Černobylio avarijos priežasčių beieškant - ar gali tokia nelaimė pasikartoti?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

enzim 2008-01-23 19:11
Visa Japonija vientisas lūžis ir 4-5 balų drebėjimai nuolatiniai. Mūsų AE irgi ant tektoninio lūžio( apie tai triukšmauta daug Sąjūdžio laikais) ir nieko, ruošiamės dar vieną statyt( o kur dar atidirbto branduolinio kuro saugykla). Dabar dėl tos magmos. Kiek domėjausi ,tai natūralus reaktoriaus "degimo" produktas-branduolinė lava, dar ir dabar šilta. Taig rašo, kad susidarė 50000 laipsnių temperatūra. Tokim salygom visi plienai užverda ir išgaruoja. Apie geologinius lūžius spjaudančius plazma pirmą kartą girdžiu. Gal kas parekomenduosit, kur apie tai rast patikimos infos. p.s. studijų laikais rašiau darbą ir vieno mūsų instituto archyve atsitiktinai radau Lietuvos užterštumo Černobilio radionuklidais labai detalius žemėlapius su nurodytais skilimo pusamžiais. Dauguma jų suskilę, bet dar yra pakankamai mus "šildančių". Kažkaip prapuolė man noras į kaikurias rekreacines vietves važiuot poilsiaut...
Anonymous 2008-01-24 19:40
Beje, reiktų nepamiršt, kad Černobylyje būta ne vieno reaktoriaus, o visų keturių. Tad kaltinant žemės drebėjimą reiktų daryti prielaidą, kad jis buvo labai jau lokalinis - ketvirtą bloką sugriovė visiškai, o va už poros šimtų metrų esančiam trečiąjam nepakenkė. Įdomu, vienok.
Anonymous 2008-01-25 02:41
Super straipsnis (tobulėjimui ribų nėra, tai norint ir prie bet ko prisikabinsi), išties labai sudomino, tik va su tuo Solitoniniu išmetimu man labai daug klausimų iškilo, bet, kaip bebūtų, dėkui autoriui
Anonymous 2008-04-25 17:22
mano galva,tragedija ivyko,del skubejimo ir per didelio pasitikejimo savimi.sitoki monstra pastate-per 5 metus neitiketini to meto greiciai.
Anonymous 2008-07-02 22:45
Geriau išvis nebūtų nė vienos atomkės, jau geriau už elektrą sutikčiau mokėt labai brangiai, nei gyvent kaip ant parako statinės
Anonymous 2008-10-25 22:02
Aš už atominę energetiką iki kol sugalvos kaip padaryti termobranduolinę jėgainę. Bet visos elektrinės turi būti saugios ir tokios kaip Ignalinoj ir Černobily turi būti uždarytos, o jai trūksta energijos pastatyti naujas ir saugias.
Anonymous 2008-10-26 11:42
Iš dalies dabar dar labiau apsišviečiau apie Černobilį. Labai gera informazija. Džiaugiuosi, kad yra kas kuria dabar daug patikimesnę ir nepavojingą aplinkai energijos gavimo aparatūrą.
Atejas 2008-12-15 21:50
Pries kelis men per LTV rode R.Maskoliuno laida "Negali Buti". Ten pasakojo apie modernias naujos kartos atomines elektrines. Ju dydis prilygsta kroviniu konteinerio dydziui. Galingumas 200MW, naudojamas kuras pateikiamas kapsulese, todel del izoliacijos nera galimybes vykti nekontroliuojamai grandininei reakcijai. Eksperimentini modeli jau naudoja Kinija, po keliu metu zadama isbandyti ir ES.
