Vieną dieną tai gali pakeisti plastiką: plastiko alternatyvą sukūrusi jauna moteris pelnė tarptautinį apdovanojimą (Video)  ()

23 m. britė gavo tarptautinį dizaino apdovanojimą už sukurtą organinį produktą. Ji tikisi, kad vieną dieną jis pakeis vienkartinį plastiką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„MarinaTex“ bioplastikas pagamintas iš natūralių komponentų, jis valgomas, tinkamas kompostui.

Ši medžiaga sukurta kaip alternatyva plastikui, į kurį pakuojami kepiniai, sumuštiniai ir popierinės nosinaitės.

Tarptautinį Jameso Dysono apdovanojimą gavusi Lucy Hughes sukūrė bioplastiką, studijuodama paskutiniame kurse Sasekso universitete – tai diplominis jos projektas, kurio tema – produkto dizainas.

Apdovanojimą įsteigė 72 m. britų išradėjas Džeimsas Daisonas – jis sukūrė dulkių siurblį, kuriam nereikia vienkartinių maišelių, vėliau išplėtojo pelningą, milijardo dolerių vertės šių siurblių verslą. Hughes pradėjo savo projektą nuo tyrimo, kaip sumažinti žvejybos pramonės atliekas.

Visame pasaulyje kasmet žvejybos pramonė palieka 50 milijonų tonų atliekų, vien Jungtinėje Karalystėje atliekų išmetama 492 000 tonos, rodo Sasekso universiteto duomenys.

Mergina pastebėjo, kad žuvų oda ir žvynai yra labai lankstūs ir tvirti.

Bioplastiko šalininkų bendruomenėje internete ji rado informacijos apie organines rišamąsias medžiagas. Į savo mišinį ji įdėjo chitosano molekulių iš kiaukutinių ir agaro iš raudonųjų dumblių, taip pat įdėjo jūros augalų ir kitokių natūralių elementų. Teisingą gamybos metodą mergina atrado po kelių mėnesių bandymų ir daugiau nei 100 eksperimentų.

Į mišinį dedama skystų ir miltelių pavidalo komponentų, paskui šis tirštas mišinys kaitinamas orkaitėje. Gaunas bioplastikas – perregimas lakštas, kuris yra minkštas ir dar tvirtesnis nei mažo tankio polietilenas, teigė „Džeimso Daisono“ apdovanojimą įteikę atstovai.

Bioplastikas „MarinaTex“ namų komposto krūvoje suyra per 4–6 savaites, neteršia dirvos.

Alternatyvus bioplastikas „Polylactic Acid“, gaminamas iš atnaujinamų šaltinių – kukurūzų, cukranendrių cukraus ir kitų, gali būti kompostuojamas tik pramoniniu būdu. „MarinaTex“ kūrimui reikia mažiau energijos, o kaitinimo temperatūra gali būti mažesnė nei 100 laipsnių Celsijaus.

Pasaulio banko duomenimis, vien 2016 m. pasaulyje buvo pagaminta 242 milijonai tonų plastiko. Jungtinių Tautų duomenimis, šiuo metu į vandenynus išmesta apie 100 milijonų tonų plastiko. Rugpjūtį mažyčių plastiko dalelių – mikroplastiko rado ledo gabalėliuose, išgręžtuose Arkties vandenyne.

Bioplastiko „MarinaTex“ kūrėja, kuri laimėjo 2 000 svarų už tai, kad pelnė Džeimso Daisono apdovanojimą, laimėjo ir 30 000 svarų. Ji ketina skirti pinigus savo produkto tobulinimui bei masinės gamybos strategijai kurti. Moteris mokysis, kad gautų reikiamą maisto ir medžiagų saugumo sertifikatą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(35)
(2)
(33)

Komentarai ()

Susijusios žymos: