Orkos medžioklėje – sumanus aukos „nukrapštymas“ nuo ledo lyties (video)  (0)

Šį įdomų pasakojimą apie gyvūnų sumanumą pradėkime nuo pagrindinio personažo pristatymo – orkos. Tai plėšrus delfininių šeimos jūros žinduolis, užaugantis iki 10 metrų ilgio ir 9 tonų svorio. Nugaroje turi charakteringą aukštą peleką, o kūno spalva – juodai balta. Medžioja bandomis – dažniausiai ruonius arba pingvinus, tačiau kartais sugalvoja užpulti ir stambų banginį. Na, atrodo tiek, ką galima būtų sužinoti bet kokiame žinyne. O dabar apie tai, kaip kai kurios orkos sugeba sumedžioti saugiai ant ledo lyties pasislėpusį grobį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar 1979 metais mokslininkai pastebėjo, kaip orkai sukeldami vandens bangas nuo ledo lyties tiesiog nuplovė pasitaikiusį ruonį. Tačiau tuo metu šį atradimą palaikė atsitiktiniu ir priskyrė prie pavienės „protingos“ orkos atvejo. Ir tik dabar biologai jau rimtai nusprendė patyrinėti šias orkų taktines gudrybes ir paaiškėjo, jog tai toli gražu ne pavienis atvejis. Biologai, vadovaujami Ingrid Visser, išsiaiškino, jog šie plėšrūnai sugeba sukurti tokio dydžio bangas, jog jos arba nuplauna auką nuo saugios lyties, arba suskaldo lytį į smulkesnius gabalėlius.

Šie orkų tyrimai atlikti Naujosios Zelandijos tyrimų grupės Orca Research Trust, kuriai vadovauja jau minėtoji biologė Ingrid Visser. Mokslininkai tokią įdomią orkų medžioklės taktiką pastebėjo Antarktidos pusiasalio regione. Keisčiausia, jog niekur kitur, nei Arktyje, nei kitose Antarktidos zonose, orkos taip nemedžioja. Tuo tarpu šios „protingosios“ orkos sugeba plaukdamos prie pat vandens paviršiaus sukelti bangas ir netgi jas nukreipti į ledo lytį.

Negana to, jog plėšrūnai stengiasi sukelti pakankamai dideles kryptingas bangas, jie dar saugosi ir užplaukimo ant seklumos. Paprastai lytis būna netoli kranto, tad gerokai įsismaginus su bangavimais, galima atsidurti seklioje vietoje. Apie tai detaliai aiškinama mokslininkų parengtame straipsnyje, kurį išspausdino Marine Mammal Science žurnalas.

Tačiau net ir tuo atveju, kuomet orkos netyčia užplaukia ant seklumos, jos nepasimeta. Mokslininkams pavyko stebėti įdomų įvykį, kuomet medžiodamas ruonį plėšrūnai labai jau įsismagino ir atsidūrė pernelyg arti kranto. Tačiau tuomet jie vėl judėdami sukeldavo bangas, kurios grįždamos nuo kranto po truputi gyvūnus nuplovė į gilesnius vandenis.

Mokslininkai pastebėjo, jog orkos net ir savo jauniklius moko kaip reikia elgtis, jeigu jie užplaukia ant seklumos. Pradžioje patys tėvai priartėdavo prie kranto ir parodydavo, kaip sukeliant bangas nusklysti į gilesnius vandenius, o paskui ir savo jauniklius baksnodavo kranto link.

Tiesa, jauniklius plėšrūnai apmokydavo ne tik elgesio taisyklių užplaukus ant seklumos, bet ir medžioklės gudrybių. Mokslininkams teko stebėti atveju, kuomet suaugę plėšrūnai sukelia bangas ir nuplauna auką nuo lyties, o paskui ją vėl užmeta atgal ir siūlo jaunikliams pakartoti tokią operaciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(3)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: