[Išsami tema] Ukraina gaus vieną iš populiariausių 155 mm artilerijos sistemų pasaulyje: CAESAR yra ugnies meistras ir kodėl jis geresnis už Rusijos analogus (Video)  ()

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas paskelbė, kad 12 vienetų 155 mm savaeigių pabūklų CAESAR nedelsiant bus perduoti Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms iš Prancūzijos kariuomenės. Šios savaeigės artilerijos sistemos Ukrainą pasieks gegužės pradžioje, kai 40 Ukrainos artileristų išklausys greitąjį mokymą, kad galėtų valdyti šį naują ginklą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas yra CAESAR?

Pradėti reikėtų nuo to, kad CAESAR buvo sukurtas palyginti neseniai, tik 2004 m. Nexter pradėjo masinę gamybą Prancūzijos armijai ir beveik iš karto gavo pasaulinį pripažinimą. Ši artilerijos sistema sujungė tris svarbius dalykus: 155 mm artilerijos sistemą su 52 kalibro vamzdžiu, skaitmeninę ugnies valdymo sistemą ir ratų bazę.

Pirmasis suteikė CAESAR didžiulį šaudymo diapazoną – pasiekia net 42 km, kai šaudo patobulintos aerodinamikos ERFB sviediniais. Skaitmeninė ugnies valdymo sistema leidžia per minimalų laiką atidengti ugnį dėl visiškai automatinio valdymo ir radaro, kuris kontroliuoja kiekvieno šūvio greitį.

Ratų bazė  – tai operatyvinis mobilumas, leidžiantis aktyviai perkelti savaeigius pabūklus tarp skirtingų fronto sektorių.

CAESAR tapo pirmaisiais savaeigiais artileriniais ginklais, gaminamais didele apimtimi, kurie įrodė šio konkretaus derinio efektyvumą. Po jų sėkmės pradėjo atsirasti panašios 155/55 artilerijos sistemos su automatika ir ant ratinės važiuoklės, tokios kaip švediškas „Archer“, Izraelio „ATMOS 2000“, Slovakų „Zuzana 2“ ir ukrainietiškas „Bogdana“.

Neskaitant Prancūzijos, CAESAR eksploatuojamas Indonezijoje, Saudo Arabijoje ir Tailande, užsakytas Danijos, Čekijos ir Belgijos. Vieno CAESAR savaeigio ginklo kaina gali svyruoti nuo 3,84 milijono eurų iki 5,3 milijono eurų, priklausomai nuo komplektacijos, pristatymo sąlygų ir papildomų paslaugų.

CAESAR prieš Msta-S

Norėdami suprasti CAESAR pranašumus prieš rusų turimą artileriją, turime palyginti jį su pagrindiniais Rusijos armijos savaeigiais ginklais – Msta-S („Мста-С“). Rusijos savaeigės artilerijos sistemos nuotolis yra 17 km trumpesnis – 24,7 km, palyginti su 42 km. Šis pranašumas išlieka ir lyginant CAESAR su kita pagrindine rusų artilerijos sistema – 2S3 „Gvozdika“ (2С3 „Гвоздика“), kurios šaudymo nuotolis siekia tik 22 kilometrus.

 

 

Taigi, kovose, kuriose naudojama artilerija, prancūzų technika turi visišką pranašumą, leidžiantį bombarduoti priešą sviediniais, kai rusų atsakomoji ugnis net negalėtų pasiekti dislokuotų CAESAR kovos mašinų. Šis pranašumas atsiranda naudojant paprastus artilerijos sviedinius, bet jei būtų naudojami padidinto tikslumo ir atstumo sviediniai, pvz. „M982 Excalibur“, valdomi GPS ir turintys tik kelių metrų nuokrypį, pranašumas būtų dar didesnis. CAESAR praktiškai įrodė, kad šiuos sviedinius galima iššauti ir daug toliau, negu 46 km.

Kaip ir bet kuris ginklas, CAESAR turi trūkumų. Visų pirma, ugnies greitis yra panašus į įprastų mobiliųjų sistemų, kuris yra 5-6 šūviai per minutę, ekipažas darbo metu yra lauke ir nėra apsaugotas šarvais. Tačiau tai yra visų ratinių savaeigių pabūklų specifika ir sąmoningas kūrėjų pasirinkimas svarbiam veiksniui – mobilumui. Būtent pastarąjį faktorių lėmė važiuoklės pasirinkimas – 6x6 „Renault Sherpa 10“, leidžianti keliuose judėti iki 80 km/val. Taip pat dera pastebėti, kad CAESAR galima montuoti ant 8x8 „Tatra“ važiuoklės, kuri puikiai pasirodo bekelėje.

 

 

Norint perkelti vikšrinį savaeigį pabūklą iš vienos fronto dalies į kitą, reikia pasitelkti tralą ir tempti techniką iki reikiamos vietos 30-40 km/h greičiu. Taip daroma todėl, kad vikšrinis pabūklas judėdamas savarankiškai labai greitai išnaudotų savo degalų resursus. Nors jokios ratinės važiuoklės neprilygsta vikšrinei važiuoklei bekelėje, tačiau praktika rodo, kad tiek vikšriniai, tiek ratiniai savaeigiai pabūklai dažniausiai naudojasi tais pačiais, neblogais keliais, taigi ratai laimi bendrame mobilume.

Tiek ratiniai, tiek vikšriniai savaeigiai pabūklai turi savų panašumų ir savų trūkumų. Ukraina, greičiausiai, turės unikalią galimybę praktiškai išbandyti, kuris variantas geresnis. Tiek ratiniai CAESAR, tiek vikšriniai „PzH 2000“ turėtų atsirasti bent vienoje Ukrainos ginkluotųjų pajėgų rikiuotėje, o rezultatus pamatysime su laiku.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(33)
(1)
(32)

Komentarai ()