[Išsami tema] Kas yra NLAW? Išskirtinai rusiškiems tankams naikinti sukurtas švediškas ginklas, savo galimybėmis priešams keliantis šiurpą (Foto, Video)  (6)

Prieš karą Ukrainai buvo perduota daugiau nei du tūkstančiai NLAW, o šių prieštankinių ginklų tiekimas tęsiamas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar prieš prasidedant plataus masto Rusijos agresijai, Didžioji Britanija tikru oro tiltu sugebėjo į Ukrainą atgabenti kelis tūkstančius prieštankinių raketų sistemų NLAW.

Šio ginklo paprastumas, padaugintas iš maksimalaus efektyvumo, tapo esminiu veiksniu, kad pirmosiomis kovų dienomis Ukrainos kariuomenė naikino priešo šarvuočius visoje šalyje, sulėtindama šarvuotų kolonų veržimąsi į priekį.

NLAW – gamintojas ir savybės

Iš karto reikia pabrėžti, kad NLAW, kaip ir „Javelin“, iš pradžių buvo sukurtas siekiant apsiginti nuo rusų tankų invazijos. Ir tai padarė ne britai, o švedai, per šiuolaikinę istoriją aiškiai supratę, kad jei jie ginasi nuo ko nors, tai tik nuo SSRS ar Rusijos Federacijos.

O Švedijos SAAB neturėjo iliuzijų dėl Putino Rusijos ir 2009 metais sukūrė NLAW. Visose oficialiose nuotraukose ir vaizdo įrašuose Rusijos šarvuočiai buvo rodomi kaip taikiniai.

Apskritai NLAW buvo iš karto sumanytas kaip masinis ginklas paprastiems kariams, turėjęs būti lengvas ir papildyti sunkesnių prieštankinių raketų sistemų, tokių kaip „Javelin“ ar TOW, galimybes.

„TP-Link Archer AX53“ - „Wi-Fi 6“ maršrutizatorius, siūlantis didžiulę spartą, puikią aprėptį ir funkcijų turtingą programėlę (Apžvalga)
6246

„TP-Link Archer AX53“ – modernus maršrutizatorius, palaikantis „Wi-Fi 6“ technologiją ir siūlantis net 3 Gb/s spartą. Tai – įrenginys moderniems namams, kuriuose yra daug internetą naudojančių prietaisų, ypač tinkantis kompiuterinių žaidimų entuziastams bei visiems, kuriems svarbus greitas ir patikimas ryšys.

Išsamiau

 

Štai kodėl NLAW yra individualus ginklas, vienas žmogus jį gali neštis ir iš jo šaudyti. Jo svoris 12,5 kg, ilgis apie 1 metrą.

Tuo pačiu metu matmenys ir masinės gamybos sąlygos privertė SAAB atsisakyti tradicinių raketų nukreipimo priemonių. Vietoj sudėtingų lazerinių valdymo sistemų ar brangių termovizinių galvučių buvo naudojamas gana elegantiškas sprendimas.

Prieš paleidimą karys nustato taikinį, kompiuteris apskaičiuoja jo kampinį greitį paleidimo atžvilgiu, vykdomas paleidimas ir raketa, vadovaujama inercinės sistemos, nuskrenda į susitikimo su taikiniu tašką.

Tokia orientavimo sistema leido pasiekti palyginti trumpą NLAW atstumą – apie 800 metrų. Realiai – mažiau, ypač judantiems taikiniams, nes operatorius turi aiškiai sekti optiniame taiklyje esantį taikinį. Ir nuo to priklauso paleidimo rezultatas.

Tuo pačiu metu, iškart po jo, būtina mesti panaudotą vienkartinį paleidimo įrenginį ir pakeisti padėtį.

 

Beje, NLAW raketa pasižymi puikia energija ir 600 metrų atstumą įveikia vos per 3 sekundes. O dėl „švelnaus paleidimo“ galima ją naudoti net iš patalpų.

Kaip NLAW naikina tankus?

NLAW pasižymi maksimaliu mobilumu, naudojimo paprastumu ir šūvio bei pamiršimo principu.

Lieka pagrindinis dalykas. Kaip šis ginklas gali sunaikinti priešo tanką – labiausiai saugomą mobilų objektą visame mūšio lauke?

Vėlgi, sprendimas pasirodė gana elegantiškas. Įprastu režimu NLAW raketa skrenda 3-4 metrų aukštyje nuo žemės, tai yra virš taikinio. Tuo pačiu metu veikia magnetinis jutiklis, užfiksavęs metalinę sankaupą po raketa, jis įjungia kumuliacinę kovinę galvutę, kuri perveria tanką iš viršaus.

Skelbiama, kad NLAW šarvų skverbtis ne mažesnė kaip 500 mm, ir tai yra daug kartų daugiau nei viršutinės tanko dalies šarvai.

 

Be to, bet kokios vadinamosios „anti-kumuliacinės grotelės“ yra skirtos tik kontaktiniams šūviams atremti. NLAW atveju detonacija ir kumuliacinio smūgio susidarymas įvyksta be kontakto su taikiniu.

O pagrindinė visų rusų tankų problema yra ta, kad jų šaudmenys su sviediniais nėra atskirti nuo įgulos. Be to, būtent išilgai bokšto, kuriame sėdi vadas ir ginklanešys, yra vadinamoji automatinio krautuvo „karuselė“, kurioje dedami sviediniai ir užtaisai. O kumuliaciniai reaktyviniai smūgiai ir raudonai įkaitusių šarvų skeveldrų pataikymas priveda prie viso amunicijos krovinio susprogdinimo. O tai jau nuplėšia tanko bokštą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(35)
(1)
(34)

Komentarai (6)