[Žinios trumpai] Slaptieji agentai atskleidė, ką jie darė, kai 2021 m. sužinojo apie Rusijos puolimą – jei ne jie, Vakarų reakcija galėjo būti visiškai kitokia  ()

Vakarų žvalgyba apie Putino ketinimus užgrobti Ukrainą sužinojo 2021 metų vasarą. Lygiagrečiai duomenis gavo tiek JK, tiek JAV žvalgyba.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-12 [Žinios trumpai] Slaptieji agentai atskleidė, ką jie darė, kai 2021 m. sužinojo apie Rusijos puolimą – jei ne jie, Vakarų reakcija galėjo būti visiškai kitokia  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Londone informacija iš MI6 ir GCHQ elektroninės žvalgybos kai kuriuose sluoksniuose buvo sutikta su tam tikru nepasitikėjimu. Žmonės tiesiog negalėjo patikėti, kad XXI amžiaus Europoje gali kilti didelis sausumos karas.

Tik metų pabaigoje, formaliai įvertinus medžiagą ir Jungtiniam žvalgybos komitetui paskelbus subalansuotą nuomonę, kad invazija dabar „labai tikėtina“, visi pradėjo suprasti, kas vyksta.

Kitas žingsnis buvo kai kurių žvalgybos duomenų atskleidimas. Vienas CŽA diskusijose dalyvavęs asmuo, kuris, kaip ir kiti, kalbėjo norėdamas likti anonimiškas, prisimena atvejį, kai jo buvo paklausta: „Kokia prasmė visa tai žinoti, jei nieko negalime padaryti?

Didžioji Britanija ir JAV pradėjo veikti.

Didžioji Britanija pasidalijo detalėmis apie Rusijos planus įkurti konkrečius veikėjus marionetinėje Kijevo vyriausybėje, o Vašingtonas atskleidė Maskvos planus surengti karo kurstymą, pavyzdžiui, netikros vėliavos operaciją ir apkaltinti Ukrainą nežmoniškais veiksmais.

„TP-Link Archer AX53“ - „Wi-Fi 6“ maršrutizatorius, siūlantis didžiulę spartą, puikią aprėptį ir funkcijų turtingą programėlę (Apžvalga)
6229

„TP-Link Archer AX53“ – modernus maršrutizatorius, palaikantis „Wi-Fi 6“ technologiją ir siūlantis net 3 Gb/s spartą. Tai – įrenginys moderniems namams, kuriuose yra daug internetą naudojančių prietaisų, ypač tinkantis kompiuterinių žaidimų entuziastams bei visiems, kuriems svarbus greitas ir patikimas ryšys.

Išsamiau

Amerikiečių ir britų šnipai mano, kad šios medžiagos paviešinimas atėmė iš Maskvos galimybę pateisinti invaziją savo žmonėms ir kitoms šalims.

Tačiau precedento neturinčio žvalgybos darbo nepakako invazijai sustabdyti.

Nors, anot pareigūnų, tai sujaukė Rusijos planus, o Vakaruose reakcija buvo greitesnė ir vieningesnė.

Jie sako, kad kitoms šalims buvo daug lengviau susivienyti dėl griežtesnių priemonių, nei būtų buvę susidarius painiam ir prieštaringam vaizdui apie tai, kas buvo tikrasis agresorius.

 

Vakarų šnipai taip pat teisingai numatė, kad Maskva nesulauks tokio sutikimo, kokio tikėjosi. „Jie nuoširdžiai tikėjo, kad bus sutikti su iškeltomis vėliavomis“, – sakė vienas Vakarų žvalgybos pareigūnas.

Tačiau viena jų prielaida pasirodė klaidinga – šnipai tikėjo, kad vienos didžiausių pasaulyje armijų puolimas privers Ukrainos ginkluotąsias pajėgas bėgti ir gelbėtis. Per pirmąjį karo mėnesį Ukrianos kariuomenė sugebėjo atremti atakas daugeliu krypčių ir padaryti didelę žalą priešui.

Tai priminimas, kad žvalgyba turi savo ribas, ypač numatant karo sudėtingumą ir nuspėjant  žmonių moralę bei reakcijas.

Nepaisant visų savo sėkmių, Vakarų šnipai pripažįsta, kad negali tiksliai pasakyti, kas bus toliau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(26)
(0)
(26)

Komentarai ()