Mokslininkai planuoja plastiką paversti vaniliniais ledais: kaip tai įmanoma?  (6)

Ateityje jūsų vaniliniai ledai gali būti gaminami iš plastikinių butelių. Naujo tyrimo duomenimis, mokslininkai sugalvojo būdą, kaip naudojant genetiškai modifikuotas bakterijas plastiko atliekas paversti vanilės aromatu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vanilinas, junginys, kuris suteikia vanilės kvapą ir skonį, gali būti natūraliai išgaunamas iš vanilės pupelių arba gaminamas sintetiniu būdu. Šiuo metu apie 85 proc. vanilino gaminama iš cheminių medžiagų, gaunamų iš iškastinio kuro, rašo „The Guardian“.

Vanilino yra įvairiuose maisto, kosmetikos, farmacijos, valymo ir herbicidų produktuose, o jo paklausa „sparčiai auga“, rašė tyrimo autoriai. 2018 m. pasaulinė vanilino paklausa buvo apie 40 800 tonų , o iki 2025 m. ji turėtų išaugti iki 65 000 tonų, teigiama birželio 10 d. žurnale „Green Chemistry“ paskelbtame tyrime.

Sintetinė gamyba

Vanilino paklausa „gerokai viršija“ vanilės pupelių pasiūlą, todėl mokslininkai griebėsi sintetinės vanilino gamybos. Atlikdami naują tyrimą mokslininkai taikė metodą, kuriuo plastiko atliekos paverčiamos vanilinu, taip siekdamine tik aprūpinti geidžiama medžiaga, bet ir sumažinti plastiko taršą.

 

Ankstesniuose tyrimuose buvo parodyta, kaip iš polietileno tereftalato pagamintus plastikinius butelius suskaidyti į pagrindinį jo subvienetą, vadinamą tereftalio rūgštimi. Naujajame tyrime du Škotijos Edinburgo universiteto mokslininkai genetiškai sukūrė E. coli bakterijas, kurios tereftalio rūgštį paverčia vanilinu. Tereftalio rūgšties ir vanilino cheminė sudėtis yra labai panaši, todėl inžinerijos būdu sukurtoms bakterijoms tereikia tik nežymiai pakeisti vandenilių ir deguonies junginių, prisijungusių prie to paties anglies stuburo, skaičių.

Pasak „The Guardian“, tyrėjai sumaišė savo genetiškai modifikuotas bakterijas su tereftalio rūgštimi ir vieną dieną laikė jas 37 laipsnių temperatūroje. Apie 79 proc. tereftalio rūgšties vėliau virto vanilinu.

Kvestionuoja požiūrį į plastiką

 

„Pasaulinė plastiko atliekų krizė dabar pripažįstama kaip viena aktualiausių aplinkosaugos problemų, su kuriomis susiduria mūsų planeta“, – rašė tyrimo autoriai. Pasak „The Guardian“, kiekvieną minutę pasaulyje parduodama apie 1 mln. plastikinių butelių, o perdirbama tik 14 proc. Tie, kurie perdirbami, gali būti paverčiami tik drabužių ar kilimų pluoštu.

„Mūsų darbas kvestionuoja požiūrį, kad plastikas yra probleminės atliekos, ir vietoj to parodo, kad jis gali būti naudojamas kaip naujas anglies šaltinis, iš kurio galima gaminti didelės vertės produktus“, – „The Guardian“ teigė vienas iš autorių Stephenas Wallace'as, Edinburgo universiteto biotechnologijų vyresnysis dėstytojas.

Dabar tyrimo autoriai tikisi dar labiau patobulinti bakterijas, kad jos galėtų dar daugiau tereftalio rūgšties paversti vanilinu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(4)
(-2)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: