinančių priešo smūgių.

Bet kas yra „Patriot“ sistema ir kodėl jos taip labai norima?

MIM-104 „Patriot“ yra raketų baterija, kuri pakeitė ankstesnes SAM sistemas kaip pagrindinę JAV gynybos liniją nuo priešoų raketų ir orlaivių.

Ji buvo sukurta 1969 m., naudojama nuo 1981 m., ją gamina „Raytheon“. Tai brangi sistema: vienas sistemos vienetas kainuoja apie 1 milijardą dolerių, kuri gabena keturias raketas – kiekviena kainuoja apie 3 mln. USD.

„Patriot“ yra mobili sistema ir naudoja keturis pagrindinius komponentus: ryšį, komandą, radaro stebėjimą ir raketų nukreipimą.

„TP-Link Archer AX53“ - „Wi-Fi 6“ maršrutizatorius, siūlantis didžiulę spartą, puikią aprėptį ir funkcijų turtingą programėlę (Apžvalga)
6223

„TP-Link Archer AX53“ – modernus maršrutizatorius, palaikantis „Wi-Fi 6“ technologiją ir siūlantis net 3 Gb/s spartą. Tai – įrenginys moderniems namams, kuriuose yra daug internetą naudojančių prietaisų, ypač tinkantis kompiuterinių žaidimų entuziastams bei visiems, kuriems svarbus greitas ir patikimas ryšys.

Išsamiau

 

Pagal šio radaro, kuris naudojamas grėsmėms identifikuoti ir ateinantiems taikiniams sekti, santrupą, sistema gavo savo pavadinimą – „Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target“. Manoma, kad šio radaro nuotolis yra iki 100 kilometrų.

Raketų vamzdžių viduje yra didžiulės 5,2 metro ilgio raketos, ginkluotos 90 kilogramų kovinėmis galvutėmis, PAC-2 arba PAC-3.

Atnaujintose raketose naudojamos nukreipimo stiprinimo sistemos, tai reiškia, kad joms skrendant, raketoje esanti taikinio gavimo sistema identifikuoja taikinį ir perduoda duomenis į komandų stotį, kur atliekami galutiniai kurso koregavimai.

Kiekvienos raketos minimalus skrydžio laikas yra trumpesnis nei devynios sekundės ir daugiausia trys su puse minutės, per tą laiką ji gali nuskristi iki 70 kilometrų atstumu esančio taikinio.

 

„Patriot“ baterijos dažnai juda grupėmis po aštuonis paleidimo įrenginius, kurių kiekvienas gali iššauti po keturias raketas, lydimas maždaug 90 JAV karių.

Iš pradžių „Patriot“ buvo naudojama kaip priešlėktuvinė sistema, tačiau 1988 m. ji buvo atnaujinta, kad būtų užtikrintas ribotas pajėgumas prieš taktines balistines raketas (TBM), kaip PAC-1 („Patriot Advanced Capability-1“).

Naujausias atnaujinimas, vadinamas PAC-3, yra beveik visiškas sistemos pertvarkymas, nuo pat pradžių skirtas taktinėms balistinėms raketoms sunaikinti ir sunaikinti.

„Patriot“ sistemą dabar naudoja daugybė kitų pasaulio šalių, įskaitant daugelį Europos NATO šalių, Pietų Korėją, Katarą, JAE ir Taivaną. Sistema buvo naudojama daugelyje konfliktų, įskaitant Persijos įlankos karą, Irako karą ir vykstantį Saudo Arabijos ir Jemeno konfliktą.

 

Būtent, 1991 m. Persijos karo metu sistema „Patriot“ įgijo prestižą, kai numušė daugiau nei 40 Irako „Scud“ raketų.

2014 m. rugsėjo 23 d. Izraelio „Patriot“ baterija numušė Sirijos oro pajėgų nakintuvą  Su-24, prasiskverbusį į Golano aukštumų oro erdvę – tai pirmas kartas, kai sistema numušė pilotuojamą priešo lėktuvą.

„Patriot“ yra viena iš vienintelių galimų sistemų, galinčių apsiginti nuo atskrendančių raketų, todėl jos yra labai paklausios konfliktuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(0)
(27)

Komentarai ()