Anonymous 2009-03-18 08:08
Šiaip tai labai paprasta- juk visi žinom faktą kad tik po Černobilio avarijos buvo pasirašyta tarptautinė sutartis nebedaryti BANDYMŲ su veikiančiomis elektrinėmis... Dabar taip: vienas vargšas doktorantas fizikas rašė savo daktarinį... nu ir padarė eksperimentą... Kaip jam leido jį daryti iki šiol daugeliui fizikų neaišku- bet tada tokia mada buvo- maksimum naudos iš minimum resursų... ir gavo maksimum naudos. Mūsų dėstytojas sakė kad gigantiškas gelžbetonio blokas neatlaikius iššovė kaip šampano kamštis.... O dėl pačių elektrinių- nereik manęs čia gąsdinti. aš esu už švarią energiją. O visus pamišusius žaliuosius į beprotnamį uždaryt kartais reik. Nu kur matyta.... duokit mums hidroelektrines- gerai- o kad norint pastatyti jas reik tvenkti upelius, reik pakeisti gamtą kuri žalojama- neee jau tada eina kiti žalieji- ne nereikia mums elektrinių ... statykit vėjo jėgaines- nu OK bandom statyti jas- tai jiems vėl negerai- suklaidina mat paukštukus, arba kerta jų migravimo kelius ir t.t.t.t. ir štai turim elektrinę- branduolinė. energija švari tikrąja ta žodžio prasme. švaresnės nebūna - tai tau ne šiluminė elektrinė išmetanti į aplinką CO2 smalkių ir kito brudo tiek kad savose dūmuose baigiam užtrokšti... Ar jiems tinka-? ne... jie vėl kažko nori? ko? gal nori kad gryžtumėm į akmens amžių- bet ir ten gi lauželius kurdavome- ir vėl negerai... BAiKIT nesamonė. Lietuvai reikia branduolinės elektrinės- tik taip mes išsaugosime bent mažytę dalį nepriklausomybės nuo visų- o tai dabar net į akis gėda pažiūrėt vieni kietiems.
Tornmentor 2009-03-20 01:39
Ne žalioji - raspect! Gerai pasakyta, Žinokit, perskaičiau straipsnį, bet pateiktoji nauja versija yra LABAI nelogiška. Tikimybė, kad seisminėje zonoje iššautų plazmos srovė ir kad tuo pat metu vyktų neatodairiškas AE testas artėja į nulį. Mano nuomonė, jog kata arogantiška bei savimi per daug pasitikinti sovietų valdžia ir ypač Anatolijus Diatlovas (Černobylio AE vadovas, kuriam už sėkmingai atliktą testą buvo žadėtas paaukštinimas), nepasikeitė. Taip, atrodo daug faktų sutampa ir atitinka, tačiau naujosios teorijos įvykio tikimybės nėra - tai neįmanoma.
Anonymous 2009-03-23 16:20
ši avarija labai žiauri,gerai kad taip neivyko ir Lieuvoje
Linas000 2009-08-25 13:42
gal galetu kas nors palyginimui ideti skaicius kiek tonu kuro per diena sudegintu Elektrenu elektrine ir kiek is to pagamintu elektros ir palyginimui kiek sudegina kuro IAE ir kiek elektros?
IgnasM 2009-08-25 14:39
http://www.iae.lt/inpp_lt.asp?lang=3&subsub=35 Prašom
Edmundas 2009-12-10 13:36
Įdomu paskaityti apie karines technologijas. Žinant, kad DUGA-3 stovėjo prie Černobylio, negalima atmesti net pačių netikėčiausių versijų. http://psiterror.ru/print.php?plugin:content.82
Simy 2010-03-20 23:21
Keistos išvados... aš tai siūlyčiau neskubėti su jomis sutikti. Tuo labiau, kad buvo kažkas atsitikę su aušinimo sistema. http://proin.ktu.lt/~tomablaz/azina/ind ... L_KODAS=39 rašo, kad Černobilio AE personalas gauna leidimą atnaujinti reaktoriaus galingumo mažinimą. Įvyksta esminė klaida. Operatorius pamiršta išjungti kontrolerį ties 30% riba, dėl ko galingumas staigiai nukrenta iki 1% (iki 30 MW). Tai buvo esminis procedūrų pažeidimas, nes reaktorius nebuvo apskaičiuotas dirbti tokiu mažu galingumu. 1.00 – 1.20 val. Operatorius padidina reaktoriaus galingumą iki 7%, ištraukdamas 6 reaktoriaus valdymo strypus. Galingumas staigiai pakyla iki 200 MW. 1.23.36 val. Pamainos vadovas pabando sustabdyti galingumo augimą, nuleisdamas visus kontrolinius strypus į reaktorių. Per 4,5 s. galingumas reaktoriuje 120 kartų viršija leidžiamą normą. 1.23.44 val. Katastrofos laikas. Visas radioaktyvus kuras sureaguoja. Susidaręs garo slėgio perteklius patenka į turbinas ir į aušinimo sistemą, sulaužydamas vamzdžius ir išlauždamas reaktoriaus šarvą. Įvyksta sprogimas reaktoriuje – sprogsta radioaktyvus kuras ir reaktoriaus šerdis. Išsilaksto degančio grafito gabalai ir radioaktyviosios medžiagos. Griūva 4-o reaktoriaus pastato stogas, kyla daugiau kaip 30 gaisrų.
kionig 2010-03-20 23:41
Tai tas seniai visiem jau zinoma, aisku tik dabar mada yra prikurti visokiu eiliniu konspiraciju neturinciu su tuo jokio sarysio ir logikos.