Šimpanzių fotografinė atmintis pralenkia žmogiškąją (video)  (2)

Daugelis žmonių, tame tarpe ir mokslininkai gana skeptiškai vertina visų gyvūnų protinius sugebėjimus lyginant juos su žmogumi. Tačiau tai gali būti klaidingas požiūris.

Pasirodo, jog pavyzdžiui šimpanzės turi puikią trumpalaikę regimąją atmintį ir kur kas geresnę nei žmogus - taip teigia Japonijos mokslininkai po atliktų serijinių eksperimentų, kuriuose šioje naujienoje ir pristatome.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per šimpanzių atminties tikrinimo testus jaunų beždžionių rezultatai buvo geresni nei universiteto studentų. Eksperimento dalyviai turėjo įsiminti įvairių skaičių kompiuterio ekrane vietą, išdėstytą bet kaip chaotiškai, o po to prisiminti jų seką.

Rašydami apie savo tyrimą žurnale „Current Biology“, mokslininkai priduria, jog mes, matyt, nepakankamai gerai vertiname savo artimiausius giminaičius, manydami, kad atminties ir kitų protinių uždavinių klausimais šimpanzė smarkiai atsilieka nuo žmogaus.

„Žmonės, tarp jų ir daugelis biologų, iki šiol mano, kad žmogus lenkia šimpanzę visose srityse, susijusiose su kognityviomis funkcijomis, - sako tyrėjas Tetsuro Matsuzawa (Tecuro Macuzava) iš Kioto universiteto. - Niekas negalėjo nė įsivaizduoti, kad šimpanzės - jaunos šimpanzės, penkerių metų amžiaus, - gali atlikti atminties tikrinimo testą geriau nei žmonės“.

„Mes pirmą kartą parodėme, kad jaunos šimpanzės turi nepaprastą trumpalaikę atmintį skaičiams, geresnę nei suaugę žmonės, atlikę testų užduotis su tais pačiais prietaisais ir tokia pat tvarka“, - priduria mokslininkas.

Eksperimente dalyvavo universiteto studentai ir šešios šimpanzės - trys motinos ir trys jaunikliai. Motinos ir jų penkerių metų palikuonys jau buvo išmokyti „skaičiuoti“ nuo vieno iki devynių.

Per tyrimą kiekvienam dalyviui į prisilietimą reaguojančiame monitoriuje buvo rodomi skaičiai nuo vieno iki devynių. Po to skaičiai buvo pakeisti tuščiais kvadratais, o eksperimento dalyvis turėjo prisiminti, koks skaičius kurioje vietoje buvo, - ir prisiliesti prie atitinkamo kvadrato.

Paaiškėjo, jog jaunos šimpanzės skaičių seką atsiminė geriau ne tik nei jų motinos, bet ir geriau nei studentai, kurie atsiminė lėčiau nei visi trys šimpanzių jaunikliai.

Po to tyrėjai kaitaliojo laiko trukmę, per kurią degė skaičiai ekrane, kad palygintų žmonių ir šimpanzių trumpalaikę atmintį. Ir kai šis laikas buvo labai trumpas, šimpanzių rezultatai buvo geresni už studentų ne tik pagal įsiminimo greitį, bet ir pagal tikslumą.

Per trumpiausią laiką - 210 milisekundžių - nebuvo galimybių eksperimento dalyviams atidžiai perbėgti akimis ekraną, kaip tai darome skaitydami. Tačiau ir šio eksperimento metu beždžionių jaunikliai pranoko studentus.

Tai, mano eksperimentuotojai, įrodo, kad jaunos šimpanzės turi „fotografišką“ atmintį, kuri leidžia joms vos kartą pažvelgus įsiminti sudėtingus atvaizdus. Tai kartais geba ir vaikai, pripažįsta tyrėjai, bet laikui bėgant šis sugebėjimas prarandamas.

„Jaunų šimpanzių atmintis geresnė nei suaugusių žmonių, - interviu BBC sakė dr. T.Matsuzawa. - Mes vis dar nepakankamai gerai vertiname šimpanzių, mūsų evoliucijos kaimynių, intelektualinius sugebėjimus“.

Daktarė Lisa Parr (Laiza Par), tirianti šimpanzes Atlantoje (JAV) įsikūrusio Emory (Emorio) universiteto Yerkeso (Jerkso) primatų tyrimų centre, pažymi, kad kolegos iš Japonijos pasiekė „išties novatoriškų“ rezultatų. Jų svarba siekiant suvokti tai, kaip tobulėjo primatų sugebėjimai, būtini šiuolaikiniam žmogui atsirasti, tiesiog neturi precedento, mano ji.

„Tai artimiausi dabartiniai mūsų giminaičiai, - aiškina L.Parr. - Ir kaip niekas kitas jie gali suteikti mums žinių apie mūsų evoliucinį paveldą“.

„Šis tyrimas rodo, jog tokie sudėtingi trumpalaikės atminties įgūdžiai galėjo vaidinti kur kas didesnį vaidmenį ankstyvųjų žmonių gyvenime, ... galbūt dėl to, kad vėliau mes ėmėme daugiau remtis atmintimi, susijusia su kalbos įgūdžiais“, - pažymėjo ji.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)